• Τράπεζες

    Τράπεζες: Τα πρόσωπα που έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας τον ηρωικό άθλο της αντιμετώπισης των NPEs


    Τέσσερις τραπεζίτες έχουν αναλάβει το πιο δύσκολο έργο: να διαχειριστούν με αποτελεσματικότητα, αλλά και κοινωνική ευαισθησία, τον τεράστιο όγκο των προβληματικών δανείων. Το «βουνό» των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων είχε ύψος 93,5 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, θα πρέπει να περιοριστεί στα 90 δισ. ευρώ μεχρι τον Ιούνιο φέτος και τους επόμενους 18 μήνες να μειωθεί στα 64 δισ. ευρώ.

    Αυτήν τη δύσκολη δουλειά έχουν αναλάβει να φέρουν σε πέρας τέσσερις τραπεζίτες, που προΐστανται της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, μαζί με τα επιτελεία τους.

    Στην Εθνική Τράπεζα είναι ο κ. Παύλος Μυλωνάς, προσωρινός CEO της τράπεζας. Ο κ. Μυλωνάς από τον Δεκέμβριο του 2013 έχει οριστεί Γενικός Διευθυντής Διαχείρισης Κινδύνων της Εθνικής. Ο κ. Παύλος Μυλωνάς είναι κάτοχος πτυχίου στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά-Οικονομικά (Magna cum Laude and  Phi Beta Kappa) από το Πανεπιστήμιο Brown, καθώς και μεταπτυχιακού και διδακτορικού στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Princeton. Ο κ. Κώστας Βόσικας, γενικός διευθυντής της ΕΤΕ, είναι ο άνθρωπος που «τρέχει» τη διαχείριση του προβληματικού επιχειρηματικού χαρτοφυλακίου της τράπεζας.

    Στην Τράπεζα Πειραιώς, το έργο της μείωσης των καθυστερούεμνων οφειλών συντονίζει ο κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής της  Piraeus Legacy Unit. Ο κ. Γεωργακόπουλος είναι κάτοχος  πτυχίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος Master in Business Administration από το  Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.  Και το κομμάτι της διαχείρισης των μη καταγγελμένων δανείων  λιανικής «τρέχει» ο επίσης έμπειρος τραπεζίτης κ. Γιάννης Σειραδάκης.

    Τον συντονισμό των κινήσεων για τον περιορισμό των προβληματικών δανείων στην Alpha Bank έχει αναλάβει από τον Μάρτιο του 2017 ο κ. Αρτέμιος  Θεοδωρίδης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Alpha. Ο κ. Θεοδωρίδης σπούδασε οικονομικά  και είναι κάτοχος ΜΒΑ του University of Chicago.  Το «κόκκινο» επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο διαχειρίζεται ο εντεταλμένος γενικός διευθυντής της τράπεζας κ. Θόδωρος  Αθανασόπουλος και τα προβληματικά δάνεια λιανικής ο εντεταλμένος γενικός διευθυντής κ.  Περικλής Κιτριλάκης.

    Στην Eurobank, ο κ. Θόδωρος Καλαντώνης, αναπληρωτής CEO, έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας τη μείωση των προβληματικών χαρτοφυλακίων της τράπεζας. Εχει πτυχίο Χημικού Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και δίπλωμα  MBA από το  Manchester Business School.  Τη διαχείριση των προβληματικών δανείων λιανικής έχει αναλάβει ο  κ. Τάσος Πανούσης, γενικός διευθυντής της τράπεζας.

    Ο κ. Καλαντώνης είναι παράλληλα πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, και ο κ. Γεωργακόπουλος είναι επικεφαλής  του Διατραπεζικού  Forum Διαχείρισης προβληματικών Δανείων. Οργανα που συνεδριάζουν κάθε βδομάδα και παρακολουθούν μέρα  με τη μέρα την πορεία των καθυστερούμενων οφειλών.

    Με επιτελεία  που αριθμούν συνολικά πάνω από 4.500 άτομα, και συστήματα υψηλής τεχνολογίας οι τέσσερις τράπεζες «βλέπουν» περισσότερα από 4 εκατομμύρια δάνεια στα συστήματα τους να αλλάζουν καθημερινά  θέση, ανάλογα με το βαθμό καθυστέρησης.

    Στόχος τους είναι να χρησιμοποιήσουν όλα τα «εργαλεία» που έχουν στη διάθεση τους, για να μειώσουν τον τεράστιο όγκο των προβληματικών δανείων, αναδιαρθρώνοντας τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, αλλά και να ρυθμίσουν τα εκατοντάδες χιλιάδες δάνεια των νοικοκυριών.



    ΣΧΟΛΙΑ