• Τράπεζες

    Με σύμβουλο την Rothschild, το ΤΧΣ ξεκινά την αποεπένδυση από τις τράπεζες, με πρώτη την Εθνική

    Ηλίας Ξυρουχάκης, Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΧΣ

    Ηλίας Ξυρουχάκης, Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΧΣ


    Με στόχο να ξεκινήσει  η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις τράπεζες μέχρι το τέλος του έτους, αρχής γενομένης από την Εθνική Τράπεζα, το υπουργείο Οικονομικών τις επόμενες μέρες θα επιλέξει  τον σύμβουλο διάθεσης από την short list τριών ενδιαφερομένων που έλαβε χθες από το Ταμείο.

    Χθες το απόγευμα ο επικεφαλής του  ΤΧΣ Ηλίας Ξηρουχάκης έστειλε στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα την shortlist που περιλαμβάνει τα ονόματα τριών υποψηφίων που διεκδικούν τη θέση του συμβούλου διάθεσης των μετοχών. Ενώ το Ταμείο επέλεξε ως σύμβουλο αποεπένδυσης την Rothschild.

    Μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει και κάθε ενδιαφέρον από επενδυτές για τη διάθεση ποσοστού του ΤΧΣ. Ηδη ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί για την Εθνική από αραβικά κεφάλαια,  καθώς  ο πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, στο πρόσφατο ταξίδι του στην Αθήνα έκανε και μία πρόταση στο ΤΧΣ για να αποκτήσει το 20% της Εθνικής.

    Να σημειωθεί ότι  μεγάλοι οίκοι ––ανάμεσα τους οι Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morgan, η Rothschild που επελέγη-, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Ταμείο, προκειμένου η αποεπένδυση και η διάθεση του ποσοστού του να μην γίνει με ζημία για το δημόσιο.

    Η Rothschild στο πλάνο αποεπένδυσης θα περιγράφει τη στρατηγική του ΤΧΣ, ενώ ο σύμβουλος διάθεσης θα πρέπει να καταρτίσει διαφορετικό πλάνο διάθεσης μετοχών ανά τράπεζα. Και καθώς οι συνθήκες στις αγορές είναι  μεταβαλλόμενες αυτά τα σχέδια θα επικαιροποιούνται με στόχο πάντα το βέλτιστο αποτέλεσμα για το Ταμείο.

    Όπως προβλέπει ο νέος νόμος εκτός από την πρόσληψη συμβούλου για τη στρατηγική αποεπένδυσης, απαιτείται ειδική έκθεση από ανεξάρτητο σύμβουλο για τη διάθεση των μετοχών ανά πιστωτικό ίδρυμα.

    Να σημειωθεί ότι η διάθεση των μετοχών θα γίνεται μέσω βιβλίου προσφορών, και με βάση την έκθεση αποτίμησης του συμβούλου διάθεσης το ΤΧΣ θα ορίζει  το ελάχιστο ποσοστό κάλυψης όπως και την τιμή διάθεσης.

    Σύμφωνα με το νόμο «σε περίπτωση πώλησης πακέτων μετοχών από το Ταμείο, ο υπουργός Οικονομικών λαμβάνει τις σχετικές εκθέσεις και αποτιμήσεις και έχει δικαίωμα βέτο, αν η προτεινόμενη τιμή διάθεσης βρίσκεται εκτός του εύρους των αποτιμήσεων. Για την επιλογή του συμβούλου διάθεσης, το υπουργείο Οικονομικών παρέχει τη γνώμη του προς το Ταμείο σε λίστα με τουλάχιστον 3 υποψήφιους συμβούλους. Για διάστημα 1 έτους από τη λήξη της σύμβασης, ο σύμβουλος διάθεσης δεν μπορεί να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε οποιοδήποτε τρίτο πρόσωπο ή φορέα για οποιοδήποτε ζήτημα που σχετίζεται με το περιεχόμενο της στρατηγικής αποεπένδυσης».

    Σήμερα το ΤΧΣ ελέγχει το  40,39% της Εθνικής, που είναι και η μεγαλύτερη συμμετοχή του, το 27% της Τράπεζας Πειραιώς, το 9% της Alpha Bank, μόλις το 1,4% της  Eurobank  και το 62,93% της Attica Bank.

    Διαβάστε επίσης:

    Βασιλείου (Eurobank): 1,4 δισ. ευρώ σε επενδύσεις την επόμενη τριετία



    ΣΧΟΛΙΑ