• Τράπεζες

    Με sale & lease back η διάσωση της πρώτης κατοικίας για τους ευάλωτους δανειολήπτες


    Σε κρατικό φορέα θα μεταβιβάζουν οι δανειολήπτες που πτωχεύουν την πρώτη τους κατοικία, προκειμένου να διατηρήσουν το δικαίωμα να συνεχίσουν να διαμένουν σε αυτή, καταβάλλοντας ενοίκιο στο… κράτος.

    Αυτό προβλέπει το σχέδιο του νέου Πτωχευτικού Κώδικα που αποτελεί αντικείμενο διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τράπεζες, προκειμένου στη συνέχεια να συζητηθεί με τους θεσμούς.

    Ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, όπως θα ονομάζεται ο κρατικός φορέας που θα δημιουργηθεί, θα συσταθεί με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και σε περίπτωση που ο δικαιούχος κηρυχθεί σε πτώχευση θα μπορεί να μεταβιβάσει την κύρια κατοικία του σε αυτόν και να την μισθώνει.

    Η πτώχευση με βάση το νέο Πτωχευτικό Κώδικα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, θα οδηγεί όπως έχει αποκαλύψει το Mononews σε απαλλαγή του από τα χρέη, αφού προηγουμένως ρευστοποιηθεί το σύνολο της περιουσίας του οφειλέτη.

    Ειδικά για ευάλωτες όμως κατηγορίες θα υπάρχει πρόβλεψη να διαμένουν στην πρώτη τους κατοικία, αφού προηγουμένως την έχουν μεταβιβάσει στο κράτος. Το τίμημα της μεταβίβασης θα ισούται προς την εμπορική αξία της πρώτης κατοικίας, μετά από εκτίμηση ανεξάρτητου εκτιμητή.

    Τρία χρόνια μετά την έναρξη της μίσθωσης, ο μισθωτής θα μπορεί να κάνει αίτηση για τη μετατροπή της μίσθωσης σε δικαίωμα επαναγοράς 20ετούς διάρκειας. Πρόκειται για ένα είδος sale and lease back, που στόχο θα έχει την επιστροφή της πρώτης κατοικίας στην ιδιοκτησία του αρχικού κατόχου της, ακόμα και αν αυτός την έχασε λόγω των χρεών που είχε προς τις τράπεζες.

    Το μέτρο αποσκοπεί στη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών έτσι ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να διαμένουν στην πρώτη τους κατοικία έναντι ενοικίου ακόμα και μετά την απώλειά της λόγω χρεών, δίνοντάς τους παράλληλα τη δυνατότητα να επανέλθει στην κυριότητά τους, αφού είναι συνεπείς στην καταβολή του μισθώματος για συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

    Σύμφωνα με το σχέδιο του νέου Πτωχευτικού Κώδικα που έχει συνταχθεί και συζητήθηκε σε συνάντηση που είχαν χθες στελέχη της κυβέρνησης με εκπροσώπους των τραπεζών, ευάλωτοι δανειολήπτες θα θεωρούνται οι οφειλέτες που πληρούν τις εξής προϋποθέσεις;

    1. το μηνιαίο διαθέσιμο οικογενειακό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και

    2. η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ για τον άγαμο οφειλέτη, προσαυξημένη κατά 40.000 ευρώ για τον έγγαμο οφειλέτη και κατά 20.000 ευρώ ανά τέκνο μέχρι τρία.

    Ως κύρια κατοικία θα θεωρείται το ακίνητο που έχει δηλώσει ο οφειλέτης στην τελευταία φορολογική του δήλωση, πριν την άσκηση του δικαιώματος

    Η διάρκεια της μίσθωσης θα είναι 12ετής και το ενοίκιο θα ορίζεται με βάση απόδοση που αντιστοιχεί προς το μέσο επιτόκιο ενός στεγαστικού δανείου, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται νε βάση το επιτόκιο αναφοράς της ΕΚΤ.



    ΣΧΟΛΙΑ