• Τράπεζες

    Στο ΤΜΕΔΕ 95 εκατ. μετοχές της Attica Bank

    Attica Bank

    Attica Bank


    Τη μεταβίβαση 95 εκατομμυρίων μετοχών της Τράπεζας Αττικής από τον ΕΦΚΑ στο Ταμείο των Μηχανικών (ΤΜΕΔΕ) αποφάσισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, αυξάνοντας κατά περίπου 20% το ποσοστό που διατηρεί το ΤΜΕΔΕ στην Τράπεζα.

    Η απόφαση αυτή εφαρμόζεται στο πλαίσιο του ιδρυτικού νόμου του ΤΜΕΔΕ που προβλέπει πως, με υπουργική απόφαση, μπορούν να μεταφερθούν στο ταμείο περιουσιακά στοιχεία του παλιού ταμείου των μηχανικών, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου απορροφήθηκε από τον ΕΦΚΑ με εξαίρεση τους τομείς της εγγυοδοσίας και πιστοδοσίας.

    Τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία μπορούν να μεταφερθούν στο ΤΜΕΔΕ, ανέρχονται σε περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ, με την αποτίμηση που ίσχυε στις 30 Δεκεμβρίου του 2016. Η αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων έγινε μετά από μελέτη που εκπόνησε η Grant Thornton στο τέλος του 2016.

    Η απόφαση της κ. Αχτσιόγλου ελήφθη μία ημέρα μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, το οποίο στο άρθρο 114 προβλέπει πως τα δικαιώματα ψήφου που απορρέουν από κοινές μετοχές του ΕΦΚΑ σε πιστωτικά ιδρύματα ασκούνται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εφόσον η συμμετοχή του ΕΦΚΑ στο μετοχικό κεφάλαιο των εν λόγω πιστωτικών ιδρυμάτων υπερβαίνει το 33%. Οι ειδικότερες λεπτομέρειες για τις μεταξύ τους σχέσεις καθορίζονται με ειδικές συμφωνίες που συνάπτει ο ΕΦΚΑ με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Μετά τη μεταβίβαση των μετοχών στο ΤΜΕΔΕ, το ποσοστό του ΕΦΚΑ στην Τράπεζα Αττικής διαμορφώνεται σε περίπου 45%, στο επίπεδο δηλαδή πριν από την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

    Το ποσοστό πλέον του ΤΜΕΔΕ στην Τράπεζα Αττικής μετά την απόφαση της κας Αχτσιόγλου ανέρχεται σε περίπου 30%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τράπεζα Αττικής: Τα νέα σενάρια για την ΑΜΚ. Τα σχέδια της Rothschild

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χωρίς τα κομματικά δάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ η πώληση δανείων 700,5 εκατ. ευρώ από την Attica Bank

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Attica Bank: Η ώρα των αποφάσεων για NPEs και ΑΜΚ – Στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της Rothschild



    ΣΧΟΛΙΑ