• Τράπεζες

    Attica Bank: Η ώρα των αποφάσεων για NPEs και ΑΜΚ – Στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της Rothschild

    Ρουμελιώτης

    Παναγιώτης Ρουμελιώτης, πρόεδρος της Attica Bank


    Στην Αθήνα βρίσκονται από χθες το απόγευμα εκπρόσωποι της Rothschild, που λειτουργεί ως σύμβουλος της  Attica Bank, και από σήμερα ξεκινούν οι συζητήσεις με τη διοίκηση της τράπεζας, προκειμένου να αξιολογηθούν οι τρεις δεσμευτικές προσφορές  για τη διαχείριση  του χαρτοφυλακίου των NPEs, ύψους 700,5 εκατ. ευρώ, και να καταλήξουν στον επενδυτή που θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο.

    Και παράλληλα θα ληφθούν και οι αποφάσεις αναφορικά με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

    Οπως είχε γράψει το mononews.gr, έχουν υποβληθεί τρεις δεσμευτικές προσφορές από την βρετανική Aldridge, την  κοινοπραξία των εταιρειών Pimco, Qualco και Oaktree και το fund Duet, ενώ το προσφερόμενο τίμημα για την απόκτηση του χαρτοφυλακίου διαμορφώνεται στα 60-75 εκατ. ευρώ.

    Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται ο επενδυτής που θα επιλεγεί για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου να «καλύψει» και σημαντικό μέρος της αύξησης. Οπως είναι γνωστό κατά την πρόσφατη διαδικασία η τράπεζα άντλησε 90 εκατ. ευρώ – από τα συνολικά 198 εκατ. ευρώ.

    Αν ο επενδυτής δώσει 70 εκατ. ευρώ για το «κόκκινο» χαρτοφυλάκιο, το ποσό της κεφαλαιακής θωράκισης ανεβαίνει στα 160 εκατ. ευρώ και απομένουν άλλα 38 εκατ. ευρώ για να καλυφθεί πλήρως η αύξηση.

    Σημειώνουμε ότι τα «κόκκινα» 700,5 εκατ. ευρώ είναι  μη καταγγελμένα επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία έχουν τιτλοποιηθεί και μεταβιβαστεί από τα τέλη Δεκεμβρίου 2017,  στην εταιρεία ειδικού σκοπού ABS Metexelixis SA, με έδρα το Λουξεμβούργο. Επίσης υπενθυμίζουμε ότι τον Ιούλιο πέρυσι, πωλήθηκε από την τράπεζα  στην Aldridge τιτλοποιημένο χαρτοφυλάκιο «κόκκινων» δανείων ύψους 1,33 δισ. ευρω.

    Στόχος της Διοίκησης είναι μέχρι  το τέλος Ιουνίου, «να έχουν υπογραφεί τα απαραίτητα συμβατικά κείμενα, παράλληλα με την συνεχιζόμενη προσπάθεια κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας από επενδυτές του εξωτερικού και του εσωτερικού».

    Την τελευταία διετία η διοίκηση Ρουμελιώτη-Πανταλάκη εργάζεται στοχευμένα για την κεφαλαιακή θωράκιση και εξυγίανση της Attica Bank,  προκειμένου η τράπεζα να μπορέσει «να προχωρήσει απρόσκοπτα στην εκπλήρωση του σκοπού της για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών της, ιδιαιτέρως δε των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών» και με στόχευση στην ενίσχυση της κερδοφορίας της.

    Με την είσοδο του επενδυτή θα μειωθεί κάτω από το 50% και το ποσοστό του ΕΦΚΑ στην τράπεζα, που σήμερα διαμορφώνεται στο 66,89% (από 50,64%), καθώς από τα 90 εκατ ευρώ της αύξησης τα 70 εκατ. ευρώ ήταν του ΕΦΚΑ.

    Επίσης η συμμετχοή του Ταμείου Μηχανικών Εργοληπτών Δμοσίων Εργων (ΤΜΕΔΕ) διαμορφώθηκε στο 11,78% (από το 5,63%) και το ποσοστό του ταμείου αλληλοβοηθείας ΤΑΠΙΛΤΑΤ περιορίστηκε στο 2,83% από 7,91% προηγουμένως.



    ΣΧΟΛΙΑ