• Τράπεζες

    Κοντά σε συμφωνία ΤΧΣ και Ellington για την Attica Bank

    Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank

    Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank


    Ύστερα από δύο μέρες έντονων διαφωνιών τελικά φαίνεται πως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το Ellington βρήκαν κοινή γραμμή πλεύσης για να προχωρήσουν οι διαδικασίες στην Attica Bank. «Είμαστε κοντά σε συμφωνία» ανέφεραν χθες πηγές της τράπεζας των μηχανικών, όπως και της Τράπεζας Ελλάδος.

    Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι εκπρόσωποι του Ellington –καθώς έπεσε στο τραπέζι και το ενδεχόμενο αναζήτησης άλλου στρατηγικού επενδυτή- φαίνεται να συμφωνούν σε μία αύξηση της τάξης των 420-450 εκατ. ευρώ, που σύμφωνα με τον επόπτη αρκεί για να περάσει η τράπεζα σε τροχιά εξυγίανσης.

    Και σε κάθε περίπτωση το μήνυμα που έχουν λάβει είναι απολύτως σαφές: Υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια. Λύση θα βρεθεί.

    Μόλις επέλθει συμφωνία η CEO της Attica Bank θα καταθέσει το business plan στην Τράπεζα Ελλάδος, κάτι που αναμένεται να συμβεί την Παρασκευή το αργότερο τη Δευτέρα.

    Να σημειωθεί ότι μόνο από τις τιτλοποιήσεις η ζημιά για την τράπεζα είναι της τάξης των 550 εκατ ευρώ, με τα 310 εκατ ευρώ να τα «γράφει» η τιτλοποίηση Omega.

    Ωστόσο με ένα στιβαρό επιχειρησιακό σχέδιο –που οι δράσεις του θα υλοποιηθούν – και μία μία αύξηση της ταξής 400-450 εκατ. ευρώ η τράπεζα μπορεί να περάσει σε καθεστώς εξυγίανσης.

    Όπως είναι γνωστό η αρχική συμφωνία για την οποία έχει δεσμευτεί ο στρατηγικός επενδυτής προβλέπει ότι το σχήμα ΤΜΕΔΕ – Ellington θα αυξήσει το ποσοστό του από το 24,4% σήμερα στο 63% και αντιστοίχως θα μειωθεί το ποσοστό του ΤΧΣ, το οποίο θα πρέπει να ολοκληρώσει την αποεπένδυση του από τις τράπεζες το 2025.

    Τα σενάρια που συζητούνται προβλέπουν και την αύξηση του ποσοστού του Ellington με warrants που θα εκδοθούν υπέρ του Δημοσίου εφόσον ενεργοποιηθεί ο νόμος περί αναβαλλόμενης φορολογίας το 2023. Και ενδεχομένως με μία ακόμη μικρότερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το 2023.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ακόμη πως η ΤτΕ έβγαλε «κόκκινη» κάρτα στο βέτο που θέλησε να ασκήσει η εκπρόσωπος του Ellington σε ότι αφορά τη διαχείριση των «κόκκιννων» δανείων και των τιτλοποιήσεων της τράπεζας και στις οποίες οφείλεται σε σημαντικό βαθμό η «μαύρη» τρύπα που τώρα πρέπει να καλυφθεί.

    Ο στόχος είναι η νέα αύξηση κεφαλαίου να εγκριθεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων της Αttica Bank μέσα στον Οκτώβριο και να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους ή τις αρχές του 2023.

    Υπενθυμίζεται πως τον Δεκέμβριο πέρυσι η τράπεζα προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 240 εκατ. ευρώ, μία αύξηση «φιλί της ζωής» για να συνεχίσει να υπάρχει. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μείωσε το ποσοστό του στο 63,1% (από το 68,2%), το σχήμα ΤΜΕΔΕ- Ellington, ήταν ο στρατηγικός επενδυτή που θα διέσωζε την τράπεζα κι έχει ποσοστό 24,6% (το ΤΜΕΔΕ κατέχει ποσοστό 14,7% και το Ellington/Rinoa 9,9%), και ο e-ΕΦΚΑ 10,3% .

    Διαβάστε επίσης:

    Attica Bank: Όλα τα σενάρια στο τραπέζι, ακόμα και η είσοδος νέου στρατηγικού επενδυτή



    ΣΧΟΛΙΑ