• Τράπεζες

    Και νέα παράταση για την αύξηση των 240 εκατ. ευρώ της Attica Bank

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Και νέα παράταση για την αύξηση των 240 εκατ ευρώ της Attica Bank

    Ο πρόεδρος της Attica Bank Κωνσταντίνος Μακέδος


    Ενδεχομένως και μετά τα Χριστούγεννα θα ολοκληρωθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, καθώς η άσκηση δικαιωμάτων προτίμησης μετατίθεται για τις 21-22 Δεκεμβρίου.

    Χθες δόθηκαν στη δημοσιότητα και οι όροι της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με το επενδυτικό σχήμα Ellington-ΤΜΕΔΕ για την εξυγίανση της τράπεζας των μηχανικών, επιβεβαιώνοντας πλήρως προηγούμενα δημοσιεύματα του mononews.gr.

    Όταν ολοκληρωθούν και τα τρία βήματα της αύξησης ο στρατηγικός επενδυτής θα ελέγχει το 68% και από τον Μάρτιο του 2022 στο τραπέζι μπαίνουν και οι αλλαγές προσώπων στο Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραιτήτως και απομάκρυνση του νυν CEO της  Attica Bank ΑΤΤ 1,35% 11,30 Θόδωρου Πανταλάκη, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στην προηγούμενη κρίση της τράπεζας το 2016, διατηρώντας την ζωντανή.

    Η νέα  παράταση οφείλεται στην έκδοση του Συμπληρωματικού του Δελτίου της Αυξησης, το οποίο θα εγκριθεί σήμερα από το ΔΣ της τράπεζας και θα πρέπει να λάβει και έγκριση και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, και στη συνέχεια να ενημερωθεί το επενδυτικό κοινό.

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της τράπεζας: «Το Συμπλήρωμα, όταν εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, θα τεθεί στη διάθεση του επενδυτικού κοινού, και θα προβλέπει το δικαίωμα των επενδυτών που έχουν ήδη καλύψει μετοχές της Αύξησης πριν από τη δημοσίευση του Συμπληρώματος να υπαναχωρήσουν εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών από τη δημοσίευσή του».

    Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία της αύξησης ενδεχομένως να μην προλάβει να ολοκληρωθεί πριν από τα Χριστούγεννα.

    Σε ότι αφορά του βασικούς όρους της  Συμφωνίας, που  γνωστοποιήθηκαν στην Attica Bank, προβλέπεται ότι:

    Το ΤΧΣ θα συμμετέχει στην αύξηση ν για ποσό έως €153.765.391, ασκώντας αντίστοιχα δικαιώματα προτίμησης που του ανήκουν και καλύπτοντας τις αναλογούσες στο ποσό αυτό νέες μετοχές της Αύξησης (οι “Νέες Μετοχές”), προκειμένου εν συνεχεία η Ellington να αποκτήσει τις αδιάθετες Νέες Μετοχές.

    Tο ΤΜΕΔΕ και η Ellington θα συμμετέχουν με συνολικό ποσό €62.000.000 ως εξής:

    • Το ΤΜΕΔΕ θα ασκήσει πλήρως τα δικαιώματα προτίμησής που του ανήκουν και θα καλύψει τις Νέες Μετοχές που του αναλογούν, και

    • Η Ellington θα αποκτήσει όλες τις αδιάθετες Νέες Μετοχές, ήτοι τις αδιάθετες Νέες Μετοχές που θα προκύψουν τόσο από τη μη άσκηση δικαιωμάτων προτίμησης από μετόχους μειοψηφίας, όσο και από τη μη πλήρη άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης του ΤΧΣ, κατά τα ανωτέρω.

    Το 2022 θα ακολουθήσει και δεύτερη αύξηση –το ύψος της οποίας θα εξαρτηθεί από τις τυχόν ζημίες που θα προκύψουν από την ένταξη των τιτλοποιήσεων στο πρόγραμμα Ηρακλής. Και το ΤΜΕΔΕ και η Ellington θα  κατέχουν τελικά ποσοστό περίπου 68% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας.

    Και ακόμα ο επενδυτής θα προχωρήσει σε  σειρά ενεργειών μετασχηματισμού στην Τράπεζα συμπεριλαμβανομένου, μεταξύ άλλων, πενταετούς στρατηγικού επιχειρηματικού σχεδίου που θα συμφωνηθεί και με το ΤΧΣ.

    Διαβάστε επίσης

    Attica Bank: Οι βασικοί όροι της συμφωνίας ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ και Ellington για την AMK

    Attica Bank: Κατά 5,4% θα περιοριστεί το ποσοστό του ΤΧΣ στην τράπεζα

    Attica Bank: Tα ποσοστά ΤΧΣ και Ellington-ΤΜΕΔΕ στην αύξηση κεφαλαίου



    ΣΧΟΛΙΑ