• Τράπεζες

    Attica Bank: Tα ποσοστά ΤΧΣ και Ellington-ΤΜΕΔΕ στην αύξηση κεφαλαίου

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Attica Bank- τα ποσοστά ΤΧΣ και Ellington-ΤΜΕΔΕ, στην αύξηση κεφαλαίου

    Κώστας Μακέδος (ΤΜΕΔΕ, Πρόεδρος Attica Bank) – Mike Vranos (Ellington fund)


    Με το σχήμα Ellington-ΤΜΕΔΕ, που έχει αναλάβει ρόλο στρατηγικού επενδυτή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 240 εκατ. ευρώ της Attica Bank, να αποκτά σύμφωνα με νέες πληροφορίες ποσοστό 25% της τράπεζας, χωρίς να αποκλείεται  και η απόκτηση καταστατικής μειοψηφίας του 33%, το κουμπί για την εξυγίανση της τράπεζας των μηχανικών έχει πατηθεί.

    Σήμερα νωρίς το πρωί  συνεδριάζει το ΔΣ της  Attica Bank, για να επικυρώσει τους όρους της συμφωνίας στην οποία κατέληξε χθες το βράδυ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με τους επενδυτές  Ellington-ΤΜΕΔΕ και αναμένεται ανακοίνωση μέσα στη μέρα.

    Με μία ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τις 9 το βράδυ και που θυμίζει το «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν» το ΤΧΣ και ο CEO του Ανδρέας Ξυρουχάκης, συνέχισαν να κρατούν ακόμα και στο παρά πέντε «μυστικό» τους όρους της συμφωνίας.

    Στην ανακοίνωση του το ΤΧΣ ανέφερε πως «το Ταμείο, ολοκλήρωσε με επιτυχία τις αποκλειστικές του διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες επενδυτές ΤΜΕΔΕ και Ellington Solutions S.A., οι οποίοι συμφώνησαν να συμμετάσχουν στη σχεδιαζόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank μαζί με το ΤΧΣ. Η συνεργασία με τους ιδιώτες επενδυτές στοχεύει στην από κοινού ανάπτυξη της Attica Bank στη βάση ενός νέου επιχειρηματικού σχεδίου ικανού να δημιουργήσει αξία για την επένδυση του Ταμείου.

    »Η διασφάλιση της ανάπτυξης του τραπεζικού συστήματος αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες του Ταμείου, η οποία θα εφαρμοστεί και στην περίπτωση της Attica Bank, αποδεικνύοντας την πλήρη και ουσιαστική δέσμευση του ΤΧΣ στην αποστολή του».

    Ενδεχομένως –αναφέρουν οι πληροφορίες- το ποσοστό του ΤΧΣ να μειωθεί στο 50% από το 68,2% που είναι σήμερα.

    Σε κάθε περίπτωση η αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ ευρώ είναι το πρώτο βήμα, καθώς μέσα στους πρώτους μήνες του 2022 θα ακολουθήσει και δεύτερη αύξηση κεφαλαίου,  αφού «μετρηθούν» οι ζημίες που θα επιφέρουν οι τιτλοποιήσεις της τράπεζας, προκειμένου αυτή να απαλλαγεί από το βραχνά των «κόκκινων» δανείων. Αυτή η δεύτερη αύξηση κεφαλαίου, εκτιμάται ότι θα κινηθεί στα επίπεδα 150 εκατ. ευρώ, με το σχήμα Ellington-ΤΜΕΔΕ να καλύπτει τουλάχιστον το 45%.

    Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η  έκδοση παραστατικών τίτλων warrants τα οποία θα αποκτήσει το σχήμα Ellington-ΤΜΕΔΕ με δικαίωμα μετατροπής τους σε μετοχές, όποτε αυτό κριθεί από τον προτιμητέο επενδυτή.

    Όπως έχει γράψει το mononews το Ellington μαζί με το ΤΜΕΔΕ θα φτάσουν να ελέγχουν περί το 70% της τράπεζας, με ότι σημαίνει αυτό για τη συμμετοχή του ΤΧΣ. Όπως είναι γνωστό το ποσοστό του ΤΜΕΔΕ στην τράπεζα διαμορφώνεται στο 14,7% και του ΕΦΚΑ στο 10,3%.

    Και σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης, σήμερα λήγει η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης, την Παρασκευή  10 Δεκεμβρίου θα ακολουθήσει η κατανομή και διάθεση τυχόν νέων μετοχών, θα πιστοποιηθεί η καταβολή της ΑΜΚ των 240 εκατ. ευρώ και θα γίνει η ανακοίνωση της κάλυψης της. Στις 13 Δεκεμβρίου αναμένεται η έγκριση του Χ.Α. για την εισαγωγή προς διαπραγμάτευσης των Νέων Μετοχών, οπότε και θα ανακοινωθεί η ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης, η οποία αναμένεται στις 14 Δεκεμβρίου.

    Διαβάστε επίσης

    ΤΧΣ: Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις με ΤΜΕΔΕ-Ellington, συμφωνία για συμμετοχή στην AMK της Attica Bank

    Αποκαλυπτικό: Όλο το σχέδιο που οδηγεί το σχήμα Ellington–ΤΜΕΔΕ στον πλήρη έλεγχο της Attica Bank

    ΤΧΣ: Το σχήμα ΤΜΕΔΕ-Ellington προτιμητέος επενδυτής για την Attica Bank – Πλήρης επιβεβαίωση mononews



    ΣΧΟΛΙΑ