• Τράπεζες

    JP Morgan: Το club των 700 super rich οικογενειών με περιουσία 4,5 τρις

    • NewsRoom
    Jamie Dimon, CEO JP Morgan

    Jamie Dimon, CEO JP Morgan


    Μία ιδέα σε μία συνάντηση του Διευθύνοντα Συμβούλου της JP Morgan, Τζέιμι Ντίμον, της Μέρι Έρντος, Διευθύνουσας Συμβούλου Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων και Πλούτου και ενός βετεράνου τραπεζίτη με έδρα το Χονγκ Κονγκ, του Άντι Κόεν το 2019, εξελίχθηκε μέσα σε λίγα χρόνια στη δημιουργία ενός exclusive club υπερπλουσίων, οι οποίοι έχουν εναποθέσει την τύχη των περιουσιών τους στον τραπεζικό κολοσσό.

    Τα προηγούμενα χρόνια, η αμερικανική τράπεζα δημιούργησε αθόρυβα μία μονάδα διαχείρισης πλούτου, η οποία εξυπηρετεί κατά βάση το 0,01% των υπερπλουσίων του πλανήτη. Η JP Morgan είχε μείνει πίσω στην κούρσα αυτή σε σχέση με τους αντιπάλους της, όπως η Morgan Stanley, η οποία πέτυχε έπειτα από μια σειρά εξαγορών να γιγαντώσει τη δική της μονάδα την περασμένη δεκαετία.

    Η μονάδα 23 Wall

    Περίπου 700 οικογένειες, με διεθνείς δραστηριότητες και συνολική περιουσία 4,5 τρις δολάρια εντάσσονται στη μονάδα 23 Wall. Το όνομα προέρχεται από την πρώην έδρα της τράπεζας στο Μανχάταν απέναντι από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

    «Χτίσαμε αυτή τη μονάδα από το μηδέν», ανέφερε ο 56χρονος Κόεν, βετεράνος τραπεζίτης της JP Morgan, ο οποίος εργάζεται στην εταιρεία πάνω από 20 χρόνια. Ξεκίνησε τη σύνθεση της μονάδας όταν ακόμα είχε έδρα το Χονγκ Κονγκ και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Λονδίνο.

    Οι πελάτες της μικρής μονάδας διαχείρισης πλούτου που διαχειρίζεται ο τραπεζικός κολοσσός, προέρχονται από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία, με το 50% αυτών να έχουν ως έδρα τις ΗΠΑ.

    Η JP Morgan εκμεταλλεύτηκε την αύξηση πλούτου που δημιουργήθηκε την περίοδο της πανδημίας για να επεκτείνει το δίκτυό της. Σε αυτό προστίθενται και νέοι παίκτες, από την εκτόξευση των τεχνολογικών μετοχών μέσα στο 2023.

    Σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index, οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο έχουν προσθέσει περίπου 500 δισεκατομμύρια δολάρια στη συνολική καθαρή τους περιουσία φέτος.

    Στο κυνήγι νέων πελατών

    Η Μέρι Έρντος, ανέφερε στην ημέρα επενδυτών την προηγούμενη εβδομάδα, ότι η ιδιωτική τράπεζα της JP Morgan άνοιξε 40.000 νέους λογαριασμούς σε λιγότερο από τρεις μήνες, ενώ την προηγούμενη χρονιά πρόσθετε κάθε μέρα έναν νέο πελάτη με περιουσιακά στοιχεία άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

    «Η ειδική μου αποστολή είναι οι μεγάλες, πολυεθνικές οικογένειες και τα family offices», ανέφερε ο Κόεν, ο οποίος διευθύνει την 23 Wall σε συνεργασία με άλλα στελέχη της JPMorgan και συνεργάζεται με επαγγελματίες επενδύσεων σε δώδεκα πόλεις έξι χωρών συμπεριλαμβανομένου του Παρισιού, του Χονγκ Κονγκ και του Σαν Φρανσίσκο.

    Ο Κόεν, ο οποίος κατάγεται από την Αυστραλία και εντάχθηκε στη JP Morgan το 1999, διηύθυνε προηγουμένως τις διεθνείς και ασιατικές ιδιωτικές τράπεζες της εταιρείας πριν αναλάβει την μονάδα 23 Wall.

    Ο ίδιος αποκάλυψε ότι μία συζήτηση μεταξύ των τριών, του CEO Τζέιμι Ντίμον και της Έρντος, γέννησε την ιδέα της μονάδας. «Επιλέξαμε το όνομα 23 Wall, γιατί θέλουμε να αντικατοπτρίζει την πλούσια κληρονομιά της εταιρείας», ανέφερε. «Θέλαμε να επιλέξουμε ένα όνομα που να αντιπροσωπεύει τους δύο αιώνες συμβολής μας στις παγκόσμιες επιχειρήσεις».

    Η εξαγορά της First Republic

    Αν και προκάλεσε απορίες αρχικά, η κίνηση του Ντίμον στις αρχές Μαΐου να εξαγοράσει ένα μέρος της First Republic, η οποία κατέρρευσε, στόχευε στην επέκταση της μονάδας διαχείρισης πλούτου της τράπεζας. Η ελίτ πελατεία της First Republic ήταν το στοιχείο που έκανε τη JP Morgan να διεκδικήσει και να κερδίσει με την προσφορά της πρόσβαση σε ένα από τα καλύτερα τμήματα διαχείρισης πλούτου.

    Ο τραπεζικός κολοσσός είδε στη First Republic τη δική της ευκαιρία να διευρύνει το χαρτοφυλάκιό της, προχωρώντας στη μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της από την τραπεζική κρίση και να ανταγωνιστεί άλλους κολοσσούς που ξεχωρίζουν σε αυτόν τον τομέα όπως η Morgan Stanley.

    Διαβάστε επίσης:

    Πώς τα ελληνικά ομόλογα άφησαν πίσω τα ιταλικά, πριν πάρει η χώρα την επενδυτική βαθμίδα

    First Republic: O τραπεζίτης με μεγαλύτερο μισθό από τον Ντίμον της JP Morgan

    EKT: Εκτεθειμένες οι ευρωπαϊκές τράπεζες σε περίπτωση φυγής καταθέσεων από funds

    ──────────────────

    Εκλογές 2023 – Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Εκλογές 2023 – Οδηγός: Πού και πώς ψηφίζουμε στις 25 Ιουνίου

    Εκλογές 2023: Ο χάρτης των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ