• ΑΓΟΡΕΣ

    JP Morgan: Συνεχίζει να «ψηφίζει» τις ελληνικές τράπεζες και στο εκλογικό σκηνικό

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίωνας Καραβίας (Εurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίωνας Καραβίας (Εurobank)


    «Οι συζητήσεις με Αμερικανούς επενδυτές κατά τις πρόσφατες συναντήσεις μας επικεντρώθηκαν στην πολιτική και τις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία, την Ελλάδα και, αργότερα μέσα στο έτος, την Πολωνία, το ρυθμιστικό πλαίσιο και τα παγκόσμια θέματα ρευστότητας και χρηματοδότησης», εξηγεί η JP Morgan και οι Samuel Goodacre και Mehmet Sevim.

    Ο εκλογικός κίνδυνος είναι ευνοϊκός στην Ελλάδα και θετικός στην Τουρκία, εκτιμά η τράπεζα. «Αισθανόμαστε ότι οι επενδυτές είναι άνετοι με την επενδυτική υπόθεση των ελληνικών τραπεζών με τα ερωτήματα να επικεντρώνονται στη δυναμική του δείκτη ROE, τόσο βραχυπρόθεσμα από τα επιτόκια όσο και μεσοπρόθεσμα θέματα όπως τα κέρδη και η επιστροφή κεφαλαίου. Αισθανόμαστε ότι οι επενδυτές αισθάνονται άνετα με το πολιτικό τοπίο και τον εκλογικό κίνδυνο και τις προοπτικές από πάνω προς τα κάτω ευρύτερα», συνεχίζει η τράπεζα.

    «Εν τω μεταξύ, στην Τουρκία, έχουμε την αίσθηση ότι οι επενδυτές επιδιώκουν να επαναδραστηριοποιηθούν, με πολλούς να επισκεφθούν τη χώρα πριν ή αμέσως μετά τις εκλογές, με μια αυξανόμενη άποψη ότι μια πιθανή κυβερνητική αλλαγή είναι πιο πιθανή και η οποία θα παρουσιάσει ευκαιρίες για την αγορά μακροπρόθεσμα. Καλές εταιρείες, καλές μετοχές και η σταθερή υποκείμενη δυναμική της αγοράς φαίνεται να είναι η κοινή άποψη, διατηρώντας τους επενδυτές στην αγορά, με πολλούς να έχουν εντυπωσιαστεί από το πρόσφατη roadshow με την Akbank», εκτιμά το δίδυμο της JPM.

    Πώς να παίξετε τις τράπεζες της CEEMEA

    «Βλέπουμε αξία σε όλες τις τράπεζες της CEEMEA, με διαπραγμάτευση στις 1,3 φορές την εσωτερική αξία του 2024 (TBV) και 7,8 φορές τα κέρδη για απόδοση 17%.

    Συνεχίζουμε να τοποθετούμαστε υποεπενδεδυμένα στην αναδυόμενη Ευρώπη, όπου έχουμε προτίμηση στις ελληνικές τράπεζες, έναντι ουδέτερης στάσης των νοτιοαφρικανικών τραπεζών, οι οποίες θεωρούμε ότι φαίνονται πιο ανθεκτικές σε σχετική βάση. Είμαστε υπερεπενδεδυμένοι στη MENA, ιδίως στη Σαουδική Αραβία, και σε όλη την κάλυψή μας οι κορυφαίες επιλογές μας είναι οι Absa, Alinma, Al Rajhi, η ελληνική Eurobank, Nedbank και NLB (όλες με αξιολόγηση OW)», επισημαίνει η JPM.

    «Προς έκπληξη μας, υπήρξε λιγότερη εστίαση στις ευκαιρίες στη MENA (και ιδιαίτερα στη Σαουδική Αραβία), δεδομένου ότι πολύ περισσότεροι επενδυτές έχουν ενημερωθεί για την επενδυτική περίπτωση από ό,τι μόλις πριν από ένα χρόνο.

    Εν τω μεταξύ, η διάθεση για εκ νέου ενασχόληση με τις τουρκικές μετοχές αυξάνεται, οι ελληνικές τράπεζες θεωρούνται ελκυστικές στο πλαίσιο της CEEMEA, και υπάρχει μεγάλη προσοχή στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές των πολωνικών τραπεζών», αναφέρει η JPM.

    Για τις πολωνικές τράπεζες, το ερώτημα είναι αν υπάρχει μεσοπρόθεσμη αξία στο τραπέζι. Δεδομένης της ισχύος των υποκείμενων αποδόσεων, οι επενδυτές φάνηκαν πρόθυμοι να επανεξετάσουν την επενδυτική περίπτωση των πολωνικών τραπεζών. Βραχυπρόθεσμα, οι κίνδυνοι γύρω από το συνάλλαγμα ήταν στο επίκεντρο της προσοχής.

    Παρά τα πολλά ερωτηματικά γύρω από άλλα ρυθμιστικά και κυβερνητικά μέτρα. Αν και με τις τραπεζικές μετοχές να πλησιάζουν τη μια φορά σε όρους TBV (’23e, JPM) πολλοί είναι της άποψης ότι θα μπορούσαμε να δούμε ένα καλύτερο σημείο εισόδου για 12-13% μεσοπρόθεσμα ROEs, ιδιαίτερα δεδομένου του βραχυπρόθεσμου κινδύνου, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές το φθινόπωρο.

    Για τις Σαουδαραβικές τράπεζες, οι συζητήσεις ήταν πολύ πιο ισορροπημένες γύρω από τις αποτιμήσεις σε σχέση με τις προοπτικές. Ένα βασικό θέμα που κυριαρχεί στις συζητήσεις για τις σαουδαραβικές τράπεζες τα τελευταία δύο χρόνια ήταν η ανάγκη για εκπαίδευση, δεδομένου του μεγέθους της αγοράς.

    Οι επενδυτές φαίνεται να είναι πολύ πιο ενημερωμένοι για την επενδυτική περίπτωση, με τις συζητήσεις να επικεντρώνονται γύρω από τους κινδύνους, όπως η ρευστότητα, μια πιθανή επιβράδυνση των ενυπόθηκων δανείων και οι υψηλές αποτιμήσεις.

    Ωστόσο, παρ’ όλα αυτά οι αποτιμήσεις θεωρούνται πιο ελκυστικές με την Al Rajhi και την Alinma να θεωρούνται ως προτιμώμενοι τρόποι για να παίξει κανείς στην αγορά, σύμφωνα με τις αξιολογήσεις της JP Morgan.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ