• ΑΓΟΡΕΣ

    Goldman Sachs: «Πονοκέφαλος» για τις αγορές μετοχών το πετρέλαιο – Οι τιμές στόχοι των δεικτών μετοχών, ομολόγων και εμπορευμάτων

    Andrea Ferrario, Goldman Sachs

    Andrea Ferrario, Goldman Sachs


    «Η εκτόξευση της μεταβλητότητας τις τελευταίες δύο εβδομάδες μετά το τραπεζικό στρες φαίνεται να επιστρέφει στα επίπεδα που είχε στις αρχές Μαρτίου», αναφέρει ο Andrea Ferrario της αμερικανικής τράπεζας Goldman Sachs.

    Από την άλλη πλευρά όμως, οι αγορές έχουν αρχίσει να περιλαμβάνουν περισσότερους κινδύνους στις αποτιμήσεις τους.

    «Οι φόβοι των αυξήσεων των αμερικανικών επιτοκίων στο τέλος του έτους έχουν μετατοπιστεί χαμηλότερα, αλλά οι κίνδυνοι από τις αυξημένες τιμές του πετρελαίου αποτελούν το νέο ‘πονοκέφαλο’ για τις μετοχές», συνεχίζει ο οίκος.

    Η αιφνιδιαστική μείωση του ΟΠΕΚ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ενίσχυσε τις τιμές των μελλοντικών συμβολαίων του αργού και τον ακραίο κίνδυνο για νέες αυξήσεις τιμών. Οι αγορές δικαιωμάτων τιμολογούν μια υψηλότερη πιθανότητα (περίπου 30%) να ξεπεράσει το πετρέλαιο WTI τα 90 δολάρια το βαρέλι σε 3 μήνες, πολύ υψηλότερα από ότι δύο εβδομάδες πριν. «Ο ΟΠΕΚ έγινε πιο ενεργός στις ενέργειές του μειώνοντας την παραγωγή πριν από την αρνητική μεταβολή της ζήτησης. Αναθεωρούμε ανοδικά την πρόβλεψή μας στα 95 δολάρια το βαρέλι για την τιμή του brent στο τέλος του 2023, λόγω της χαμηλότερης παραγωγής του ΟΠΕΚ», εξηγεί η τράπεζα.

    Η Goldman Sachs προτείνει τους εξής στόχους για τις βασικές αγορές:

    • Για τον αμερικανικό δείκτη βαρόμετρο των παγκόσμιων αγορών S&P 500 η σύσταση είναι υποαπόδοση για το χρονικό διάστημα των 3 και 12 μηνών και η τιμή στόχος είναι σταθερά στις 4000 μονάδες ή χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Ουσιαστικά η αμερικανική τράπεζα δεν προβλέπει θετική κίνηση για τις αμερικανικές μετοχές κατά τη διάρκεια του 2023.
    • Για τις ευρωπαϊκές μετοχές και τον δείκτη Stoxx Europe 600 οι συστάσεις είναι υπεραπόδοση για όλα τα χρονικά διαστήματα, αλλά τα περιθώρια ανόδου είναι σε μικρά μονοψήφια επίπεδα. O στόχος τίθεται στις 475 μονάδες στο τέλος του 2023 από τις 458 μονάδες που είναι η τρέχουσα τιμή του δείκτη με το περιθώριο ανόδου να διαμορφώνεται σε περισσότερο από 7%.
    • Ο οίκος βλέπει πραγματικά περιθώρια ανόδου στις μετοχές της Ασίας (πλην Ιαπωνίας) και οι συστάσεις που θέτει είναι συστάσεις υπεραποδόσης με ανοδικό περιθώριο ανόδου για το δεύτερο εξάμηνο του έτους της τάξεως του 19%. Για τον ιαπωνικό δείκτη Topix, η σύσταση επίσης είναι θετική και το περιθώριο ανόδου στο τέλος του έτους τοποθετείται σε 10,6%.
    • Αναφορικά με τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων, η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι το αμερικανικό 10ετές θα κυμανθεί από το 4,1% έως το 4,25% στη διάρκεια του έτους. Για το γερμανικό 10ετές η απόδοση θα κυμανθεί στα επίπεδα του 2,60% με 2,75%. Η σύσταση είναι ουδέτερη.
    • Πολύ υψηλά περιθώρια ανόδου βλέπει για τις αγορές των εμπορευμάτων. Ιδιαίτερα υψηλό είναι το περιθώριο ανόδου που διαβλέπει για το μέταλλο του χαλκού με την τιμή στο τέλος του 2023 να διαμορφώνεται στα 11.000 δολάρια ανά μετρικό τόνο από 9.000 δολάρια ανά μετρικό τόνο που είναι σήμερα με την απόδοση να προσεγγίζει το 22%. Την ίδια στιγμή, το ανοδικό περιθώριο που βλέπει για το χρυσό είναι μόλις 4% στα 2.050 δολάρια η ουγγιά στο τέλος του 2023.
    • Τέλος, για την ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο από την τρέχουσα τιμή του 1,09 εκτιμά ότι θα κινηθεί αρχικά χαμηλότερα στο 1,05 και στη συνέχεια θα ολοκληρώσει το έτος στα επίπεδα του 1,10.

    Διαβάστε επίσης:

    JP Morgan: Δεν έχει νόημα να είστε long στις μετοχές – «Αρκούδα» ο Kolanovic

    Ουίλσον (Morgan Stanley): Tο ράλι των μετοχών τεχνολογίας είναι υπερβολικό



    ΣΧΟΛΙΑ