• Οικονομία

    JP Morgan: Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και επενδυτική βαθμίδα έως το 2024

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    «Η προσδοκία μας είναι ότι η Νέα Δημοκρατία θα σχηματίσει κυβέρνηση, είτε ως πλειοψηφία, είτε ως κυβέρνηση συνασπισμού μετά τις δεύτερες εκλογές και θα συνεχίσει να προσφέρει εποικοδομητική πολιτική ατζέντα για τη χώρα. Ωστόσο, βλέπουμε αυξημένη μεταβλητότητα στην αγορά οδεύοντας προς τις εκλογές του Μαΐου, αν η διαφορά μεταξύ της ΝΔ και του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίσει να μειώνεται στις δημοσκοπήσεις», εκτιμά η αμερικανική τράπεζα και ο Fabio Bassi της JP Morgan.

    «Παραμένουμε σε γενικές γραμμές θετικοί για τα ελληνικά ομόλογα και προβλέπουμε ότι η Ελλάδα θα διαπραγματεύεται με σταθερά έως ελαφρώς χαμηλότερα περιθώρια από την Ιταλία μέχρι το τέλος του 2023, δεδομένων των ισχυρών οικονομικών και ευνοϊκών θεμελιακών δυνάμεων αλλά και από την υψηλή πιθανότητα επίτευξης της επενδυτικής βαθμίδας έως τις αρχές του 2024», συνεχίζει ο Bassi.

    «Από την άλλη πλευρά όμως, είμαστε πιο επιφυλακτικοί βραχυπρόθεσμα λόγω κινδύνων αύξησης του πολιτικού θορύβου στην Ελλάδα, καθώς πλησιάζουμε στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Για τους επενδυτές που επιθυμούν να είναι overweight στα ελληνικά ομόλογα, προτείνουμε αυτά που λήγουν σε 7 έως 10 χρόνια γιατί είναι τα πιο ελκυστικά στην καμπύλη των αποδόσεων και διαπραγματεύονται σε καλύτερο επίπεδο συγκριτικά με τις άλλες χώρες της περιφέρειας της ΕΕ», αναγνωρίζει η JPM.

    Τα ελληνικά ομόλογα σημείωσαν σχετική υπεραπόδοση από την περιφέρεια την περασμένη εβδομάδα, πιθανότατα λόγω των θετικών εξελίξεων στην προσφορά. Μετά την κοινοπραξία του πενταετούς ελληνικού ομολόγου, η Ελλάδα έχει καλύψει το 75% των ακαθάριστων αναγκών της σε εκδόσεις του 2023 με βάση την πρόβλεψη της JPM για 6 δισ. ευρώ από τα 8 δισ. ευρώ, περιορίζοντας έτσι την ανάγκη να βγει στην πρωτογενή αγορά μέχρι να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση, πιθανότατα μέχρι τα τέλη του τρίτου τριμήνου.

    To εκλογικό τοπίο μετά τα Τέμπη

    Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν μείωση της δημοτικότητας για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, ιδίως μετά το πρόσφατο σιδηροδρομικό δυστύχημα, με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ να επωφελείται. Δεδομένων των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, αλλά και της έλλειψης μπόνους 50 εδρών, η κοινή προσδοκία είναι ότι οι εκλογές του Μαΐου 2023 είναι απίθανο να αποφέρουν μια βιώσιμη πλειοψηφία. Ως εκ τούτου, οι δεύτερες εκλογές, με βάση έναν νέο κανόνα πριμοδότησης της πλειοψηφίας, παραμένει το πιο πιθανό σενάριο, συνεχίζει ο αμερικανικός οίκος.

    «Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης προκήρυξε τις εθνικές εκλογές για τις 21 Μαΐου του 2023, σύμφωνα με τις προσδοκίες των εγχώριων μέσων ενημέρωσης. Αυτές θα είναι οι πρώτες εκλογές μετά από μερικές δεκαετίες στις οποίες δεν θα υπάρχουν έδρες μπόνους (50 έδρες) για το κόμμα που θα κερδίσει την πλειοψηφία των ψήφων. Ένας τροποποιημένος νόμος για το μπόνους των 50 εδρών θεσπίστηκε από το σημερινό κοινοβούλιο, αλλά θα τεθεί σε ισχύ μόνο στις επόμενες εκλογές μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023», ολοκληρώνουν τις εκτιμήσεις τους οι αναλυτές της τράπεζας.

    Διαβάστε επίσης

    JP Morgan: Οι κίνδυνοι των μετοχών στην Ελλάδα στη σκιά των τραπεζικών «θεμάτων»



    ΣΧΟΛΙΑ