• Τράπεζες

    Γιώργος Ζαββός στο mononews: Είναι αδύνατον να υπολογίσoυμε το μέγεθος των νέων κόκκινων δανείων

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο Πρόεδρος και CEO της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Γιώργος Ζαββός

    Ο Πρόεδρος και CEO της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Γιώργος Ζαββός


    Άτοπη και άκαιρη χαρακτηρίζει κάθε μορφής συζήτηση για δημιουργία bad bank σήμερα, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζαββός.

    Όπως λέει στο mononews.gr, η ΕΕ σε όλα τα επίπεδα προχωρά σε κινήσεις για να μην δημιουργηθεί νέα γενιά «κόκκινων» δανείων και συμπληρώνει: Έχουμε το project Ηρακλής, ενώ και τα ευρωπαϊκά όργανα διαρκώς αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες που ενισχύουν το τραπεζικό σύστημα για να δοθεί χρηματοδότηση στην αγορά και να αποτραπεί η δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων.

    Ο Ηρακλής, συνεχίζει ο κ. Ζαββός, είναι από τους καλύτερους μηχανισμούς για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, μηχανισμός ισχυρός. Και μόλις βελτιωθεί η κατάσταση οι επενδυτές θα επανέλθουν. Οι τιτλοποιήσεις μέσω του Ηρακλή θα προχωρήσουν.

    «Είναι ένα project προσέλκυσης επενδυτών, αποτελεί ένα βασικό χαρτί για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση της πανδημίας. Ο μηχανισμός του Ηρακλή είναι έτοιμος, οι τράπεζες προχωρούν και μόλις βελτιωθεί η κατάσταση το σχέδιο ξαναβγαίνει στην αγορά».

    Σε ότι αφορά τώρα τη δημιουργία μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων ο κ. Ζαββός λέει πως σήμερα είναι αδύνατον να υπολογίσεις το μέγεθος των νέων κόκκινων δανείων και συμπληρώνει πως όποιες αποφάσεις ληφθούν σε επίπεδο ευρωζώνης η Ελλάδα θα τις υποστηρίξει.

    Το ζητούμενο σήμερα, όπως λέει ο κ. Ζαββός είναι να μπορέσουν οι τράπεζες γρήγορα και αποτελεσματικά να διοχετεύσουν ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να κινηθούν.

    Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τις τράπεζες, ώστε γρήγορα να χρηματοδοτηθούν οι μικρομεσαίες και οι μικρές επιχειρήσεις.

    «Η αγορά «καίγεται» για κεφάλαια κίνησης και εμείς θέλουμε να κρατήσουμε όρθια την πραγματική οικονομία».

    Παραδέχεται ότι στις συναντήσεις που είχε με τους CEOs των συστημικών τραπεζών, ζήτησε να μην περιοριστεί η χρηματοδότηση μόνο στους «καλούς» πελάτες, αλλά να στηριχθούν και όσοι μπορούν να είναι βιώσιμοι και χρειάζονται κεφάλαια κίνησης για να προχωρήσουν. Και έτσι θα μπορέσουμε να ανακόψουμε την αύξηση των «κόκκινων» δανείων.

    Οι τράπεζες είναι ο αγωγός για να στηριχθεί η πραγματική οικονομία και έχουν όλες τις δυνατότητες για να το πράξουν. Και πρέπει να το πράξουν γρήγορα και αποτελεσματικά. Όλα τα χρήματα που κατευθύνονται στην Ελλάδα από την ΕΕ θα πρέπει να πέσουν στην πραγματική οικονομία.



    ΣΧΟΛΙΑ