• Τράπεζες

    Γιάννης Στουρνάρας: Μια Bad Bank είναι η πιο αποτελεσματική λύση

    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής ΤτΕ

    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής ΤτΕ


    Ως τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για την απαλλαγή τους από τα κόκκινα δάνεια που θα δημιουργηθούν στην οικονομική κρίση που διανύουμε λόγω της πανδημίας, περιέγραψε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας την προοπτική δημιουργίας μια bad bank, με την μορφή μιας Asset Management Company, μιλώντας στην ανοιχτή συζήτηση που πραγματοποίησε το Delphi Economic Forum.

    Πρόκειται για μια «παλιά καλή ιδέα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κεντρικός Τραπεζίτης ειδικά στην τρέχουσα συγκυρία που οι αγορές δεν λειτουργούν Η ιδέα αυτή ενισχύεται καθώς η αγορά των τιτλοποιήσεων έχει παγώσει και οι επενδυτές έχουν αποστασιωποιηθεί από την ανάληψη ρίσκου.

    Παρά το γεγονός ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο η ιδέα μιας bad bank είχε απορριφθεί, οι συνθήκες τώρα έχουν αλλάξει, επεσήμανε ο κ. Στουρνάρας, σημειώνοντας ότι οι τράπεζες θα πρέπει να λειτουργήσουν με διαφάνεια για να προσελκύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον όταν η κανονικότητα στις αγορές αποκατασταθεί.

    Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στα σενάρια που έχει επεξεργαστεί η ΤτΕ για τις επιπτώσεις της πανδημίας προσδιορίζοντας τις απώλειες στο ΑΕΠ μεταξύ -4% και -8% (με βάση το κακό σενάριο) σε ετήσια βάση, αλλά όπως εξήγησε μια σαφή εικόνα για τις επιπτώσεις στους ισολογισμούς των τραπεζών θα αποτυπωθούν το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

    Προς το παρόν το βάρος των τραπεζών δίνεται στη στήριξη των βιώσιμων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, επισημαίνοντας παράλληλα τα υψηλά κεφαλαιακά buffer, αλλά και την υψηλή ρευστότητα που διαθέτει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, που υποβοηθούνται από τα μέτρα ύψους 1 τρις ευρώ που έχουν λάβει οι επόπτες για την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία.



    ΣΧΟΛΙΑ