• Τράπεζες

    Γιώργος Ζαββός: Η εύστοχη χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι το πρόκριμα για την ανάκαμψη

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Γιώργος Ζαββός

    Γιώργος Ζαββός


    Η στοχευμένη απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, η ανάταξη της κεφαλαιαγοράς –προϋποθεση για την προσέλκυση νέων επενδύσεων-, ο μετασχηματισμός  των τραπεζών σε θέματα  ψηφιακής τραπεζικής και πράσινης χρηματοδότησης, ο μετασχηματισμός του παραγωγικού τομέα, σε συνδυασμό με την επέκταση του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής» και η δημιουργία ενός Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων  (Central Credit Register), είναι οι άξονες πάνω στους οποίους εστιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

    Τα παραπάνω ανέφερε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζαββός, μιλώντας στο NPL Summit 2021.

    Όπως είπε, η εύστοχη χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι το πρόκριμα για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Συμπλήρωσε πως επείγει αφενός ο μετασχηματισμός της παραγωγικής βάσης της ελληνικής οικονομίας δηλαδή των πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα πρέπει να αποκτήσουν την βέλτιστη κλίμακα ώστε να γίνουν bankable and investable. Και αφετέρου ο μετασχηματισμός του ίδιου του τραπεζικού τομέα, μέσω των μεταρρυθμίσεων που αφορούν την ψηφιακή τραπεζική και την πράσινη χρηματοδότηση.

    Παράλληλα η δημιουργία ενός Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων  (Central Credit Register), θα διευρύνει τη διαφάνεια στην αγορά των ΜΕΔ και να καταστήσει την τελευταία πιο ελκυστική για τους επενδυτές. Το Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων είναι  ένα πληροφοριακό σύστημα που παρέχει ανωνυμοποιημένα στοιχεία για τις οφειλές  των πελατών των τραπεζών και ειδικότερα για τη θέση κινδύνου κάθε πελάτη έναντι του τραπεζικού συστήματος. Η υλοποίηση του εν λόγω μητρώου αποτελεί δέσμευση της Ελλάδας στο Eurogroup του περασμένου Ιουνίου. Αφού προηγηθεί η κατάλληλη επεξεργασία σε τεχνικό επίπεδο, η Κυβέρνηση πρόκειται να φέρει και την σχετική νομοθετική ρύθμιση στην Βουλή.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Ζαββός στην ανάταξη της κεφαλαιαγοράς σημειώνοντας πως οι  παρεμβάσεις αποσκοπούν στην προστασία των επενδυτών και στον εκσυγχρονισμό και την τόνωση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς καθώς στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της. Στόχος είναι η προσέλκυση νέων επενδύσεων στη χώρα και η πρόσβαση στην αγορά μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Ακόμα ο υφυπουργός αναφέρθηκε: στο νόμο για  την εταιρική διακυβέρνηση και την κεφαλαιαγορά, που ενίσχυσε  τους κανόνες διαφάνειας για τις εισηγμένες εταιρείες. Στη  σύσταση άτυπης Επιτροπής όλων των φορέων της αγοράς η οποία υπέβαλε τις προτάσεις της στο υπουργείο, με συγκεκριμένα κίνητρα και δράσεις που θα μπορούσαν να ανατάξουν την κεφαλαιαγορά.

    Αλλά και στη σύσταση μίας Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, η οποία συστάθηκε πρόσφατα στο Υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να κάνει προτάσεις για τη διαμόρφωση ενός νέου και ολοκληρωμένου πλαισίου για την εποπτεία της Επιτροπής  Κεφαλαιαγοράς, η οποία θα ενισχυθεί στο δύσκολο έργο της και μέσω της ψηφιοποίησης των αντίστοιχων διαδικασιών με τα πλέον εξελιγμένα πληροφοριακά συστήματα.

    Και φυσικά αναφέρθηκε στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων λέγοντας πως μετά την μέχρι σήμερα επιτυχία του «Ηρακλή», η παράταση του προγράμματος ήταν επιτακτική.



    ΣΧΟΛΙΑ