• Τράπεζες

    Γιατί τα «παιδιά από το Λονδίνο»… κατεδαφίζουν τις ελληνικές τράπεζες


    Τα «παιδιά από το Λονδίνο», όπως αποκαλούνται στην αγορά οι επιθετικοί διαχειριστές διεθνών fund που εδρεύουν στη βρετανική πρωτεύουσα, είναι εκείνα που πρωτοστατούν στην επιχειρούμενη κατεδάφιση των τραπεζικών μετοχών. Οι τιμές των οποίων ευτελίζονται ακατάπαυστα με αποτέλεσμα και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας να αποτιμώνται τώρα χρηματιστηριακά μόλις στα 3,65 δισ. ευρώ συνολικά. Όταν προ τριετίας η Εθνική, η Πειραιώς, η Alpha Bank και η Eurobank είχαν αιμοδοτηθεί κεφαλαιακά στο πλαίσιο του τρίτου γύρου των ανακεφαλαιοποιήσεων με 13,7 δισ. ευρώ…

     Ξεχωριστό σημείο αναφοράς έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες τα πυκνά πυρά των πωλητών που δέχεται η Alpha Bank. Η μετοχή της οποίας έχει υποχωρήσει κατά 17,3% από την αρχή της εφετινής χρονιάς. Έχοντας ήδη υποστεί απώλειες 38,4% στο 12μηνο του 2018. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγάλος πωλητής στην Alpha Bank είναι βρετανικό fund που καιρό τώρα έχει πάρει θέσεις short στην μετοχή. Την ίδια στιγμή και ορισμένοι άλλοι ξένοι παίκτες πουλάνε επιθετικά το χαρτί της Alpha ενώ στο χορό των πωλητών έχουν μπει και ελληνικά χαρτοφυλάκια.

    Πέραν της Alpha η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας καταγράφει απώλειες 12,9% από την αρχή της χρονιάς έχοντας ήδη υποχωρήσει κατά 65,5% το 2018. Για την Τράπεζα Πειραιώς οι εφετινές απώλειες στη μετοχή είναι 19% έχοντας χάσει όμως πέρυσι άλλο ένα 72,6% της αξίας της. Η μετοχής της Eurobank φαίνεται να είναι συγκριτικά πιο ανθεκτική στις πιέσεις καθώς υποχωρεί από την αρχή της εφετινής χρονιάς κατά 8,1% ενώ πέρσι είχε καταγράψει απώλειες 36,5%.

    Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι οι συγκριτικά μεγαλύτερες πιέσεις έρχονται από το… Λονδίνο καθότι ανάμεσα στους διαχειριστές και τους traders υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για την επόμενη ημέρα στις τράπεζες.  Ερωτηματικά που διατυπώνονται και από αρκετά άλλα funds που έχουν θέσεις στις τραπεζικές μετοχές, τις οποίες και συνεχώς απομειώνουν.

    Σε αδρές γραμμές οι πωλητές προχωρούν σε επιθετικές μειώσεις θέσεων για 4 λόγους. Ο πρώτος είναι ότι δεν γνωρίζουν και συνεπώς δεν μπορούν να αποκρυσταλλώσουν άποψη για το τι τελικά θα γίνει με τα προτεινόμενα σχέδια μείωσης των «κόκκινων» δανείων. Δεύτερος λόγος είναι ότι με τα τρέχοντα δεδομένα αδυνατούν να προσδιορίσουν ορθολογικά την πραγματική αξία των τραπεζών.

    Οι διαχειριστές των funds ανησυχούν επίσης  για το ενδεχόμενο μιας διεθνούς χρηματιστηριακής κρίσης η οποία θα επιδράσει αρνητικά στο δυνητικό ενδιαφέρον που υπάρχει για τις πωλήσεις πακέτων κόκκινων δανείων από τις τράπεζες. Στο όλο παζλ της αβεβαιότητας, έρχεται να προστεθεί και η παράμετρος των εθνικών εκλογών καθώς μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος θεωρείται ότι θα ακινητοποιήσει την οικονομία προσθέτοντας ένα ακόμη βαρίδι για τις τράπεζες.

    Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, το μεγαλύτερο πρόβλημα στην παρούσα φάση είναι όχι γιατί πυκνώνουν οι πωλήσεις στις τραπεζικές μετοχές αλλά γιατί δεν εκδηλώνεται σοβαρό αγοραστικό ενδιαφέρον που θα μπορούσε να αναχαιτίσει τη καθοδική πορεία των τιμών. Η έλλειψη αγοραστών εντάσσεται και εκείνη στο γεγονός της επενδυτικής αβεβαιότητας που μαστίζει ευρύτερα την ελληνική αγορά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γιάννης Στουρνάρας: Σε μεγάλους οίκους και επενδυτές παρουσιάζεται το σχέδιο για τις τράπεζες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρχονται οι τελικές ρυθμίσεις για «κόκκινα» και στεγαστικά

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΕΚΤ: Ούτε ένα κόκκινο δάνειο στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών



    ΣΧΟΛΙΑ