• Τράπεζες

    Γιάννης Στουρνάρας: Σε μεγάλους οίκους και επενδυτές παρουσιάζεται το σχέδιο για τις τράπεζες

    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος


    Σε μεγάλους οίκους στο Λονδίνο και σε επενδυτές που μετέχουν στη μετοχική σύνθεση των ελληνικών τραπεζών παρουσιάζεται, σήμερα και αύριο, το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος  (ΤτΕ) για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.

    Όπως ανέφερε σήμερα ο διοικητής της ΤτΕ, κ. Γιάννης Στουρνάρας, το σχέδιο της ΤτΕ έχει πάρει έγκριση από τον SSM, ωστόσο, όπως υπογράμμισε, «άσχετα από το τι θέλουμε εμείς, όλα είναι στο χέρι της DG Comp, η οποία θα δώσει και τις τελικές εγκρίσεις».

    Ο κ. Στουρνάρας τόνισε επίσης ότι πρώτα θα μπει σε εφαρμογή το σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και μετά της ΤτΕ, ενώ οι δύο πλατφόρμες θα μπορούν να λειτουργούν συνδυαστικά.

    Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρθηκε, για μία ακόμη φορά, στην επιτακτική ανάγκη να λυθεί άμεσα το θέμα με τα «κόκκινα» δάνεια, ανεξάρτητα αν θα υπάρξει εκλογική περίοδος ή όχι.

    «Το θέμα αυτό πρέπει να λυθεί», τόνισε, ενώ αναφέρθηκε συγκεκριμένα και στο θέμα των στεγαστικών δανείων, λέγοντας ότι μία λύση είναι η επιδότηση της δόσης του στεγαστικού δανείου, κάτι το οποίο, άλλωστε, προβλέπεται και στον νόμο Κατσέλη και είναι μία από τις παραμέτρους του σχεδίου «Εστία».

    Για το θέμα «κόκκινα» δάνεια πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία, είπε ο κ. Στουρνάρας, εξηγώντας ότι στην Ευρωζώνη τα «κόκκινα» δάνεια ανέρχονται σήμερα στο 3,5% του συνόλου και εμείς, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει απέναντι στον SSM κ.α., θα είμαστε το 2021 στο 20%.

    Η απόσταση αυτή, τόνισε, είναι πολύ μεγάλη και θα πρέπει να γίνουν κινήσεις για να πέσουμε σε χαμηλά ποσοστά.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια εκδήλωση, τραπεζικές πηγές αναφέρθηκαν και στο θέμα των αυξημένων προβλέψεων που θα κληθούν να σχηματίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, λέγοντας ότι τους προκάλεσε πολύ μεγάλη έκπληξη η δημοσιότητα που δόθηκε στο συγκεκριμένο θέμα, καθότι ήταν γνωστό εδώ και καιρό. Αφήνοντας, έτσι, να εννοηθεί ότι το θέμα «σήκωσαν» τα ιταλικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, για να υπάρξουν οι αντιδράσεις από την πλευρά Σαλβίνι, δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ιταλικός τραπεζικός κλάδος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η Τράπεζα Πειραιώς στην πρώτη γραμμή για την αειφόρο ανάπτυξη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΚΤ: Ούτε ένα κόκκινο δάνειο στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών



    ΣΧΟΛΙΑ