• Τράπεζες

    Fitch: Βελτίωση στα πιστωτικά προφίλ των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών

    Το λογότυπο της Fitch Ratings

    Fitch Ratings


    Βελτίωση στα πιστωτικά προφίλ των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών το περασμένο έτος, λόγω της μείωσης των κινδύνων και των αναδιαρθρώσεων, διαπιστώνει σε έκθεση της η Fitch Ratings.

    Όπως αναφέρει η Fitch, έχει προχωρήσει σε θετικές ενέργειες αξιολόγησης για όλες τις ελληνικές και κυπριακές τράπεζες τους τελευταίους δώδεκα μήνες, αντανακλώντας μεταξύ άλλων την ισχυρότερη κερδοφορία και την άποψη του οίκου για την ανθεκτικότητα της ελληνικής και της κυπριακής οικονομίας το 2023.

    Περαιτέρω θετικές ενέργειες αξιολόγησης θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τη βελτίωση της δομικής κερδοφορίας, οδηγώντας σε ισχυρότερη κεφαλαιοποίηση, παράλληλα με συνεχείς βελτιώσεις της ποιότητας του ενεργητικού τους.

    Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) των τραπεζών έχουν μειωθεί σημαντικά από το 2020, αναφέρει η Fitch, ενώ αναμένει πως τα συνολικά NPEs θα μειωθούν περαιτέρω λόγω της  πρόσφατης ενοποίησης από την Hellenic Bank ενός μεγάλου χαρτοφυλακίου NPEs, καθώς και περαιτέρω σχετικές συναλλαγές από την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς.

    Ορισμένες τράπεζες ενδέχεται να επωφεληθούν από την ισχυρότερη κερδοφορία για να διαγράψουν περισσότερα NPEs ή να αυξήσουν την κάλυψη.

    H Fitch σημειώνει την ανθεκτικότητα των assets των τραπεζών, παρά την αυξανόμενη πίεση στους δανειολήπτες από τον υψηλό πληθωρισμό και τα επιτόκια. Αναμένει ότι ο σχηματισμός NPE στην Ελλάδα θα αυξηθεί το 2ο εξάμηνο του 2023 καθώς η οικονομία επιβραδύνεται, αλλά το πλαφόν επιτοκίων για την εκτέλεση εγχώριων στεγαστικών δανείων λιανικής για 12 μήνες από τον Μάιο του 2023, το οποίο ανακοίνωσαν οι τράπεζες, θα περιορίσει προσωρινά την πίεση στους δανειολήπτες.

    Η σταθερή ποιότητα του ενεργητικού των κυπριακών τραπεζών το δεύτερο εξάμηνο του 2023 θα υποστηριχθεί από τις θετικές οικονομικές προοπτικές της Κύπρου και τον βελτιωμένο έλεγχο των εισροών NPE, αναφέρει επίσης.

    Αναμένει επίσης ότι τα υψηλότερα επιτόκια και οι πρωτοβουλίες μείωσης του κόστους θα ενισχύσουν τη μέση λειτουργική κερδοφορία/σταθμισμένα περιουσιακά στοιχεία σε πάνω από 2% για τις ελληνικές τράπεζες και σε πάνω από 3,5% για τις κυπριακές τράπεζες, το 2023 και το 2024 μέσω επιτοκίων για καταθέσεις και περισσότερων μεταπηδήσεων των πελατών σε ακριβότερες προθεσμιακές καταθέσεις.

    Η ρευστότητα των τραπεζών δεν επηρεάστηκε από την αναταραχή της αγοράς το 1ο τρίμηνο του 23ου έτους και δεν θα πρέπει να επηρεαστεί από τη λήξη των ευνοϊκών διευκολύνσεων χρηματοδότησης της ΕΚΤ με άφθονα μετρητά και επενδύσεις σε τίτλους.

    Διαβάστε επίσης

    JP Morgan: Επιμένει στη σύσταση underweight για τις ευρωαγορές

    Eurobank Equities: Τιμή στόχο τα 40,3 ευρώ για την MYTILINEOS λόγω κερδών, ΑΠΕ και συνεργειών

    Attica Bank: Ο «λευκός ιππότης», η κακή μάγισσα και οι δράκοι… Ποιος τελικά ο ρόλος της  Ellington Management; Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τι λέει;



    ΣΧΟΛΙΑ