• ΑΓΟΡΕΣ

    JP Morgan: Επιμένει στη σύσταση underweight για τις ευρωαγορές

    • Bloomberg
    Mislav Matejka, αναλυτής της JP Morgan

    Mislav Matejka, αναλυτής της JP Morgan


    Μην ανοίξετε νέες θέσεις long στις ευρωπαϊκές μετοχές, προειδοποιεί η JP Morgan. η οποία βλέπει υποαπόδοση των ευρωαγορών έναντι των αμερικάνικων μετοχών.

    «Πιστεύουμε ότι υπάρχει μία νέα περίοδος υποαπόδοσης που έρχεται για τις ευρωπαϊκές μετοχές», ανέφεραν οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας, με επικεφαλής τον Mislav Matejka, διατηρώντας τη σύσταση underweight.

    Απογοήτευση για τους επενδυτές

    Η JP Morgan υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη θα συνεχίσει να επιδεινώνεται λόγω της νομισματικής σύσφιξης στο δεύτερο εξάμηνο, εκτιμώντας ότι η έλλειψη ρευστότητας θα πλήξει τη δραστηριότητα της ευρωζώνης.

    Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποαποδίδουν έναντι των αμερικανικών

    Οι ευρωαγορές κατέγραψαν μία υπεραπόδοση 36% μεταξύ του Οκτωβρίου 2022 και του Απριλίου 2023, για να χάσουν τη δυναμική τους λίγο αργότερα, λόγω του εντυπωσιακού ράλι στις αμερικάνικες μετοχές, το οποίο τροφοδότησε η φρενίτιδα για την Τεχνητή νοημοσύνη. Οι επενδυτές έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στους αμερικανικούς δείκτες, οι οποίοι δεν επλήγησαν ούτε από τις απαισιόδοξες προβλέψεις των αρκούδων της Wall Street, ούτε από την νομισματική σύσφιξη της Fed, με τον Nasdaq να υπεραποδίδει το α’ εξάμηνο άνω του 30%.

    Οι ευρωαγορές είδαν ανάκαμψη πάλι τον Ιούλιο, λόγω της πίεσης του δολαρίου, με τη JP Morgan να επιμένει στη σύσταση για underweight, την οποία είχε προτείνει πρώτη φορά τον Μάιο, προβλέποντας εύστοχα τη μετατόπιση του ενδιαφέροντος των επενδυτών από τις ευρωαγορές στη Wall Street.

    Παρ’ όλα αυτά, η ομάδα του Matejka, δεν ήταν τόσο εύστοχη για τη διάρκεια του ράλι διεθνώς, με την πρόβλεψη για ένα βραχύβιο ράλι τριών μηνών να διαψεύδεται, καθώς το α’ εξάμηνο του 2023 έκλεισε θετικά τόσο για τις ευρωαγορές όσο και για τη Wall Street.

    Βουτιά για LVMH και Hermes

    O Matejka, όπως και άλλοι αναλυτές στρέφουν το ενδιαφέρον τους στα αποτελέσματα για το β’ τρίμηνο, υποστηρίζοντας ότι αυτά θα απογοητεύσουν τους επενδυτές και είναι πιθανόν να ασκήσουν πιέσεις στις μετοχές.

    Η κινεζική οικονομία και οι κλυδωνισμοί που εντείνουν την αστάθεια θα αποτελέσουν ένα βαρίδι για την ευρωαγορές, σύμφωνα με τους αναλυτές της JP Morgan, δυσκολεύοντας την ανάκαμψη.

    Πράγματι, οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν τη Δευτέρα, λόγω νέων αδύναμων στοιχείων που δημοσιοποίησε η Κίνα.

    Ο μεγάλος χαμένος είναι οι οίκοι πολυτελείας της Ευρώπης, οι οποίοι τους προηγούμενους μήνες εκτόξευσαν την χρηματιστηριακή τους αξία. Τη Δευτέρα, ύστερα από επτά ημέρες σε θετικό έδαφος, οι LVMH  και Hermes έπεφταν πάνω από  4,5% και η Kering κατά 2%.

    Η Richemont υποχώρησε έως και 9% αφού η ιδιοκτήτρια εταιρεία της Cartier ανακοίνωσε απροσδόκητη πτώση των πωλήσεων στην Αμερική.

    Οι εταιρείες του S&P 500 αναμένεται να σημειώσουν πτώση 9% στα κέρδη τους το δεύτερο τρίμηνο, τη χειρότερη επίδοση από το 2020, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg Intelligence. Στην Ευρώπη, μπορεί να είναι ακόμη χειρότερα, με προβλεπόμενη πτώση 12%.

    Διαβάστε επίσης:

    EDP Renewables: Αύξηση συμμετοχής στην EDP Brasil με ομόφωνη έγκριση των μετόχων

    Ebury: Πτώση του δολαρίου λόγω μείωσης πληθωρισμού

    Χρηματιστήριο: Μικρές απώλειες – Άνοδος για Aegean και Ελλάκτωρ, «βουτιά» για Coca Cola



    ΣΧΟΛΙΑ