• Τράπεζες

    Fitch: Οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις

    • NewsRoom
    Λογότυπο της Fitch Ratings

    Fitch Ratings


    Οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις, αναφέρει σε νέα ανάλυσή του ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch, τονίζοντας, μάλιστα, ότι τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι πιθανό να συνεχίσουν να στηρίζονται, σε σημαντικό βαθμό, στον μηχανισμό ELA της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους, με εξαίρεση την Εθνική Τράπεζα.

    Ωστόσο επισημαίνει ότι η εξάρτηση μειώνεται, με τη βοήθεια της επιστροφής καταθέσεων, των αποεπενδύσεων, της απομόχλευσης, της πρόσβασης στα διατραπεζικά repos και της έκδοσης καλυμμένων ομολόγων.

    «Αναμένουμε να συνεχιστούν οι εισροές νέων καταθέσεων διότι οι νέες καταθέσεις δεν υπόκειται πλέον σε περιορισμούς ανάληψης, αλλά η εμπιστοσύνη των καταθετών παραμένει ευαίσθητη στο οικονομικό και οικονομικό περιβάλλον», αναφέρει η Fitch Ratings.

    Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να είναι ευάλωτες σε ενδεχόμενη επιδείνωση των συνθηκών λειτουργίας στην Ελλάδα, λόγω της εξαιρετικά αδύναμης ποιότητας του ενεργητικού τους, των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) και της σφιχτής ρευστότητας.

    Σύμφωνα με την ανάλυση της Fitch Ratings, η αναλογία NPEs/μεικτών δανείων για τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες, είναι ιδιαίτερα υψηλή και κυμαινόταν από 45% για τη Eurobank έως  55% της Πειραιώς στο τέλος του Σεπτεμβρίου του 2017, παρά τη μικρή βελτίωση που υπήρξε στο διάστημα 2016-2017.

    «Αναμένουμε ότι ο ρυθμός μείωσης των NPEs θα επιταχυνθεί φέτος, υποστηριζόμενος από την ανάκαμψη της οικονομίας, τις πωλήσεις των χαρτοφυλακίων NPEs που έχουν ήδη ανακοινωθεί, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και την απλούστερη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού. Αλλά η πρόοδος θα εξαρτηθεί από ένα σταθερό λειτουργικό περιβάλλον και από την καλή λειτουργία της αγοράς για τα προβληματικά assets», αναφέρει ο οίκος.

    Τα stress tests

    Οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν από stress tests πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας τον Αύγουστο του 2018. Τα stress tests θα διεξαχθούν επί των ισολογισμών σε στατική βάση, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα σχέδια των τραπεζών για μείωση των NPEs.

    Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες έχουν αποθεματικά που θα μπορούσαν να αντέξουν μια μέτρια πίεση. Δεν είναι σαφές πώς θα βαθμονομηθούν, αλλά εκτιμούμε ότι θα μπορούσαν να αντέξουν μια αύξηση των υποχρεώσεών τους στη διάρκεια της περιόδου των stress tests στο 32%-37% των μεικτών δανείων (από το 23%-26% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2017), προτού παραβιάσουν τα πρότυπα για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, αναφέρει ο οίκος.

    Τέλος, σύμφωνα πάντα με τη Fitch, η διατήρηση των capital controls στην Ελλάδα σημαίνει ότι η διαβάθμιση των ελληνικών τραπεζών είναι πιθανό να διατηρηθεί στο «RD» βραχυπρόθεσμα.

    Fitch

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σωτήρης Συρμακέζης: Η «χρυσή μεταγραφή» που τάραξε τα νερά των τραπεζικών κύκλων – Όλο το παρασκήνιο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς αλλάζει το κλίμα η Alpha Bank

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απόβαση Κινέζων τραπεζιτών στην Αθήνα. Έρχεται η ICBC



    ΣΧΟΛΙΑ