• The Wiseman

    Πώς αλλάζει το κλίμα η Alpha Bank

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Τα αλλάζει όλα η Αlpha Bank: Ειναι σαφές ότι η Αlpha Bank προσπαθεί να αλλάξει το κλίμα που υπάρχει για το Ελληνικό banking με την τελευταία της κίνηση.  Ο λόγος για το καλυμμένο ομόλογο όπου όπως όλα δείχνουν η έκδοση θα πρέπει να κλείσει μεθαύριο Πέμπτη. Λιγο πριν τα stress test η Alpha Bank θα πρέπει να πείσει τους ξένους να την χρηματοδοτήσουν για πέντε χρόνια. Ειναι η ψυχολογία όπως λένε και οι Αμερικανοί.

    Ο Δήμος Παπαδημητρίου και το βραβείο φωτογραφικών διαγωνισμών!

    Ο υπουργός Οικονομίας, άνθρωπος που υποτίθεται προέρχεται από τις ΗΠΑ όπου υπάρχει μια κάποια κουλτούρα αξιοκρατίας σε κρατικές θέσεις, κερδίζει άνετα το βραβείο φωτογραφικών διαγωνισμών! Αφορμή είναι οι διαγωνισμοί για τις θέσεις των γενικών γραμματέων, τετραετούς θητείας, που προκηρύσσει η κυβέρνηση σε συμφωνία με τους δανειστές.

    Το νευραλγικό για την ανάπτυξη υπουργείο έβγαλε το βράδυ της Παρασκευής προσκλήσεις για τις θέσεις των γενικών γραμματέων που βγάζουν μάτι.  Για παράδειγμα, ειδικά για τη θέση του γενικού γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών επενδύσεων θέτει ως όρο «να έχει διδακτικό έργο» (σ.σ. να είναι καθηγητής πανεπιστημίου δηλαδή) και να ήταν «υπεύθυνος για μελέτη για την περιφερειακή ανάπτυξη»!

    Κατά σύμπτωση, πρόκειται για προϋποθέσεις που καλύπτει ο σημερινός γενικός γραμματέας Λόης Λαμπριανίδης. Δεν γνωρίζουμε πόσοι άλλοι Ελληνες έχουν την τύχη να καλύπτουν αυτά τα προσόντα.

    Επίσης, ενώ για όλες τις άλλες θέσεις γενικών γραμματέων είναι προϋπόθεση οι υποψήφιοι να μη συνταξιοδοτούνται την επόμενη οκταετία (!), αν και η θητεία τους είναι τετραετής, για τη θέση του γενικού γραμματέα ιδιωτικών και στρατηγικών επενδύσεων δεν έχει υπάρχει η ίδια προϋπόθεση.

    Με αυτή τη μέθοδο βγάζουμε εκτός διεκδίκησης αρκετούς διευθυντές του υπουργείου που δεν είναι του χεριού μας και διατηρούμε στη θέση του τον υφιστάμενο γενικό γραμματέα.

    Προσκλήσεις που θα συνοδευτούν από βροχή ενστάσεων

    Ο παραλογισμός και οι προκλητικές φωτογραφικές απαιτήσεις στους διαγωνισμούς του υπουργείου Οικονομίας για τις θέσεις των γενικών γραμματέων δεν έχει τέλος. Για παράδειγμα, για τη θέση του γενικού γραμματέα Βιομηχανίας οι υποψήφιοι απαιτείται να έχουν προϋπηρεσία 10 χρόνια, τα πέντε από τα οποία στον ιδιωτικό τομέα.

    Για τις θέσεις των γενικών γραμματέων ΕΣΠΑ και Στρατηγικών & Ιδιωτικών Επενδύσεων απαιτείται 20 χρόνια προϋπηρεσία, χωρίς να έχεις εργαστεί ούτε ένα χρόνο στον ιδιωτικό τομέα! Την ίδια στιγμή, η πρόσκληση για το γενικό γραμματέα διοικητικού (τον άνθρωπο που θα πρέπει να γνωρίζει καλά όσα συμβαίνουν στο δημόσιο) απαιτεί πέντε χρόνια προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα! Πάλι για να μη διεκδικήσουν τη θέση οι μη ελεγχόμενοι από την κυβέρνηση διευθυντές του υπουργείου.

    Αυτοί οι υπουργοί μιλούν για αξιοκρατία και για αποκομματικοποίηση του κρατικού μηχανισμού! Ολα δείχνουν πως οι ενστάσεις θα πέσουν βροχή.

    Ξεπέρασαν και τον Χρήστο Σπίρτζη!

    Μπροστά στα μαγειρέματα του Δήμου Παπαδημητρίου, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης αποδεικνύεται «Αγιος».

    Για να κρατήσει τους δύο γενικούς γραμματείς του (Υποδομών και Μεταφορών) ο κ. Σπίρτζης δημοσίευσε προσκλήσεις όπου – για πρώτη φορά μεταξύ όλων των υπουργείων που προχώρησαν σε διαγωνισμό – προβλέπεται πως οι υποψήφιοι για τη θέση του γενικού γραμματέα Υποδομών δεν χρειάζεται να γνωρίζουν καμία ξένη γλώσσα! Ενώ οι υποψήφιοι για τη θέση του γενικού γραμματέα Μεταφορών να γνωρίζουν μία ξένη γλώσσα (όχι απαραίτητα Αγγλικά).

    Την ίδια στιγμή απαιτείται από τον διοικητικό γραμματέα, που κατά βάση θα μιλάει με τους Ελληνες δημοσίους υπαλλήλους, να γνωρίζει άπταιστα την Αγγλική! Οχι από τους άλλους δύο γενικούς γραμματείς που θα συνομιλούν με κοινοτικούς και άλλους ξένους αξιωματούχους.

    Γιατί ασχολούμαστε;

    Θα αναρωτιέστε γιατί μια στήλη που ασχολείται με την αγορά και την οικονομία επικεντρώθηκε σήμερα σε ένα ζήτημα που αφορά αμιγώς το δημόσιο. Λάθος!

    Από τους γενικούς γραμματείς περιμένουν οι επιχειρήσεις και η αγορά να λύνουν τα προβλήματα και να στηρίζουν τις επενδύσεις.

    Αν χαθεί μια ευκαιρία για τη στελέχωση αυτών των θέσεων από ικανότερους ανθρώπους, τότε όλοι χάνουμε.

    Οι ξενοδόχοι σπεύδουν στον Πειραιά

    Τώρα που έχει αρχίσει να παρατηρείται κορεσμός ξενοδοχείων στο κέντρο της Αθήνας, αφού έχουν μείνει ελάχιστα μεγάλα κτίρια ελεύθερα, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στον Πειραιά.

    Πρέπει να το έχουν καταλάβει στην Cosco οι οποίοι κατά τη χθεσινή ενημέρωση φορέων του Πειραιά για τις επενδύσεις ανακοίνωσαν πως προωθούν την κατασκευή τεσσάρων ξενοδοχείων!

    Τα τρία θα γίνουν με αναμόρφωση υφιστάμενων κτιρίων (της γνωστής «παγόδας» και δύο αποθηκών) και το ένα θα κατασκευαστεί από το μηδέν. Μη βιαστείτε να σκεφτείτε πως «εδώ υπάρχει ευκαιρία»! Ηδη κάποιοι ξένοι όμιλοι έχουν προσεγγίσει τους Κινέζους.



    ΣΧΟΛΙΑ