• Τράπεζες

    Eurobank: Ξένοι επενδυτές αναζητούν ξενοδοχεία στην Ελλάδα, πληρώνοντας υψηλές αποτιμήσεις

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Eurobank: Ξένοι επενδυτές αναζητούν ξενοδοχεία στην Ελλάδα, πληρώνοντας υψηλές αποτιμήσεις

    Κώστας Βασιλείου, αναπληρωτής CEO της Eurobank


    Περιζήτητες είναι πλέον οι επενδύσεις σε ελληνικά ξενοδοχεία.

    Και μάλιστα σε υψηλές αποτιμήσεις, υψηλότερες τόσο σε σχέση με τις  τιμές προ πανδημίας, όσο και σε σχέση με τις ανταγωνίστριες  χώρες.

    Και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Κώστας Βασιλείου, αναπληρωτής CEO της Eurobank:  Πριν από την πανδημία οι επενδυτές έψαχναν στην Ελλάδα ευκαιρίες από πλευράς αποτιμήσεων.

    Σήμερα ευκαιρία θεωρείται η δυνατότητα απόκτησης μιας ξενοδοχειακής μονάδας, με τις αποτιμήσεις  να διαμορφώνονται πολύ υψηλότερα.

    Μάλιστα τα στελέχη της Eurobank απαντώντας σε σχετική ερώτηση του mononews σημείωσαν πως το τελευταίο διάστημα καταγράφεται ισχυρό ενδιαφέρον από  επιφανείς ξένους επενδυτές που επιθυμούν να τοποθετηθούν στον κλάδο της ξενοδοχίας, σε μερικές περιπτώσεις σε σύμπραξη και με Έλληνες.

    Η Eurobank έχει  δανειακό χαρτοφυλάκιο 2 δισ. ευρώ στην ξενοδοχεία και πελάτες της είναι τα μεγάλα resort και ξενοδοχεία πόλης, 4 και 5 αστέρων, όπως διευκρίνισε ο κ. Βασιλείου, αλλά και μικρότερες μονάδες (σε δυναμικότητα και κατηγορία αστεριών) με διασπορά σε όλη την Ελλάδα. Ενώ το ποσοστό των «κόκκινων» ξενοδοχειακών δανείων διαμορφώνεται σε μονοψήφιο ποσοστό –όταν τα «κόκκινα» στο σύνολο της αγοράς βρίσκονται στο 22%.

    Χθες ο κ. Βασιλείου παρουσίασε το νέο διετές πρόγραμμα  της τράπεζας ύψους 750 εκατ ευρώ, το οποίο θα κατευθυνθεί αποκλειστικά σε επενδύσεις για τη δημιουργία νέων ξενοδοχείων και την ανακαίνιση υφιαστάμενων .Θα δημιουργηθούν 2.000 νέα δωμάτια και θα αναβαθμιστούν άλλα 5.000 δωμάτια σε ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων.

    Επενδύσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί σε Ρόδο, Κω, Κρήτη, Χαλκιδική.

    Να σημειωθεί ότι η τράπεζα αναμένει ότι, τουλάχιστον, το 50% των χρηματοδοτήσεων που αφορούν ανακαινίσεις, επεκτάσεις ή νέες κατασκευές, θα παρασχεθούν μέσω του πλαισίου του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Οι νέες πρωτοβουλίες, αθροιζόμενες με το προηγούμενο πακέτο στήριξης των 750 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε στην αρχή της πανδημικής κρίσης, τον Μάιο του 2020, διαμορφώνουν στο 1,5 δισ. ευρώ τη συνολική αξία των παρεμβάσεων της Eurobank   τετραετία 2020 – 2024, με στόχο τη στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας, που είναι καίριας σημασίας για την ανάπτυξη και την απασχόληση στη χώρα.

    Ειδικά τώρα για τις  μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις η Eurobank  προσφέρει  το Business Banking Τουρισμός. Επικεφαλής  Γενικής Διεύθυνσης Small Business Banking είναι ο κ. Δημήτρης Οικονόμου. Το πρόγραμμα  απευθύνεται στις τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας αλλά και στο σύνολο των ΜμΕ που δραστηριοποιούνται στις τουριστικές περιοχές και υλοποιείται για 12η χρονιά, προσφέροντας προσφέρει τραπεζικές και μη υπηρεσίες. Μάλιστα το  Business Banking Τουρισμός και για την υποστήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου, στην αξιοποίηση των κονδυλίων Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (Αναπτυξιακός Νόμος, ΕΣΠΑ, RRF), προσφέρονται οι εξής δυνατότητες:

    -Αναζήτηση της κατάλληλης δράσης, υποστήριξη του φακέλου μέσω Δικτύου εξωτερικών Συμβούλων με προνομιακούς όρους για τους πελάτες της Τράπεζας, καθώς και χρηματοδοτικές λύσεις για την ολοκλήρωση της επένδυσης.

    -Πρόσβαση σε επιχειρήσεις που προσφέρουν υπηρεσίες επιλέξιμες για τις Δράσεις, με προνομιακούς όρους, μέσω του πρώτου ηλεκτρονικού Marketplace για επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

    Ακόμα η τράπεζα προσφέρει δύο νέα προγράμματα, με προνομιακούς όρους τιμολόγησης, που προάγουν τη βιώσιμη χρηματοδότηση στον ξενοδοχειακό κλάδο με κριτήρια ESG.

    «Επιχειρώ Βιώσιμα στον τουρισμό» για υφιστάμενα και νέα δάνεια για γενικούς εταιρικούς σκοπούς (μείωση επιτοκίου κατά 0,20%). Και «Κατασκευάζω Βιώσιμα στον τουρισμό» για νέα δάνεια με σκοπό ανακαινίσεις / επεκτάσεις υφιστάμενων μονάδων ή / και ανέγερση νέων που πληρούν συγκεκριμένες περιβαλλοντικές πιστοποιήσεις (μείωση 0,25% στο επιτόκιο).

    Διαβάστε επίσης

    Eurobank: Νέο πακέτο €750 εκατ. για επενδύσεις σε ξενοδοχεία

    Φωκίων Καραβίας: Έτοιμη για διανομή μερίσματος η Eurobank – Τις επόμενες εβδομάδες οι ανακοινώσεις για τα POS

    Βασίλης Ψάλτης – Στόχος μονοψήφιο ποσοστό NPE, διψήφιο ποσοστό κερδοφορίας και διανομή μερίσματος



    ΣΧΟΛΙΑ