• Τράπεζες

    Eurobank και Εθνική στον δρόμο των μερισμάτων – Άρχισαν ήδη οι ευρωπαϊκές τράπεζες

    • Contributor
    Eurobank και Εθνική στον δρόμο των μερισμάτων - Οι ευρωπαικές τράπεζες άρχισαν ήδη

    Φωκίων Καραβίας – Παύλος Μυλωνάς


    Τον δρόμο της επιστροφής προς τη δυνατότητα διανομής μερισμάτων διανύουν η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα καθώς η κερδοφορία τους θα ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια με την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης.

    Η Eurobank πιθανότατα θα είναι η πρώτη που θα κόψει το νήμα καθώς εκτιμά οτι θα πιάσει διψήφια απόδοση στα ίδια κεφάλαια τον επόμενο χρόνο.

    Όπως επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος, Φωκίων Καραβίας, σε αναλυτές πρόσφατα μετά τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου, αρχίζουν να διαμορφώνονται οι αναγκαίες συνθήκες για την έναρξη διαλόγου με τις εποπτικές αρχές για τη διανομή μερίσματος μετά από την περίοδο ισχνών αγελάδων για τους μετόχους.

    Η Eurobank εκτιμά ότι στο τέλος της φετινής χρήσης ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) θα έχει μειωθεί κοντά στο 8% με την ολοκλήρωση του πρότζεκτ Mexico, o δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα βρίσκεται στο 16,4%, τα κεφάλαια CET1 στο 13,2% και το μεγάλο μέρος της εξυγίανσης του ισολογισμού από τα κόκκινα δάνεια θα είναι πίσω της.

    Η τράπεζα θα είναι σε θέση να αρχίσει το διάλογο με τις εποπτικές αρχές για τη διανομή μερίσματος μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2021 στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

    Σύμφωνα με το τελευταίο guidance της διοίκησης η Eurobank προβλέπει κερδοφορία προ-φόρων άνω των 500 εκατ. ευρώ το 2021 καθώς τα προ-προβλέψεων έσοδα θα φτάσουν τα 875 εκατ. ευρώ και το κόστος ρίσκου το 1,1% των καθαρών δανείων.

    Η Εθνική Τράπεζα εκτιμά οτι θα πετύχει τον στόχο της για οργανική κερδοφορία της τάξης των 490 εκατ. ευρώ που θα αντιστοιχεί σε απόδοση ιδίων κεφαλαίων 9%.

    Το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων έπεσε κάτω από τα 4 δις ευρώ τον Ιούλιο, συμπεριλαμβάνοντας την ολοκλήρωση του πρότζεκτ Frontier.

    O δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μειώθηκε στο 12,7% τον Ιούνιο.

    Όπως τόνισε σε αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Παύλος Μυλωνάς, πρόσφατα, το ρίσκο υλοποίησης της εξυγίανσης όσον αφορά το εναπομείναντα απόθεμα «κόκκινων» δανείων είναι μηδαμινό και δεν θα αντιστοιχεί σε αξιοσημείωτη μείωση κεφαλαίων.

    Η εξυγίανση του ισολογισμού θα βρει την Εθνική με υψηλά κεφαλαιακά μαξιλάρια που θα της επιτρέψουν μεγαλύτερη ευελιξία να αναπτύξει τις εργασίες της αλλά και τη δυνατότητα να διανείμει μέρισμα στους μετόχους της.

    Σύμφωνα με το πρόσφατο guidance του CFO Χρήστου Χριστοδούλου, η τράπεζα είναι σε καλή πορεία για οργανική κερδοφορία 500 εκατ. ευρώ τον επόμενο χρόνο και απόδοση στα ίδια κεφάλαια 9%.

    Η επιστροφή σε διανομή μερισμάτων έχει ήδη αρχίσει τον Σεπτέμβριο μετά την άρση των περιορισμών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η ΕΚΤ είχε περιορίσει τη διανομή μερισμάτων και την επαναγορά ιδίων μετοχών κατά τη διάρκεια της πανδημίας ώστε οι τράπεζες να διαφυλάξουν τα κεφάλαια τους. Η ανάκαμψη των οικονομιών της ευρωζώνης έχει μειώσει την αβεβαιότητα, βελτιώνοντας την αξιοπιστία της πορείας των κεφαλαίων των τραπεζών.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, γύρω στα 28 δισ. ευρώ μερισμάτων που οι τράπεζες δεν πλήρωσαν παρέμειναν στα βιβλία τους το 2020 και έπαιξαν το ρόλο κεφαλαιακού μαξιλαριού.

    Τους πρώτους μήνες του 2021 τράπεζες υπό την εποπτεία της ΕΚΤ πλήρωσαν 10 δις ευρώ σε μερίσματα, ποσό που αντιστοιχεί σε λιγότερο από το ένα τρίτο του τι θα διένειμαν σε μια κανονική χρονιά.

    Η ΕΚΤ δεν διατήρησε σε ισχύ πέραν του Σεπτεμβρίου τη σύσταση της στις τράπεζες να περιορίσουν τα μερίσματα και τις επαναγορές μετοχών κάτω από το 15% των κερδών του 2019-2020. Τώρα πλέον η ΕΚΤ θα αξιολογεί τα σχέδια διανομής μερίσματος κάθε τράπεζας, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του πρόσφατου stress test.

    Ήδη αρκετές ευρωπαικές τράπεζες έχουν επιστρέψει στη διανομή μερισμάτων.

    Στην Ισπανία οι Santander και BBVA ανακοίνωσαν οτι θα διανείμουν μέρισμα από τα κέρδη της φετινής χρήσης. Η Βanco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) θα πληρώσει προσωρινό μέρισμα 0,08 ευρώ ανά μετοχή και θα επιστρέψει σε μια διατηρήσιμη πολιτική μερισμάτων που θα αντιστοιχεί στο 35%-40% των κερδών της συνολικά σε δυο δόσεις, η πρώτη στις 17 Οκτωβρίου και η δεύτερη τον Απρίλιο του 2022.

    Η τράπεζα ανακοίνωσε επίσης πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών που θα αρχίσει στο τελευταίο τρίμηνο της φετινής χρονιάς.

    Η ανταγωνίστρια Santander επίσης θα πληρώσει προσωρινό μέρισμα για τη χρήση 2021 και θα προβεί σε επαναγορά μετοχών που μαζί θα ισοδυναμούν με το 40% των κερδών του πρώτου εξαμήνου της φετινής χρήσης, έχοντας πρώτα πάρει το πράσινο φως από τις εποπτικές αρχές της ΕΚΤ.

    Στη Φινλανδία η τράπεζα Nordea ανακοίνωσε την Παρασκευή οτι θα διανείμει μέρισμα ρεκόρ μετά την άρση των περιορισμών της ΕΚΤ, 0,72 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2020 στις 12 Οκτωβρίου. Το μέρισμα θα περιλαμβάνει 0,33 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2019 και το σύνολο της πληρωμής στους μετόχους θα φτάσει το ποσό των 2,92 δισ. ευρώ.

    Η τράπεζα σχεδιάζει και επαναγορά μετοχών μετά τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου. Παρόμοια κίνηση ανακοίνωσε και η ανταγωνίστρια της Swedbank στη Σουηδία, τη διανομή μερίσματος για τις χρήσεις 2019 και 2020, αφήνοντας την κρίση της πανδημίας πίσω της.

    Διαβάστε επίσης:

    Moody’s: Mε Caa1 και Caa2 βαθμολογεί τα senior και Tier 2 ομόλογα της Πειραιώς

    Attica Bank: Στηρίζουμε το Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ



    ΣΧΟΛΙΑ