• Τράπεζες

    Εθνική Τράπεζα: Ελκυστικό πακέτο bonus για τους 150 εργαζόμενους που θα μετακινηθούν στην doValue

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Εθνική Τράπεζα: Ελκυστικό πακέτο bonus για τους 150 εργαζόμενους που θα μετακινηθούν στη doValue

    Παύλος Μυλωνάς


    Ένα ελκυστικό πακέτο bonus σχεδιάζει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας προκειμένου οι 150 εργαζόμενοι που ανήκουν σήμερα στην Εθνική Τράπεζα να ακολουθήσουν τη διαδρομή της τιτλοποίησης Frontier προς την doValue. Διότι ενώ μεν οι υπογραφές για την διαχείριση του χαρτοφυλακίου των 6,1 δισ. ευρώ επρόκειτο να μπουν χθες το βράδυ (σήμερα το αργότερο), όπως όλα δείχνουν η διαδικασία μετακίνησης των εργαζομένων από τις Διευθύνσεις Διαχείρισης Απαιτήσεων θα είναι μακρά.

    Σε κάθε περίπτωση ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, με το επιτελείο του αναζητούν μία λύση ικανοποιητική σε οικονομικό επίπεδο για τους εργαζόμενους, με την παροχή bonus αλλά και με διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους στη νέα εταιρεία.

    Τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις με το Σύλλογο Εργαζομένων της ΕΤΕ, προκειμένου η μετακίνηση να γίνει με τρόπο που θα διασφαλίζει τα εργασιακά τους δικαιώματα και τον χρόνο προϋπηρεσίας τους.

    Μία «εγγύηση» για την οικειοθελή μετακίνηση των εργαζομένων είναι και το δίδυμο των επικεφαλής της doValue των κ.κ. Θοδωρή Καλαντώνη –εκτελεστικός πρόεδρος, και Τάσου Πανούση- διευθύνων σύμβουλος.

    Τον κ. Καλαντώνη ακολούθησαν τον Ιανουάριο του 2020 σχεδόν 1000 εργαζόμενοι της Eurobank στην doValue, ο ίδιος τους είχε καλέσει να τον εμπιστευτούν λέγοντας τους χαρακτηριστικά: «Πιστέψτε με και ακολουθήστε με. Δεν θα «παίξω» την καριέρα που έχω κτίσει φεύγοντας από αναπληρωτής CEO της Eurobank για να πάω σε μία νέα εταιρεία για να την κλείσω σε δύο χρόνια απολύοντας κόσμο».

    Η τελική συμφωνία για την μεταβίβαση της τιτλοποίησης Frontier στην την κοινοπραξία doValue-Bain-Fortress –που αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής από το καλοκαίρι– είναι γεγονός. Τα νομικά επιτελεία των δύο πλευρών κατέληξαν, ύστερα από δίμηνες συζητήσεις- στο τελικό κείμενο της συμφωνίας, που επρόκειτο να υπογραφεί χθες το βράδυ, ή σήμερα.

    Όπως είναι γνωστό η Εθνική Τράπεζα πραγματοποίησε την τιτλοποίηση των 6 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων χωρίς να κάνει carve-out (μεταβίβαση της δραστηριότητας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων) στο δικό της servicer, όπως έπραξαν οι υπόλοιπες τρεις συστημικές τράπεζες.

    Το project Frontier περιλαμβάνει 190.000 δάνεια συνολικού ύψους 6,1 δισ ευρώ, με το 77% -δηλαδή τα 4,7 δισ. ευρώ-, να είναι στεγαστικά δάνεια, το 18% (δηλαδή το 1,1 δισ. ευρώ) δάνεια μικρών επιχειρήσεων και το υπόλοιπο 5% (περίπου 300 χιλιάδες ευρώ) είναι καταναλωτικά δάνεια. Καθώς το χαρτοφυλάκιο της τιτλοποίησης αποτελείται κυρίως από στεγαστικά δάνεια, τα οποία έχουν εξασφαλίσεις σε κατοικίες, διασφαλίζει την ομαλή πορεία των ανακτήσεων.

    Για την Εθνική εκείνο που μέτρησε στην επιλογή της DoValue ήταν η κουλτούρα, η φιλοσοφία, η οργάνωση και οι αρχές που ακολουθεί για την ανάκτηση των καθυστερούμενων δανείων.

    Η Εθνική Τράπεζα με το Frontier κέρδισε το πρώτο μεγάλο στοίχημα καθώς περιόρισε τον δείκτη καθυστερήσεων στο 13,6% και ήδη έχει δρομολογήσει την επόμενη τιτλοποίηση της, το Frontier ΙΙ, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, με στόχο ο δείκτης καθυστερήσεων να περιοριστεί στο 3% το 2022.

    Η doValue με την ανάληψη της διαχείρισης του Frontier καθίσταται ο αδιαμφισβήτητος leader της εγχώριας αγοράς στην διαχείριση καθυστερούμενων οφειλών, με χαρτοφυλάκιο ύψους άνω των 36 δις ευρώ. Διότι εκτός από τα 6,1 δισ. ευρώ του Frontier, η doValue ανέλαβε και την τιτλοποίηση της Eurobank, της Mexico ύψους 3,3 δισ. ευρώ. Και πλέον διαχειρίζεται πάνω από το 1/3 της εγχώριας αγοράς «κόκκινων» δανείων.

    Διαβάστε επίσης:

    Βασίλης Καραμούζης (Εθνική Τράπεζα): 100 επενδυτικά σχέδια ύψους 5 δισ. ευρώ έτοιμα για το Ταμείο Ανάκαμψης

    Καραβίας (Eurobank): Στο 7,3% υποχώρησε ο δείκτης των κόκκινων δανείων



    ΣΧΟΛΙΑ