• Τράπεζες

    Βασίλης Καραμούζης (Εθνική Τράπεζα): 100 επενδυτικά σχέδια ύψους 5 δισ. ευρώ έτοιμα για το Ταμείο Ανάκαμψης

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Βασίλης Καραμούζης (Εθνική Τράπεζα): 100 επενδυτικά σχέδια ύψους 5 δισ. ευρώ έτοιμα για το Ταμείο Ανάκαμψης

    Βασίλης Καραμούζης, γενικός διευθυντής εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής ΕΤΕ


    Έτοιμη να χρηματοδοτήσει 100 επενδυτικά σχέδια ύψους 5 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης είναι η Εθνική Τράπεζα.

    Και όπως αναφέρει στο mononews.gr ο κ. Βασίλης Καραμούζης, γενικός διευθυντής εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής, τα υπό χρηματοδότηση επενδυτικά σχέδια αφορούν project πράσινης ενέργειας, μεγάλα έργα υποδομών, όπως και έργα ψηφιακής αναβάθμισης.

    Παράλληλα η Εθνική Τράπεζα έχει πραγματοποιήσει 150 παρουσιάσεις -tailor made- σε μεγάλους εταιρικούς πελάτες της και είναι προγραμματισμένες άλλες 50 για το επόμενο διάστημα.

    Σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη, στα 100 επενδυτικά σχέδια περιλαμβάνονται μεγάλα project αλλά και μικρότερα έργα μεσαίων επιχειρήσεων (εταιρειών δηλαδή που έχουν ετήσιο τζίρο από 2,5 εκατ έως 50 εκατ ευρώ), με τον βαθμό ωριμότητας να διαφέρει από έργο σε έργο, όπως διαφέρει και το ύψος χρηματοδότησης των μεσαίων επιχειρήσεων καθώς κυμαίνεται –ανάλογα με το project- από 1 εκατ ευρώ μέχρι 10 εκατ ευρώ.

    Την ίδια ώρα τα στελέχη της ΕΤΕ βρίσκονται σε «ανοικτή» γραμμή με τους επιχειρηματίες πελάτες που έχουν προς ένταξη επενδυτικά σχέδια, αναλύοντας όλες τις παραμέτρους του επενδυτικού τους πλάνου, τα κόστη που συνεπάγεται, τα έσοδα που θα αποφέρει.

    Και φυσικά συνεχίζονται οι παρουσιάσεις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να βοηθηθούν στην εκπόνηση σχεδίων που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από πόρους του Ταμείου.

    Στις μικρές επιχειρήσεις διαπιστώνεται σημαντική υστέρηση σε επίπεδο ενημέρωσης και για το λόγο αυτό η Εθνική έχει συστήσει ειδική ομάδα που έχει ως αντικείμενο, ανάλογα με κάθε νέα δράση του Ταμείου να εντοπίζει τις επιχειρήσεις που είναι ικανές να προχωρήσουν επενδυτικά έργα και να επωφεληθούν από την ελκυστική χρηματοδότηση.

    Ωστόσο ακόμα δεν έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις ανάμεσα στις τράπεζες και το Ταμείο και εκτιμάται πως οι πρώτες χρηματοδοτήσεις θα ξεκινήσουν στο τέλος του έτους.

    Εθνική Τράπεζα: Διάχυση των πόρων σε περισσότερες επιχειρήσεις

    Σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα ο στόχος της είναι να υπάρξει διάχυση των πόρων σε όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις, ώστε να ευνοηθούν και οι πιο μικρές.

    Όπως είναι γνωστό τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης θα καλύπτουν από 30% έως 50% του επιχειρηματικού σχεδίου για έργα που αφορούν: Πράσινη μετάβαση, έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, εξωστρέφεια, εξαγορές- συγχωνεύσεις- συνεργασίες εταιρειών, και έργα καινοτομίας, έρευνας και ανάπτυξης.

    Η κλιμάκωση μεταξύ του 30% και του 50% βασίζεται στον βαθμό μεγαλύτερης συνεισφοράς σε καθεμία από τις πέντε κατηγορίες, ή/και σε συνδυασμό τους. Για το κάθε επενδυτικό σχέδιο απαιτείται τουλάχιστον 20% ίδια συμμετοχή του επιχειρηματία, και τουλάχιστον 30% τραπεζική χρηματοδότηση.

    Η αξιολόγηση των επιλέξιμων έργων θα γίνεται από ανεξάρτητους ελεγκτές, ενώ η φερεγγυότητα του επενδυτικού σχεδίου θα αξιολογείται από τα τραπεζικά ιδρύματα.

    Διαβάστε επίσης

    Eurobank και Εθνική στον δρόμο των μερισμάτων – Άρχισαν ήδη οι ευρωπαϊκές τράπεζες

    Eθνική Τράπεζα: Μπαίνουν οι τελικές υπογραφές για τη μεταβίβαση του Frontier στην doValue

    Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα): Βλέπει μίγμα ισχυρής ανάπτυξης 7,5% και εισροής πόρων στην οικονομία



    ΣΧΟΛΙΑ