• Τράπεζες

    Εθνική: Πώς «σήκωσε» πάνω από 8,5 δις – Μεγάλα funds και ισχυρά ονόματα στο placement

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνική Τράπεζα

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Με την τελική τιμή διάθεσης των μετοχών της Εθνικής να κλειδώνει στα 5,30 ευρώ, 10 από τα ισχυρότερα διεθνή funds, τοποθετήθηκαν στη Εθνική Τράπεζα.

    Το  placement για τη διάθεση του 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που κατείχε το ΤΧΣ, ήταν εντυπωσιακό, καθώς το διεθνές «βιβλίο» συγκέντρωσε προσφορές ύψους 8,1 δις ευρώ, ενώ ολοκληρώθηκε πάνω από 2 φορές καλύφθηκε η ελληνική προσφορά με εγγραφές της τάξης των 450 εκατ. ευρώ. Συνολικά οι προσφορές ξεπέρασαν τα 8,5 δις ευρώ.

    Ανάμεσα στους μεγάλους οίκους που πλέον θα συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας  περιλαμβάνονται οι Fidelity, Blackrock, Capital, Norgest (Νορβηγίας), Lazard, Allianz, GIC (Σιγκαπούρης), Robecco (Ολλανδίας), RWC (HΠΑ) και Wellington.

    Ενώ θέσεις έλαβαν και ισχυρά ονόματα του ελληνικού επιχειρείν και Family offices.

    Αργά χθες το βράδυ ολοκληρώθηκε και η συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και σήμερα το πρωί πριν από το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις.

    Και θα γίνει γνωστό το ποσοστό κατανομής των μετοχών στην εγχώρια αγορά, αν δηλαδή θα διαμορφωθεί υψηλότερα από το 3,3%, καθώς σύμφωνα με την «αρχιτεκτονική» της παραχώρησης  το 85% θα διατεθεί μέσω της διεθνούς προσφοράς  και  το υπόλοιπο 15% στην ελληνική αγορά.

    Και την Τρίτη  21 Νοεμβρίου θα πιστωθούν οι μετοχές στους λογαριασμούς των επενδυτών.

    Όπως έγραψε το mononews, τo τεράστιο ύψος της ζήτησης που έχει εκδηλωθεί, ανάγεται στην προσπάθεια των διεθνών χαρτοφυλακίων, όχι φυσικά να τοποθετήσουν όλα αυτά τα κεφάλαια, αλλά να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο από την αναλογική κατανομή μετοχών.

    Ορισμένοι από όσους έχουν εγγραφεί, κυρίως hedge fund, διαβλέποντας ότι δεν πάρουν τον επιθυμητό αριθμό μετοχών, βγήκαν αγοραστές της Εθνικής στο χρηματιστήριο.

    Δίνοντας ανοδική ώθηση στην τιμή, που χθες «έκλεισε» στα 5,78 ευρώ.

    Το Ταμείο για τη διάθεση των 201,237,334 μετοχών (το 22% από το 40,4% που κατέχει στην τράπεζα)  θα εισπράξει 1,066 δις ευρώ.

    Το placement ξεκίνησε στις 10 το πρωί της Τρίτης 14 Νοεμβρίου και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά από τα πρώτα λεπτά.

    Το  ζητούμενο ποσό που ήταν 1 εκατ. ευρώ συγκεντρώθηκε μέσα  στα 10 πρώτα λεπτά που άνοιξε το βιβλίο.

    Την πρώτη μέρα οι προσφορές διαμορφώθηκαν στα 6,2 δις ευρώ στο εξωτερικό και στα 50 εκατ. ευρώ από πελάτες λιανικής στην Ελλάδα.

    Την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου οι εγγραφές στο «βιβλίο» του εξωτερικού έφτασαν τα 7,5 δις ευρώ  και τα 250 εκατ. ευρώ οι προσφορές στο εσωτερικό. και χθες έκλεισαν στα 8,1 δισ. ευρώ οι εγγραφές στο εξωτερικό και στα 450 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα.

    Η μεγάλη ανταπόκριση που είχε η επενδυτική κοινότητα στη διάθεση των μετοχών της Εθνικής, αποτελεί σαφές δείγμα εμπιστοσύνης στις προοπτικές της Εθνικής Τράπεζας αλλά και της ελληνικής οικονομίας.

    Διαβάστε επίσης

    Εθνική Τράπεζα: Αυτά είναι τα 10 μεγάλα διεθνή funds που λαμβάνουν θέσεις στο μετοχικό κεφάλαιο – Στα 5,30 η τιμή διάθεσης των μετοχών



    ΣΧΟΛΙΑ