• Business

    Εθνική Τράπεζα: Στα 480 εκατ. ευρώ οι προσφορές για το ελληνικό βιβλίο – Πάνω από 8 φορές η κάλυψη στο εξωτερικό

    Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνική Τράπεζα

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η διαδικασία διάθεσης του 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που κατέχει το ΤΧΣ, με την ζήτηση να ξεπερνά κάθε προσδοκία.

    Οι πληροφορίες για το ύψος των προσφορών για το «ελληνικό βιβλίο»  αλλά και από τους ξένους επενδυτές, αλλάζουν κάθε λεπτό. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες για κλείσιμο της διαδικασίας διάθεσης  των μετοχών, οι εγγραφές στο «ελληνικό βιβλίο» έφτασαν τα 480 εκατ. ευρώ.

    Υπενθυμίζεται πως οι προσφορές στο «βιβλίο εξωτερικού» έχουν ξεπεράσει από χθες τα 7,5 δισ. ευρώ ενώ κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να ξεπεράσουν και τα 8 δις, δηλαδή η υπερκάλυψη να είναι πάνω από 8 φορές.

    Συνολικά δηλαδή οι προσφορές εσωτερικού και εξωτερικού θα έχουν ξεπεράσει τα 8,5 δισ ευρώ.

    Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται το πρωί της Παρασκευής.

    Οπως έγραψε νωρίτερα το mononews, τo τεράστιο ύψος της ζήτησης που έχει εκδηλωθεί, ανάγεται στην προσπάθεια των διεθνών χαρτοφυλακίων, όχι φυσικά να τοποθετήσουν όλα αυτά τα κεφάλαια, αλλά να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο από την αναλογική κατανομή μετοχών.

    Ορισμένοι από όσους έχουν εγγραφεί, κυρίως hedge fund, διαβλέποντας ότι δεν πάρουν τον επιθυμητό αριθμό μετοχών, βγήκαν αγοραστές της Εθνικής στο χρηματιστήριο. Δίνοντας ανοδική ώθηση στην τιμή.

    Το «κλειδί» για την διεθνή κατανομή των μετοχών είναι να δοθεί προτεραιότητα στα ποιοτικότερα και μακράς επενδυτικής πνοής  χαρτοφυλάκια. Και για το λόγο αυτό υπάρχει πυκνή επικοινωνία τις τελευταίες ώρες με διαχειριστές χαρτοφυλακίων, έτσι ώστε να βελτιώσουν τις τιμές των αρχικών προσφορών.

    Νωρίς το πρωί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αναφέρει ότι αυξάνει το ποσοστό διάθεσης των μετοχών της Εθνικής στο 22% με «πάτωμα» τα 5.30 ευρώ ανά μετοχή, λόγω υψηλής ζήτησης.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση

    Σχετικά με την Προσφορά από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας («ΤΧΣ») υφιστάμενων κοινών, ονομαστικών, άυλων, με δικαίωμα ψήφου μετοχών, που είναι εισηγμένες στη Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ονομαστικής αξίας €1,00 εκάστη στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. («ETE»)

    To Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΧΣ, κατά τη συνεδρίασή του στις 15 Νοεμβρίου 2023 και κατόπιν ενημέρωσης από τους Διαχειριστές της Διεθνούς Προσφοράς αναφορικά με τη ζήτηση που έχει εκδηλωθεί έως τώρα στο πλαίσιο της Διεθνούς Προσφοράς, εξέφρασε την πρόθεσή του να ασκήσει το Δικαίωμα Επιλογής Αύξησης Μεγέθους Προσφοράς, ώστε ο συνολικός αριθμός των Προσφερόμενων Μετοχών να αυξηθεί από 182.943.031 σε 201.237.334.

    Περαιτέρω, εν όψει της ισχυρής ζήτησης, σύμφωνα με την ίδια απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΧΣ, οι Διαχειριστές θα ενημερώσουν τους επενδυτές που συμμετέχουν στην Διεθνή Προσφορά ότι προσφορές κάτω του ποσού των πέντε ευρώ και τριάντα λεπτών (€5,30) ανά Προσφερόμενη Μετοχή, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ληφθούν υπόψιν στην κατανομή Προσφερόμενων Μετοχών.

    Ούτε αυτή η ανακοίνωση ούτε οτιδήποτε περιέχεται σε αυτήν θα αποτελέσει τη βάση ούτε θα γίνει επίκληση σε σχέση με οποιαδήποτε προσφορά ή δέσμευση σε οποιαδήποτε δικαιοδοσία.

    Οι επενδυτές δεν θα πρέπει να αποκτούν Προσφερόμενες Μετοχές παρά μόνο με βάση τις πληροφορίες που περιέχονται στο Ενημερωτικό Δελτίο. Η ΕΤΕ δεν προσφέρει μετοχές στην Προσφορά και δεν θα λάβει έσοδα από την πώληση των προσφερόμενων μετοχών, τα καθαρά έσοδα από την οποία θα τα λάβει ο Πωλητής Μέτοχος.

    Η παρούσα ανακοίνωση έχει συνταχθεί μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελεί ούτε αποτελεί μέρος οποιασδήποτε προσφοράς τίτλων προς πώληση ή πρόσκληση για αγορά ή εγγραφή κινητών αξιών σε οποιαδήποτε δικαιοδοσία στην οποία τέτοιες προσφορές ή πωλήσεις είναι παράνομες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, Αυστραλίας, Καναδά, Ιαπωνίας, Νότιας Αφρικής ή σε οποιαδήποτε δικαιοδοσία στην οποία τέτοιες προσφορές ή πωλήσεις είναι παράνομες ή αποτελούν παραβίαση τυχόν ισχυόντων κανονισμών.



    ΣΧΟΛΙΑ