• Τράπεζες

    Εθελούσια στις τράπεζες: Πλαφόν οι 180.000 ευρώ. Τι θα κάνουν οι τραπεζίτες


    Ασφυκτικές πιέσεις από τον SSM, αλλά και από τους ξένους μετόχους τους, δέχονται οι ελληνικές τράπεζες για περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας, με τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου που είναι σε ισχύ ή στα σκαριά να μη φαίνονται ικανά να πείσουν αρκετούς εργαζομένους να αποχωρήσουν εθελοντικά, σε μία περίοδο που η ανεργία συνεχίζει να “θερίζει”.

    Ήδη σε ισχύ βρίσκεται το σχέδιο εθελουσίας στη Eurobank, μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου, το οποίο δίνει αποζημίωση έως και 180.000 ευρώ σε εργαζομένους που θα αποχωρήσουν οικειοθελώς, με στόχο να αποχωρήσουν συνολικά περί τους 450 εργαζόμενοι, αν και εκτιμάται ότι αυτός είναι ένας υπερβολικά φιλόδοξος στόχος. Αντίστοιχα προγράμματα αναμένεται να λανσάρουν σύντομα και οι άλλες τράπεζες – μάλιστα, η Πειραιώς επιχείρησε να το κάνει στα τέλη του 2017, όμως το σχέδιό της, με πλαφόν αποζημίωσης στις 200.000 ευρώ, απορρίφθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σύμφωνα με πληροφορίες, και δεν προχώρησε.

    Η Πειραιώς είναι άλλωστε η τράπεζα από την οποία απαιτούνται οι περισσότερες αποδεσμεύσεις εργαζομένων (περίπου 2.000), ενώ ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων που θα πρέπει να απομακρυνθούν από τις τράπεζες κυμαίνεται μεταξύ 4.000 και 5.000, με προφανή στόχο να μειωθεί το λειτουργικό κόστος των ελληνικών τραπεζών και να διευκολυνθεί η κερδοφορία τους. Μάλιστα, ο SSM θεωρεί πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν μείνει πολύ πίσω σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα στον τομέα αυτό, με δεδομένη και την ανάπτυξη της τεχνολογίας που επιτρέπει την αυτοματοποίηση πολλών διαδικασιών, σε σημείο που αυτές μπορούν να γίνουν πια χωρίς ή με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση, και οι Έλληνες τραπεζίτες που βρέθηκαν πρόσφατα στη Φρανκφούρτη τα… άκουσαν από την επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί, σύμφωνα με πληροφορίες.

    Μπροστά στις πιέσεις του SSM, αλλά και των ξένων μετόχων, οι τραπεζίτες εξετάζουν τις επόμενες κινήσεις τους. Είναι μάλλον αναπόφευκτο ότι θα υπάρξει αναταραχή στις τάξεις των εργαζομένων στις τράπεζες, και η ΟΤΟΕ οπωσδήποτε δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια, με αποτέλεσμα η ηρεμία που υπήρχε στον κλάδο τα τελευταία χρόνια να βρίσκεται στα… τελευταία της. Άλλωστε, το να αποχωρήσουν από τις τράπεζες 5.000 άνθρωποι εθελοντικά σε αυτήν την περίοδο που η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα μοιάζει μάλλον απίθανο, και άρα για να ικανοποιηθούν ο SSM και οι ξένοι μέτοχοι θα πρέπει να γίνουν και απολύσεις, που προφανώς θα φέρουν εντάσεις.

    Αυτό που μένει να δούμε τις επόμενες εβδομάδες είναι ποια θα είναι η στάση που θα κρατήσει η ΟΤΟΕ, που καλείται να διαφυλάξει τις θέσεις εργασίας των 42.500 τραπεζικών υπαλλήλων, σε ένα περιβάλλον πιέσεων που δεν αφήνουν στους τραπεζίτες πολλά περιθώρια για ελιγμούς.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Eurobank: Νέες συμφωνίες για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΦΚΑ: Έκπτωση 50% στις εισφορές για πάνω από 40 έτη ασφάλισης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τσινάβος (Κρι Κρι): Στόχος η κατάκτηση της πρωτιάς στην αγορά παγωτού



    ΣΧΟΛΙΑ