• Τράπεζες

    EKT προς ευρωπαϊκές τράπεζες: Όχι σε υψηλά bonus και μερίσματα, κίνδυνος για κύμα χρεοκοπιών

    • Bloomberg

    Αντρέα Ενρία, επικεφαλής της εποπτικής αρχής της ΕΚΤ


    Το καμπανάκι του κινδύνου κρούει η ΕΚΤ προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες για τις ζοφερές οικονομικές προβλέψεις, συνιστώντας να μη δοθούν υπερβολικά υψηλά bonus και να μειωθούν οι αμοιβές και τα μερίσματα.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, σε συναντήσεις που είχε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τραπεζίτες εξέφρασε την ανησυχία της ότι η ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει σε κύμα χρεοκοπιών.

    Η κεντρική τράπεζα προβλέπει επιβράδυνση της οικονομίας στην Ευρώπη το επόμενο έτος.

    Η αισιοδοξία των ευρωπαϊκών τραπεζών

    Οι προειδοποιήσεις προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες έρχονται μετά τις θετικές για την οικονομία προοπτικές που εξέδωσαν τράπεζες μεταξύ των οποίων  οι UniCredit SpA, Commerzbank και Deutsche Bank AG.

    Οι τράπεζες εξέφρασαν την αισιοδοξία ότι παρά τα αυξημένα επιτόκια και τον πληθωρισμό σε επίπεδα ρεκόρ, δεν θα χρειαστούν σημαντικές προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις.

    Αντίθετα, η ΕΚΤ κρίνει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες υποτιμούν τον κίνδυνο της επιβράδυνσης της οικονομίας.

    «Υπάρχει  απροθυμία από την πλευρά των τραπεζών να συμμετάσχουν σοβαρά σε εποπτικές συζητήσεις», δήλωσε πρόσφατα ο Andrea Enria, ο οποίος ηγείται του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει «ένα επίμονο μακροοικονομικό σοκ», το οποίο απαιτεί από τις εποπτικές αρχές «να είναι εξαιρετικά προσεκτικές», είπε.

    Η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι έτοιμη να παρέμβει αν κρίνει ότι τα bonus σε μια τράπεζα είναι υπερβολικά υψηλά.

    Οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις που ζημίωσαν τις τράπεζες

    Κατά την περίοδο της πανδημίας, η ΕΚΤ είχε προχωρήσει σε αντίστοιχες συστάσεις και ανάγκασε αρκετές τράπεζες όπως η BNP Paribas SA, η Deutsche Bank AG και η UniCredit Spa να μειώσουν τα μπόνους τους για το 2020.

    Η πίεση από την ΕΚΤ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προσδοκίες των τραπεζιτών, οι οποίοι βλέπουν υγιή κέρδη και ισχυρά αποτελέσματα, γι’ αυτό το λόγο προσμένουν και υψηλά bonus.

    Επιπλέον, κάποιες τράπεζες έχουν υποσχεθεί υψηλές πληρωμές στους επενδυτές τους μέσω μερισμάτων, μία υπόσχεση που αν χρειαστεί να ανατραπεί μπορεί να οδηγήσει σε πτώση των μετοχών τους.

    Ωστόσο, η ΕΚΤ φαίνεται ότι «πληρώνει» τις κακές εκτιμήσεις του παρελθόντος.

    O Ένρια είπε στην πρόσφατη ομιλία τoυ ότι οι προειδοποιήσεις κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της πανδημίας του Covid ότι οι χρεοκοπίες μπορεί να αυξηθούν δραματικά αποδείχθηκαν πολύ απαισιόδοξες, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να μην παίρνουν στα σοβαρά τις προτροπές της ΕΚΤ, χαρακτηρίζοντάς τες ως «αδικαιολόγητο συντηρητισμό».

    Οι συστάσεις της ΕΚΤ το 2020 προκάλεσαν σημαντική επιβράδυνση στα κέρδη των τραπεζών για εκείνο το έτος.

    Η de facto απαγόρευση κατανομής μερισμάτων και επαναγοράς μετοχών αποδείχθηκε επίσης επιζήμια για τις αποτιμήσεις των τραπεζών.

    Διαβάστε επίσης:

    Στον αέρα οι πλειστηριασμοί από τα funds – Όλο το παρασκήνιο



    ΣΧΟΛΙΑ