• Οικονομία

    Βιλερουά: «Η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια όσο χρειάζεται για να μειώσει τον δομικό πληθωρισμό»

    • NewsRoom


    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια όσο χρειαστεί προκειμένου να περιορίσει τον δομικό πληθωρισμό, αν και οι πληθωριστικές πιέσεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να επιβραδυνθούν μετά το τέλος του έτους, δήλωσε την Τρίτη ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

    Ο Βιλερουά τόνισε ότι το επίπεδο του 4,8% που βρίσκεται ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, είναι πολύ υψηλό. “Θα αυξήσουμε τα επιτόκια όσο χρειάζεται για να μειώσουμε τον δομικό πληθωρισμό”, που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, δήλωσε ο Βιλερουά στην ολλανδική εφημερίδα NRC.

    «Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πιο ισχυρές από ό,τι φοβούνται ορισμένοι»

    “Παρεμπιπτόντως, αυτό θα έχει θετική επίδραση στα καθαρά έσοδα των τραπεζών· ως εκ τούτου, οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πιο ισχυρές από ό,τι φοβούνται ορισμένοι”, πρόσθεσε, με αφορμή και τις πιέσεις που έχουν δεχθεί τις τελευταίες ημέρες οι ευρωπαϊκές τράπεζες λόγω των ανησυχιών για την κατάσταση του ελβετικού ομίλου Credit Suisse.

    Ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, μετά την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης τον Ιούλιο και κατά 75 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, τόνισε ότι είναι σημαντικό οι επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας να παραμείνουν “μεθοδικές”. Όπως εξήγησε, πρέπει να είναι τέτοιου μεγέθους ώστε να μην προκαλέσουν αναταράξεις στις αγορές ούτε απότομη σύσφιξη των οικονομικών συνθηκών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

    «Η ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια χωρίς δισταγμό»

    Ο Βιλερουά σημείωσε, ωστόσο, ότι η ΕΚΤ πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια “χωρίς δισταγμό, έως το τέλος του έτους” σε ουδέτερο επίπεδο, που ούτε θα τονώνουν ούτε θα περιορίσουν την οικονομία, που κατά τη γνώμη του είναι “χαμηλότερα ή κοντά στο 2%”.

    Στη συνέχεια, όπως είπε, η ΕΚΤ θα ξεκινήσει τη δεύτερη φάση του κύκλου εξομάλυνσης της νομισματικής της πολιτικής, η οποία θα είναι “πιο ευέλικτη και πιθανόν πιο αργή”. “Δεν λέω ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα σταματήσουν εκεί, αλλά θα πρέπει να αξιολογήσουμε διεξοδικά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τις οικονομικές προοπτικές”, εξήγησε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ.

    Διαβάστε επίσης

    ΕΕ – Ενεργειακή κρίση: Η Γερμανία κάνει το δικό της παιχνίδι με το πακέτο των 200 δισ. ευρώ

    Πιάνουν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών – Τα 22 ορόσημα που οδηγούν στη δόση των 750 εκατ. ευρώ

    Μίνι ράλι και επιστροφή σε νέα χαμηλά για τη στερλίνα προβλέπουν οι αναλυτές



    ΣΧΟΛΙΑ