• Τράπεζες

    Δύο δισ. ευρώ ομόλογα ετησίως θα εκδίδουν οι τράπεζες – Ποιοι προγραμματίζουν εκδόσεις

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, και Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank


    Ομόλογα τα οποία θα κινούνται τουλάχιστον στα 2 δισ. ευρώ αναμένεται να εκδίδουν οι τράπεζες σε όλη τη διάρκεια των επόμενων ετών και μέχρι το 2025, στο πλαίσιο των αναγκών που δημιουργούν για τον σκοπό αυτό τα MREL (minimum requirement of eligible liabilities), δηλαδή η ελάχιστη απαίτηση επιλέξιμων υποχρεώσεων, όπως αυτή καταγράφεται στην Οδηγία BRRD.

    Κάθε τράπεζα, όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές, θα πραγματοποιεί μία έως δύο εκδόσεις ετησίως.

    Τα ομόλογα αυτά θα είναι senior ή senior preferred, όπως το τελευταίο που εξέδωσε η Eurobank, τα οποία δεν μετρούν στα κεφάλαια.

    Αντιστοίχως, μπορεί να είναι ομόλογα Tier I ή Tier II που ικανοποιούν τους σκοπούς των MREL και μετρούν και στα κεφάλαια των τραπεζών.

    Δεδομένου, ωστόσο, ότι οι τράπεζες δεν έχουν προβλήματα κεφαλαιακά σε αυτήν την φάση, είναι περισσότερο πιθανή η έκδοση των δύο πρώτων κατηγοριών ομολόγων.

    Ποιες τράπεζες προγραμματίζουν εκδόσεις ομολόγων

    Μέσα στη χρονιά ήδη προχώρησε στην έκδοση senior preferred ομολόγου  ομολόγου δηλαδή υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας 500 εκατ. ευρώ η Eurobank.

    Λίγο νωρίτερα είχε προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου 500 εκατ. ευρώ Tier II η Alpha Bank. Ένα ομόλογο το οποίο τότε έλαβε χώρα προκειμένου να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα δημιουργούντο από την απομείωση των «κόκκινων» δανείων. Γι’ αυτό άλλωστε, όπως σωστά υποστηρίζει η τράπεζα, για τα projects των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) έχει buffers.

    Αντιστοίχως, μέσα στο έτος και προς το τέλος αναμένεται και η έκδοση της Τράπεζας Πειραιώς. Το ομόλογο της τράπεζας θα είναι επίσης senior preferred και πιθανόν μικρότερο από το αρχικώς προβλεπόμενο, κυρίως λόγω της αύξησης κεφαλαίου στην οποία προέβη η τράπεζα και που το ποσό ήταν μεγαλύτερο από το αρχικώς προγραμματισθέν.

    Στόχος η προστασία των καταθέσεων

    Η ελάχιστη απαίτηση επιλέξιμων υποχρεώσεων αποτελούν ενεργητικά τα οποία μπορούν να απομειωθούν, ώστε η τράπεζα να μπορέσει να πραγματοποιήσει διάσωση εκ των έσω και να μην πειράξει, ει δυνατόν καθόλου, τις καταθέσεις της.

    Καθώς, λοιπόν, η ανάπτυξη έρχεται και καθώς οι καταθέσεις ενισχύονται και αυτό αφορά όλη την Ευρώπη, οι τράπεζες θα προχωρούν διαρκώς σε εκδόσεις ώστε να διασφαλίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι σε περίπτωση που ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα αντιμετωπίσει πρόβλημα θα έχει αποθέματα ικανά προκειμένου να μην πειράξει τις καταθέσεις του, ενώ η λογική αυτή αποτελεί ένα πρώτο βήμα για ένα πανευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων.

    Από την παρουσίαση του ομολόγου της Εθνικής Τράπεζας πέρυσι



    ΣΧΟΛΙΑ