ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
H Πυροσβεστική πραγματοποίησε δύο νέες συλλήψεις για παραβάσεις της αντιπυρικής νομοθεσίας σε Ραφήνα και Ίλιον, την ώρα που οι Αρχές εντείνουν τους ελέγχους για την αποτροπή εκδήλωσης φωτιών. Και στις δύο περιπτώσεις, οι κατηγορούμενοι φέρονται να χρησιμοποίησαν ψησταριά σε ημέρα κατά την οποία ο δείκτης επικινδυνότητας πυρκαγιάς ήταν κατηγορίας 4 (πολύ υψηλός).
Οι συλλήψεις έγιναν από τα Ανακριτικά Κλιμάκια Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής, στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των ελέγχων για την πρόληψη φωτιών. Στη Ραφήνα και στο Ίλιον διαπιστώθηκε χρήση ψησταριάς κοντά σε δασική βλάστηση, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας.
Στη Ραφήνα συνελήφθη 33χρονος, ο οποίος χρησιμοποίησε συσκευή έψησης στερεών καυσίμων στη λεωφόρο Μαραθώνος, σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από δασική έκταση. Εκτός από τη σύλληψή του, του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ, ενώ οδηγήθηκε ενώπιον της αρμόδιας εισαγγελικής αρχής.
Λίγες ώρες αργότερα, στο Ίλιον, συνελήφθη 59χρονος, ο οποίος είχε ανάψει φωτιά με κάρβουνα και μικρά ξύλα σε μεταλλική υπαίθρια ψησταριά, κοντά στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» και σε μικρή απόσταση από δασική βλάστηση. Και σε αυτή την περίπτωση επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 3.000 ευρώ, ενώ ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, από την 1η Ιανουαρίου έως τις 3 Αυγούστου 2026 έχουν επιβληθεί συνολικά 653 διοικητικά πρόστιμα, συνολικού ύψους 988.346,68 ευρώ.
Το ίδιο διάστημα πραγματοποιήθηκαν 260 συλλήψεις στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας. Από αυτές, οι 231 αφορούν περιστατικά που αποδίδονται σε αμέλεια, ενώ οι 29 σχετίζονται με εμπρησμό από πρόθεση.
Η Πυροσβεστική επισημαίνει ότι οι ανακριτικές υπηρεσίες βρίσκονται σε διαρκή επιχειρησιακή ετοιμότητα, διερευνώντας κάθε έναρξη πυρκαγιάς και αποδίδοντας άμεσα ευθύνες όπου προκύπτουν παραβάσεις της νομοθεσίας.
Παράλληλα, απευθύνει νέα έκκληση προς τους πολίτες να τηρούν αυστηρά τα μέτρα πυροπροστασίας, ιδίως τις ημέρες πολύ υψηλού ή ακραίου κινδύνου, υπενθυμίζοντας ότι η συντριπτική πλειονότητα των πυρκαγιών εξακολουθεί να προκαλείται από ανθρώπινη αμέλεια.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συνάντηση της Τζούλι Λυμπεροπούλου – Καρνάκη με τον Χ. Θεοχάρη για θέματα ναυτιλίας του Παναμά και της Ελλάδας
- Ευρωαγορές: Η βουτιά του πετρελαίου έστειλε τον DAX για πρώτη φορά στις 26.000 μονάδες με άλμα +1,45%
- Τραμπ εναντίον Ιράν: Είναι διπρόσωποι, ικετεύουν για συνομιλίες και μετά λένε ότι δεν διαπραγματεύονται
- Πετρέλαιο: Βουτιά για WTI και Brent μετά τις δηλώσεις του Τραμπ για νέες συνομιλίες με το Ιράν
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.