• Business

    Εύσημα Στουρνάρα στους τραπεζίτες για τα επιτυχημένα placement σε Alpha και Εθνική

    • NewsRoom
    Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας

    Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας


    Τα εύσημα στις διοικήσεις της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζα, αλλά και στο ΤΧΣ, απέδωσε ο Γιάννης Στουρνάρας μετά το επιτυχημένο placement και της Εθνικής.

    Σύμφωνα με πηγές της Τράπεζας της Ελλάδoς, ο διοικητής εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη δουλειά που έγινε σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να ολοκληρωθεί η πώληση του 9% της Alpha Bank στην ιταλική UniCredit, αλλά και του 22% της Εθνικής σε μεγάλους ξένους θεσμικούς επενδυτές και εγχώριους επιχειρηματίες.

    Ειδικά η εντυπωσιακή ζήτηση που είχε το βιβλίο προσφορών της Εθνικής και στο εξωτερικό και στην Ελλάδα ήταν από τα στοιχεία που ευχαρίστησαν στον διοικητή της ΤτΕ.

    Όπως βεβαίως και η είσοδος ενός μεγάλου επενδυτή, όπως η UniCredit στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank.

    Ο Γιάννης Στουρνάρας θεωρεί ότι η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και το ισχυρό πλέον τραπεζικό σύστημα, είναι αυτά που συνέβαλαν στην επιτυχή ολοκλήρωση των placement.

    Βεβαίως, ο διοικητής εκφράζει και τη στήριξή του στις διοικήσεις των τραπεζών και ευχαριστεί και τους ανθρώπους του ΤΧΣ που «έτρεξαν» τις διαδικασίες.

    Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο διοικητής της ΤτΕ μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στον «Κύκλο Ιδεών» είχε αναφερθεί και στις απώλειες που έχει το ελληνικό δημόσιο για τη στήριξη των τραπεζών. Είχε πει τότε:

    «Πολλοί λοιπόν βγαίνουν και λένε “μα, κοιτάξτε, το Δημόσιο έδωσε 35,50 δισ. μέσω του ΤΧΣ στις τράπεζες και θα πάρουμε μόνο 10;”.

    Λάθος. Μεγάλο λάθος και ως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας οφείλω να αποκαταστήσω την αλήθεια.

    Το Δημόσιο έδωσε γύρω στα 30 με 40 δισ., θα πάρει τώρα 5, 10, πόσα θα πάρει;

    Τι άλλο όμως έχει πάρει; Έχει πάρει τα χρήματα του PSI. Αυτά στοίχισαν στις τράπεζες.

    Αυτά είναι γύρω στα 50 δισεκατομμύρια.

    Τι άλλο έχει πάρει που δεν το ξέρει ο κόσμος; Εχει πάρει τα τεράστια μερίσματα από την Τράπεζα της Ελλάδος, που έχουν προκληθεί από το ELA. Αρα λοιπόν, αν βάλετε τη σούμα…».

    Διαβάστε επίσης:

    ΤΧΣ: Στα €5,30 η τιμή διάθεσης για το 22% της Εθνικής Τράπεζας – Πώς έγινε η κατανομή των μετοχών



    ΣΧΟΛΙΑ