• Τράπεζες

    Τράπεζες: Νέα δεδομένα μετά την εντυπωσιακή συμμετοχή μεγάλων οίκων στο placement της Εθνικής

    Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας - Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς - Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank - Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank

    Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας – Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς – Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank – Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank


    Η εκπληκτική συμμετοχή μεγάλων οίκων στο placement της Εθνικής Τράπεζας δημιουργεί νέα δεδομένα  για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο έχει πλέον πάρει τη ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας.

    Και όπως δήλωσε χαρακτηριστικά  ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης: «Η συγκεκριμένη συναλλαγή ήταν η πιο επιτυχημένη την τελευταία τριετία στην ΕΕ ως προς τη ζήτηση που εκδηλώθηκε και την ελαχιστοποίηση της έκπτωσης στην τιμή διάθεσης».

    Η ανταπόκριση στη διάθεση του 22% (από το 40,4%) που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής  Σταθερότητας  στην Εθνική, ξεπέρασε κάθε προσδοκία  τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα καθώς η υπερκάλυψη ήταν 8,9 φορές για το διεθνές βιβλίο και  2,9 φορές για το ελληνικό, και οι  κορυφαίοι διεθνείς επενδυτές –με υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 30 τρις ευρώ-  επανέρχονται και πάλι μετά από χρόνια σε ελληνική τράπεζα.

    Η έξοδος του Ταμείου από τις τράπεζες ξεκίνησε από την Eurobank,  η οποία  επαναγόρασε το 1,4% που κατείχε το ΤΧΣ, έναντι 93,7 εκατ ευρώ (52.080.673 μετοχές  έναντι τιμήματος 1,80 ευρώ/μετοχή).

    Ακολούθησε η απόκτηση από την UniCredit του 9% που κατείχε το Ταμείο στην Alpha Bank , με τίμημα 300 εκατ ευρώ. Η είσοδος της UniCredit στην Alpha Bank, ήταν η πρώτη που έγινε  από στρατηγικό επενδυτή στον ελληνικό τραπεζικό τομέα μετά από 17 χρόνια.

    Την σκυτάλη τώρα θα πάρει η Τράπεζα Πειραιώς στην οποία το Ταμείο κατέχει το 27% με την διαδικασία να ξεκινά μετά την ανακοίνωση των  ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων 2023. Σύμφωνα με πληροφορίες το πιθανότερο είναι να ακολουθηθεί ίδια στρατηγική με την ΕΤΕ, δηλαδή διάθεση μέρους του ποσοστού μέσω δημόσιας προσφοράς.

    Ενώ σε ότι αφορά την  Εθνική Τράπεζα το Ταμείο μπορεί να διαθέσει το υπόλοιπο 18,39% (168.231.441 μετοχές) που κατέχει στην τράπεζα μετά από έξι μήνες.

    Οι ελληνικές τράπεζες, που έχουν επιστρέψει δυναμικά σε καθεστώς κερδοφορίας και οι οποίες έχουν αφήσει πίσω τους τα «βαρίδια» των προβληματικών δανείων, προσελκύουν και πάλι τους ξένους θεσμικούς στο μετοχικό τους κεφάλαιο.

    Ειδικότερα:

    -Η Εθνική Τράπεζα εμφάνισε στο 9μηνο 2023 καθαρά κέρδη 791 εκατ ευρώ και έχει  δείκτη CET1 κοντά στο 18% και τον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας άνω του 20%.

    Ο στόχος της ΕΤΕ είναι η διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023, που θα διαμορφωθεί στο 30%. Στο 9μηνο οι εκταμιεύσεις των δανείων έφτασαν τα 1,9 δισ ευρώ, με την χρηματοδότηση να κατευθύνεται σε όλους τους τομείς της οικονομίας, ναυτιλία, τουρισμός, μικρομεσαίες, μεγάλα έργα.

    Την ίδια ώρα ο δείκτης ΜΕΑ υποχώρησε στο 3,6%,  πολύ χαμηλότερα από το 5% που ήταν ο στόχος για το σύνολο του έτους.

    -Η Τράπεζα Πειραιώς εμφάνισε καθαρά κέρδη 577 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2023. Ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε στο 12,8% και ο  συνολικός δείκτης κεφαλαίων στο 17,4%.

    Η τράπεζα  πέτυχε στο 9μηνο  καθαρή πιστωτική επέκταση 830 εκατ ευρώ, με δυναμική  απορρόφηση κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης χρηματοδοτώντας τα επιχειρηματικά σχέδια  περίπου 50 ελληνικών επιχειρήσεων. Ο δείκτης NPE υποχώρησε στο 5,5%, από 8,8% ένα χρόνο πριν.

    -Η Αlpha Bank στο 9μηνο του 2023 είχε προσαρμοσμένα κέρδη μετά από φόρους  564,7 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 91,7% σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2022. Ο δείκτης CET1 ανήλθε  στο 13,9% και ο δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας  στο 18,2%.

    Ο δείκτης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων  υποχώρησε  στο 7,2%. Ο δείκτης  Δάνεια προς Καταθέσεις μειώθηκε  στο 74%, σημαντικά χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και τον Δείκτη Κάλυψης Ρευστότητας (LCR) ανήλθε  στο 191%.

    -Η Εurobank εμφάνισε καθαρά κέρδη 980 εκατ ευρώ στο 9μηνο 2023,  με τα  προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη στα 916 εκ. ευρώ. Ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) διαμορφώθηκε σε 19,5% και ο δείκτης CET1 σε 16,8%.

    Ο δείκτης των NPEs μειώθηκε σε 4,9% το εννεάμηνο 2023, από 5,6% το εννεάμηνο 2022.

    Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 55,3% στα 1,6 δισ ευρώ, και τα  συνολικά έσοδα εμφάνισαν άνοδο 0,5% στα  2,034 δις ευρώ.

    Και όπως έχει δηλώσει ο CEO της Eurobank  Φωκίων ΚαραβίαςΗ ανταμοιβή των μετόχων αποτελεί προτεραιότητά μας. Την ολοκλήρωση της επαναγοράς μετοχών 1,4% φέτος θα ακολουθήσει η διανομή μερίσματος σε μετρητά το επόμενο έτος από τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023

    Διαβάστε επίσης

    Εθνική Τράπεζα: Εξαιρετική ποιότητα διεθνών και Ελλήνων επενδυτών, το 88% σε μακροπρόθεσμους στρατηγικούς και θεσμικά επενδυτικά κεφάλαια

    Αλέξης Πατέλης για ΕΤΕ: Η πιο επιτυχής συναλλαγή στην ΕΕ εδώ και τρία χρόνια

    Εύσημα Στουρνάρα στους τραπεζίτες για τα επιτυχημένα placement σε Alpha και Εθνική



    ΣΧΟΛΙΑ