• Τράπεζες

    DBRS: Η Ελλάδα είναι έτοιμη για τιτλοποιήσεις

    • NewsRoom

    DBRS


    Το 2019 «βλέπει» πιθανότατα την πρώτη τιτλοποίηση στην Ελλάδα ο οίκος DBRS, καταγράφοντας, σε νέα έκθεσή του, αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τα ελληνικά assets.

    Πιο συγκεκριμένα, η DBRS «ποντάρει» στο άνοιγμα της αγοράς τιτλοποιήσεων, με εγγύηση τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια («κόκκινα δάνεια» – NPLs) που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων είναι η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ισπανία.

    Η πρακτική αυτή δεν είναι καινούρια, αλλά, όπως επισημαίνει η DBRS, η τιτλοποίηση θα μπορούσε να είναι μια λύση για τις τράπεζες που θέλουν να απομακρύνουν από τους ισολογισμούς τους τα επισφαλή δάνεια.

    Η τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί πλέον διαδεδομένη πρακτική σε ολόκληρη την Ευρώπη, με στόχο τη βελτίωση της ευρωστίας του τραπεζικού συστήματος.

    Η Ιταλία φαίνεται ότι κυριαρχεί στον χώρο αυτό, στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την εσωτερική κρίση που αντιμετωπίζει με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, έχοντας πραγματοποιήσει, σε επίπεδο τραπεζικού τομέα, συνολικά 20 συναλλαγές από το 2016. Παράλληλα, σε τιτλοποιήσεις έχουν προχωρήσει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιρλανδία (4 συναλλαγές) και η Πορτογαλία (2 συναλλαγές).

    Ελλάδα και Ισπανία εξετάζουν τις μελλοντικές κινήσεις τους, ενώ, σύμφωνα με τη DBRS, μόλις ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο, οι δύο χώρες θα προβούν σε επιπλέον συναλλαγές, γεγονός που θα επιτρέψει το άνοιγμα της αγοράς των τιτλοποιήσεων στις δύο αυτές επικράτειες. Η έκθεση προχωρά ένα βήμα παραπέρα, σημειώνοντας ότι το άνοιγμα αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας πιο κατοχυρωμένης και βελτιωμένης δευτερογενούς αγοράς.

    Υπενθυμίζεται ότι μια πρώτη προσπάθεια τιτλοποίησης στην Ελλάδα έγινε από την Attica Bank, τον Ιούλιο του 2017.

    Όπως σημειώνει η DBRS, η επιτυχής επιστροφή της χώρας και των τραπεζών στις αγορές και η οικονομική ανάκαμψη που έχει σημειωθεί (εκτιμάται άνοδος του ΑΕΠ 2% το 2018 και 2,4% το 2019, σύμφωνα με το ΔΝΤ), «ανοίγει την όρεξη» των επενδυτών για ελληνικά χρηματοοικονομικά προϊόντα. Μια πορεία που ενδεχομένως να οδηγήσει στην πρώτη τιτλοποίηση το 2019.

    Στην έκθεση γίνεται αναφορά και στους σχεδιασμούς για την τιτλοποίηση «κόκκινων» δανείων, με κρατική εγγύηση (σχέδιο ΤΧΣ). Σύμφωνα με την εκτίμηση, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να προχωρήσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αλλά, εάν προχωρήσει, είναι πιθανό να διευκολύνει τη μείωση των NPLs.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον DBRS

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκλειστικό: Ξεκίνησε η τιτλοποίηση των 2 δισ. ευρώ από τη Eurobank – Τι δάνεια περιλαμβάνει

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Eurobank: «Πυλώνας» για τη μείωση των NPLs η τιτλοποίηση των στεγαστικών



    ΣΧΟΛΙΑ