• Business

    Αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον DBRS

    • NewsRoom

    DBRS


    Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης DBRS, γίνεται ο τρίτος οίκος που αναβαθμίζει την οικονομία της Κύπρου στην επενδυτική βαθμίδα. Στην αξιολόγησή του την οποία ανακοίνωσε χθες αργά το βράδυ, ο DBRS αναβάθμισε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου σε ξένο και εγχώριο νόμισμα στην κατηγορία ΒΒΒ (χαμηλό) από ΒΒ ενώ άλλαξε την προοπτική από θετική σε σταθερή. Αναβάθμισε επίσης την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση σε ξένο και εγχώριο νόμισμα από R-4 σε R-2 (μεσαίο).

    Όπως αναφέρεται, η αναβάθμιση οφείλεται στη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών (ΜΕΔ) κατά τους τελευταίους μήνες, αντανακλώντας τις αυξανόμενες προσπάθειες της κυβέρνησης και των τραπεζών. Η ταχεία εκκαθάριση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και η πώληση ΜΕΔ από τις τράπεζες, αναφέρεται, έχουν μειώσει σχεδόν κατά το ήμισυ το όγκο εντός του 2018. Προστίθεται ότι, ενώ τα ΜΕΔ παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, η μείωση τους και η ενίσχυση του νομικού πλαισίου που τα αφορά μειώνουν τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

    Αναφέρεται ακόμα ότι η αναβάθμιση οφείλεται στη συνεχιζόμενη σταθερή απόδοση της κυπριακής οικονομίας, με την χώρα να αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κοντά στο 4,0% το 2018, από τις υψηλότερες στην Eυρωζώνη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: DBRS: Γιατί η Ελλάδα θεωρείται «φαβορί» προς αποχώρηση από την Ευρωζώνη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: DBRS: Τα stress tests διευκολύνουν την πρόσβαση των τραπεζών στις αγορές

    MH ΧΑΣΕΤΕ: DBRS: Αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας



    ΣΧΟΛΙΑ