• Business

    Ryanair: Επιστολή – κόλαφος προς την Φον ντερ Λάιεν με 1,1 εκατ. υπογραφές

    • NewsRoom
    Ο Μάικλ Ο'Λίρι, CEO της Ryanair

    Ο Μάικλ Ο’Λίρι, CEO της Ryanair


    Μια επιστολή-κόλαφο από τη Ryanair έλαβε στο γραφείο της η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που αφορά το θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών/επισκεπτών της ΕΕ στην ελευθερία της κυκλοφορίας και το πλήγμα που έχει δεχτεί ο κλάδος λόγω απανωτών και συνεχόμενων απεργιών.

    Μάλιστα, η επιστολή συνοδεύεται και από τις υπογραφές 1,1 εκατ. «κουρασμένων» επιβατών.

    Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Ryanair προσπαθεί να βρει μια λύση στο θέμα μέσω της Φον ντερ Λάινεν. Τον περασμένο Απρίλιο, εξέδωσε μια ανακοίνωση που επέρριπτε ευθύνες στην Πρόεδρο για την «ασυγχώρητη αποτυχία της να προστατεύσει το θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών/επισκεπτών της ΕΕ στην ελευθερία της κυκλοφορίας, κατά τη διάρκεια των γαλλικών απεργιών, για 38 ημέρες μέσα σε μόλις 3 μήνες».

    Επεσήμανε δε ότι ακυρώθηκαν πάνω από 627.000 πτήσεις επιβατών της σε αυτό το διάστημα, «μειώνοντας την ουσιαστική την ενδοευρωπαϊκή συνδεσιμότητα και βλάπτοντας τον τουρισμό».

    57 ημέρες απεργιών τους πρώτους 5 μήνες

    Η επιστολή τονίζει ότι τους πρώτους 5 μήνες του 2023, υπήρξαν 57 ημέρες απεργιών της γαλλικής ATC (10 φορές περισσότερες από το 2022) που αναγκάζουν τις αεροπορικές εταιρείες να ακυρώνουν δυσανάλογα χιλιάδες υπερπτήσεις από τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.

    Σημειώνει ακόμη ότι η Γαλλία ειδικότερα χρησιμοποιεί τον Ελάχιστο Νόμο υπηρεσιών για την προστασία των πτήσεων εσωτερικού/μικρών αποστάσεων, ενώ ακυρώνει δυσανάλογα τις υπερπτήσεις.

    Συγκεκριμένα, για τη Γαλλία αλλά και άλλα κράτη της ΕΕ, αναφέρει ότι θα πρέπει να αντιγράψουν το παράδειγμα της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας, οι οποίες χρησιμοποιούν τους νόμους περί ελάχιστων υπηρεσιών για την προστασία των υπερπτήσεων κατά τη διάρκεια των απεργιών της ATC.

    Όπως υποστηρίζει η Ryanair, «εάν αυτό σημαίνει ότι ακυρώνεται μεγαλύτερος αριθμός πτήσεων εσωτερικού ή μικρών αποστάσεων, τότε ας είναι, αλλά οι πτήσεις πάνω από τη Γαλλία πρέπει να προστατεύονται κατά τη διάρκεια των γαλλικών απεργιών της ATC».

    Τι ζητεί η Ryanair

    Καλεί επομένως την Επιτροπή της ΕΕ με επικεφαλής την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να ενεργήσει σχετικά με την αναφορά περισσότερων από 1,1 εκατομμυρίων επιβατών της ΕΕ και να απαιτήσει από όλα τα κράτη της ΕΕ να προστατεύσουν τις υπερπτήσεις κατά τη διάρκεια απεργιών ATC, όπως έχει ήδη γίνει στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία.

    Επιπλέον, καλεί την Επιτροπή να σεβαστεί μεν τα απεργιακά δικαιώματα των συνδικάτων της ATC, αλλά παράλληλα, να προστατέψει το 100% των υπερπτήσεων (όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία) κατά τη διάρκεια εθνικών απεργιών.

    Επιπλέον επιθυμεί τα εξής:

    • Εάν οι απεργίες ATC απαιτούν ακυρώσεις, τότε να κατανεμηθούν οι πτήσεις σε πτήσεις εσωτερικού/μικρών αποστάσεων προς/από το επηρεαζόμενο κράτος
    • Να δοθεί εντολή στα γαλλικά συνδικάτα ATC να συμμετάσχουν σε δεσμευτική διαιτησία πριν προκηρύξουν απεργίες.
    • Να απαιτείται προειδοποίηση 21 ημερών για απεργία
    • Να υπάρχει ειδοποίηση 72 ωρών για τη συμμετοχή των εργαζομένων στις απεργίες ATC, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η αναστάτωση των επιβατών

    Μάικλ Ο’ Λίρι: Οι Ευρωπαίοι επιβάτες κουράστηκαν να υποφέρουν

    Ο Διευθύνων σύμβουλος της Ryanair,  δήλωσε χαρακτηριστικά ότι:

    «Σήμερα, μόλις 10 εβδομάδες από τότε που ξεκινήσαμε την αναφορά μας «Προστατέψτε τις υπερπτήσεις: Διατηρήστε ανοιχτούς τους ουρανούς της ΕΕ», παραδώσαμε πάνω από 1,1 εκατομμύριο υπογραφές από “κουρασμένους” πολίτες της ΕΕ που καλούσαν την Επιτροπή της ΕΕ υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να προστατεύσει τις υπερπτήσεις κατά τη διάρκεια επαναλαμβανόμενων απεργιών ATC.

    Είναι απαράδεκτο οι απεργίες της ATC να έχουν ως αποτέλεσμα την ακύρωση χιλιάδων πτήσεων επιβατών της ΕΕ, ενώ η Γαλλία και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ χρησιμοποιούν τους νόμους περί ελάχιστων υπηρεσιών για την προστασία των πτήσεων εσωτερικού.

    Οι Ευρωπαίοι επιβάτες δεν επιθυμούν πια να υποφέρουν από περιττές ακυρώσεις υπερπτήσεων κατά τη διάρκεια απεργιών της ATC. Η Επιτροπή της ΕΕ πρέπει να ενεργήσει άμεσα,  βάσει της αναφοράς περισσότερων από 1,1 εκατομμυρίου πολιτών της ΕΕ και να απαιτήσει όλα τα κράτη να προστατεύουν τις υπερπτήσεις κατά τη διάρκεια εθνικών απεργιών ATC, όπως γίνεται ήδη στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία».

    Διαβάστε επίσης: 

    Helleniq Energy: Εξαγορά 2 φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικής ισχύος 15 MW στην Κύπρο

    GR8 Chartering Hellas: Οκτώ Έλληνες brokers ιδρύουν νέα ναυλομεσιτική στην Αθήνα

    Γιάννης Ρέτσος (ΣΕΤΕ): Πυλώνας σταθερότητας και ανάπτυξης της χώρας ο ελληνικός τουρισμός

    ──────────────────

    Εκλογές 2023 – Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

    Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ