• Οικονομία

    Στο μικροσκόπιο των θεσμών η οικονομία – Τα νέα στοιχεία για το ΑΕΠ στις 7 Ιουνίου

    Εικονα με νομίσματα και την ελληνική σημαία που αντιπροσωπεύει την οικονομία της Ελλάδας


    Η προεκλογική μάχη μαίνεται, αλλά και η μάχη στο μέτωπο της οικονομίας είναι διαρκής ενόψει ενός καθοριστικού φθινοπώρου όπου κρίνεται το μεγάλο στοίχημα της επενδυτικής βαθμίδας.

    Εν αναμονή και των κρίσιμων στοιχείων για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου 2023, τα οποία δημοσιοποιεί η Ελληνική Στατιστική Αρχή στις 7 Ιουνίου, συνεχίζεται η τακτική ανταλλαγή στοιχείων, σε καθαρά τεχνικό επίπεδο, των παραγωγικών υπουργείων με την ευρωπαϊκή πλευρά των θεσμών ενόψει της προετοιμασίας για τον μεγάλο, προγραμματισμένο έλεγχο που θα γίνει σε ανώτατο επίπεδο, εκτός απροόπτου, τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

    Την ίδια στιγμή και από την πλευρά του ΔΝΤ αναμένεται συλλογή στοιχείων αυτές τις μέρες ενόψει της νέας έκθεσης του Ταμείου που θα δημοσιοποιηθεί επίσης τον Σεπτέμβριο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, και αυτή η επαφή θα είναι κυρίως σε τεχνικό επίπεδο με τα ραντεβού με τα ανώτερα και ανώτατα στελέχη να προγραμματίζονται για αργότερα, μετεκλογικά. Ιδιαίτερη αξία στην επικοινωνία με τους θεσμούς θα έχουν πάντως οι πρώτες εκτιμήσεις για το ΑΕΠ κυρίως εάν επιβεβαιωθεί μια ισχυρή δυναμική στην οικονομία και φέτος, στηρίζοντας την εκτίμηση πως η Ελλάδα θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό υψηλότερο του μέσου όρου της ευρωζώνης, υπερβαίνοντας ίσως και το 2,3%.

    Τα δεδομένα και τα στοιχεία που συλλέγουν διαρκώς οι θεσμοί έχουν ιδιαίτερη σημασία φέτος καθώς θα είναι η βάση για τις εκθέσεις τους το φθινόπωρο, μέσω των οποίων, η Αθήνα επιδιώκει να σταλεί ένα ισχυρό σήμα στις αγορές για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα, ειδικά στα δημοσιονομικά, προκειμένου να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του χρέους, την ώρα που θα κρίνεται η επενδυτική βαθμίδα.

    Άλλωστε, όπως επισημαίνουν και οι διεθνείς οίκοι σε εκθέσεις τους, το τελευταίο διάστημα ένα από τα βασικά ζητήματα που εξετάζονται είναι το κατά πόσο η χώρα διατηρεί σε καλά επίπεδα τη σχέση της με τους θεσμούς, ειδικά τους ευρωπαϊκούς, οι οποίοι είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της χώρας και έχουν εξασφαλίσει και την πρόσβαση των ελληνικών τίτλων στις ευνοϊκές ρυθμίσεις της ΕΚΤ.

    Σε γενικές γραμμές, ενόψει των εκθέσεων του φθινοπώρου, το ενδιαφέρον όλων των θεσμών εστιάζεται στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού και στην εικόνα που έχει το υπουργείο Οικονομικών για τη δυναμική των εσόδων, τις εκτιμήσεις για την πορεία του τουρισμού, στην πορεία εκτέλεσης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, για το οποίο μάλιστα εντός Ιουνίου αναμένεται να σταλεί και το αίτημα για την εκταμίευση της τρίτης δόσης ύψους σχεδόν 1,7 δισ. ευρώ.

    Σταθερά στο επίκεντρο βρίσκονται οι εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, κυρίως ως προς τις εκτιμήσεις για την πορεία σχηματισμού νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, την πορεία της σταδιακής αποεπένδυσης του Δημοσίου, καθώς όμως και το θέμα των πλειστηριασμών.

    Διαβάστε επίσης:

    31 δισεκατομμυριούχοι έχουν περισσότερα χρήματα από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ

    ΤτΕ: Αυξήθηκαν οι καταθέσεις, μειώθηκαν τα δάνεια τον Απρίλιο

    Έρευνα MLIV Pulse: Συνέχεια του ράλι των ισχυρών της τεχνολογίας βλέπουν οι επενδυτές

    ──────────────────

    Εκλογές 2023 – Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

    Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ