• Τράπεζες

    Credit Suisse: Ένα προδιαγεγραμμένο τέλος σε μία ιστορία 166 ετών

    Credit Suisse

    Credit Suisse


    H μέχρι πρότινος δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, μία εκ των 30 συστημικών τραπεζών σε όλο τον κόσμο, Credit Suisse, έβαλε τέλος στην 116χρονη ιστορία της το απόγευμα της Κυριακής, οδηγούμενη σε μία υποχρεωτική εξαγορά από την UBS.

    Όταν ο CEO της Credit Suisse,Ulrich Koerner,  ανέλαβε τη διοίκηση της προβληματικής Credit Suisse,  τον Ιούλιο του 2022, ήξερε ότι αναλάμβανε ένα δύσκολο έργο. Αυτό που δεν ήξερε είναι ότι όλες οι προσπάθειές του να επαναφέρει την εμπιστοσύνη των πελατών της χειμαζόμενης από σκάνδαλα τράπεζα, θα κατέληγαν τελικά σε μία συμφωνία εξαγοράς από την UBS, η οποία διακινδυνεύει χιλιάδες θέσεις εργαζομένων και μηδένισε μέσα σε λίγες ώρες τα AT1 ομόλογα, υψηλού ρίσκου, προκαλώντας ταραχή στην συγκεκριμένη αγορά ομολόγων, αξίας 275 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Θεατές της εξαγοράς τους

    Ο Koerner και η ομάδα του βρέθηκαν στο περιθώριο, αφήνοντας την UBS, την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και εκπροσώπους τριών χωρών (Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ) να αποφασίζουν για την τύχη της.

    Μία τύχη που δεν ταιριάζει σε μία τράπεζα, που παρά το ταλαιπωρημένο από σκάνδαλα προφίλ της, πρωταγωνίστησε στην κυριαρχία του ελβετικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    Η Credit Suisse ξεπουλήθηκε κατά 99% χαμηλότερα από την ανώτατη τιμή της μετοχής της. Ακόμα και τα 3,25 δις δολάρια τα οποία αποφάσισε ύστερα από αρκετά πισωγυρίσματα να διαθέσει η UBS κατά την διάρκεια ενός σαββατοκύριακου για «γερά νεύρα», ήταν πολύ λιγότερα από την χρηματιστηριακή αξία των 8 δις δολαρίων της ελβετικής τράπεζας, ύστερα από συνεχείς βουτιές της μετοχής της σε ιστορικά χαμηλά.

    Νωρίτερα, μία πρόταση για εξαγορά έναντι μόλις 1 δις δολαρίου από τη UBS παραλίγο να τινάξει τις προσπάθειες της Ελβετίας για ένα fast track σχέδιο διάσωσης στον «αέρα».

    Σκληρές διαπραγματεύσεις

    Ο Σαουδάραβας μεγαλομέτοχος της Credit Suisse προέτρεψε την τράπεζα να μη το δεχτεί, με τη διοίκηση να κάνει έκκληση σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως η Deutsche Bank να μπουν στο παιχνίδι των προσφορών.

    Τα ασφυκτικά περιθώρια που είχαν δώσει οι ελβετικές αρχές για την εξεύρεση μιας λύσης αλλά και η πολυπλοκότητα μιας εξαγοράς δεν άφηναν πολλά περιθώρια για την είσοδο νέων παικτών στην εξαγορά της τράπεζας. Μετά το κλείσιμο του deal, η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας μέτραγε ζημιές άνω του 1 δις δολαρίων, λόγω της χαμηλής τιμής στην οποία αγόρασε η UBS.

    «Εάν εμείς ως χώρα, στην οποία τα χρηματοοικονομικά αποτελούν τόσο μεγάλο μέρος του ΑΕΠ, δεν είμαστε σε θέση να στείλουμε ένα μήνυμα ότι μπορούμε να το σταματήσουμε όλο αυτό, τότε θα πρέπει να κλείσουμε”, δήλωσε ένας Ελβετός αξιωματούχος στο Bloomberg. «Κανείς στον κόσμο δεν θα μας πιστεύει πλέον».

    Η αποτυχία μιας συμφωνίας θα ενέτεινε το ήδη οξυμένο πρόβλημα μιας κρίσης –κυρίως εμπιστοσύνης των επενδυτών- στις τράπεζες, με  τραπεζικούς δείκτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ να κλείσουν με απώλειες 10%-12% το απόγευμα της Παρασκευής.

    Το “αυτογκόλ” του Σαουδάραβα μετόχου

    O πρόεδρος  της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, Ammar Al Khudairy, ήταν αυτός που προκάλεσε ένα ανεξέλεγκτο sell off της  μετοχής, το οποίο εξαπλώθηκε και στις άλλες ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές, όταν ανέφερε ότι δεν διατίθεται να προχωρήσει σε περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση.

    Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Credit Suisse για επαναφορά στη κερδοφορία το 2025, οι υποσχέσεις του Koerner για σταθερή πορεία της τράπεζας και οι δηλώσεις ότι σιγά σιγά οι πελάτες επιστρέφουν στην Credit Suisse, γκρεμίστηκαν, με τη τράπεζα να μπαίνει σε μία σχεδόν προκαθορισμένη πορεία να σφραγίσει την ιστορία της με ένα άδοξο τέλος.

    Μία “ελβετική” λύση

    Οι εξελίξεις μετά από αυτό ήταν ραγδαίες. Τα στελέχη της Credit Suisse ζήτησαν δήλωση στήριξης από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και έλαβαν και ένα σωσίβιο 50 δις ευρώ, το οποίο όμως δεν ήταν αρκετό για να τη σώσει. Η μετοχή της τράπεζας κατέρρευσε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στο 1,85 ελβετικά φράγκα.

    Οι ελβετικές αρχές αποφάσισαν να αναλάβουν τη διάσωσή της, με την Credit Suisse να χάνει 10 δις δολάρια σε καταθέσεις. Το ελβετικό υπουργείο Οικονομικών, η κεντρική τράπεζα και η Finma πέρασαν την Τετάρτη και την Πέμπτη συζητώντας τρόπους για την οριστική επίλυση της κρίσης.

    Τις ίδιες ημέρες, η τράπεζα δεχόταν καταιγισμό ερωτήσεων για το μέλλον της από τους πελάτες της. Ο Koerner προέτρεπε τους τραπεζίτες να συνεχίσουν τη δουλειά τους, χωρίς όμως να δίνει απαντήσεις και στους ίδιους για το τι θα συμβεί με την τράπεζα.

    Ήδη από την Τετάρτη όμως είχαν ξεκινήσει οι συζητήσεις για εξαγορά της από τη UBS. H οδηγία ήταν να βρεθεί λύση μέχρι το βράδυ της Κυριακής, πριν το άνοιγμα των αγορών της Ασίας. Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η κυβέρνηση αρνήθηκε τον όρο “διάσωση” και σχολίασε ότι πρόκειται για μία εμπορική λύση.

    Διαβάστε επίσης:

    Ξεφορτώνονται τα ομόλογα ΑΤ1 οι επενδυτές, παρά τις διαβεβαιώσεις



    ΣΧΟΛΙΑ