ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ermotti (UBS): Ο πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην Ευρώπη το 2024 με €15,6 εκατ. – Δεύτερος ο Orcel της UniCredit
Σε χαμηλό διμήνου διολίσθησε η μετοχή της UBS, αφού οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι οι νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις που επιβάλλει η Ελβετία θα μπορούσαν να περιορίσουν την ανταγωνιστικότητα της τράπεζας και την ικανότητά της να πραγματοποιεί πληρωμές σε επενδυτές.
H μετοχή του τραπεζικού κολοσσού υποχωρούσε πάνω από 7% το μεσημέρι της Τρίτης, ξεπερνώντας σε ποσοστό τα κέρδη που είχαν καταγραφεί από την Παρασκευή, όταν η δημοσίευση των κεφαλαιακών απαιτήσεων έγινε δεκτή, δημιουργώντας ελπίδες ότι οι μήνες αβεβαιότητας έχουν επιτέλους παρέλθει.
«Ο συνολικός αντίκτυπος της πρότασης είναι ο χειρότερος παγκοσμίως που γνωρίζουμε», αναφέρει σε σημείωμά του ο αναλυτής της JPMorgan, Kian Abouhossein.
Μειώνει επίσης την πρόβλεψή του για επαναγορά μετοχών στα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια από 6 δισεκατομμύρια δολάρια για το επόμενο έτος, ενώ την μείωσε στο μισό σε 4 δισεκατομμύρια δολάρια από 8 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2027.
Σημειώνεται ότι η ελβετική κυβέρνηση παρουσίασε την Παρασκευή νομοθετικές προτάσεις που θα μπορούσαν να αναγκάσουν την UBS να προσθέσει έως και 26 δισεκατομμύρια δολάρια στο κεφαλαιακό της απόθεμα.
Η τράπεζα επέκρινε το σχέδιο ως «ακραίο» και δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες άσκησης πιέσεων για την αλλαγή του σχεδίου, καθώς αυτό περνάει από μια παρατεταμένη νομοθετική διαδικασία της Ελβετίας.
Δήλωσε επίσης ότι θα ενημερώσει για τις «φιλοδοξίες της σχετικά με τις κεφαλαιακές αποδόσεις του 2026» όταν αποκαλύψει τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου.
Σημειώνεται ότι το αριστερό κόμμα SP επέκρινε τις προτάσεις της Παρασκευής ως «μη επαρκείς», δηλώνοντας ότι ο πολύς χρόνος που μεσολαβεί μέχρι την εφαρμογή τους, σημαίνει ότι θα μπορούσαν να «αποδυναμωθούν».
Το κόμμα απαίτησε να αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι μελλοντικές κεφαλαιακές απαιτήσεις, προκειμένου να μειωθεί το ρίσκο για μια νέα μελλοντική κατάρρευση όπως έγινε με την Credit Suisse.
Ωστόσο, το θετικό για την UBS είναι το γεγονός ότι η μεγαλύτερη ομάδα στο κοινοβούλιο, το Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα, είναι σε γενικές γραμμές κατά των σημαντικά υψηλότερων κεφαλαιακών απαιτήσεων.
Το δεξιό κόμμα ελέγχει περίπου το ένα τρίτο των εδρών.
Διαβάστε επίσης:
Accenture: Στην τεχνητή νοημοσύνη εκπαιδεύτηκαν 500.000 εργαζόμενοι – Τέρμα οι «εργασίες ρουτίνας»
Mark Zuckerberg: Η μυστική ομάδα του δισεκατομμυριούχου και το επόμενο στοίχημα της Meta
H οικογένεια Ανιέλι «κυνηγά» deal 2 δισ. ευρώ σε Ευρώπη ή ΗΠΑ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Premia Properties: Γιόρτασε στο Ζάππειο τη στρατηγική συνεργασία με τον όμιλο Nordic
- Διαμαρτυρία ναυτικών που εργάζονται στη Διώρυγα της Κορίνθου
- J.P. Morgan: Η Ελλάδα στο ραντάρ των επενδυτών με ελκυστική αποτίμηση
- Jensen Huang (Nvidia): Βλέπει 10πλάσια αύξηση της υπολογιστικής ισχύος της Ευρώπης στον τομέα της AI
