• Τράπεζες

    Citi: Στροφή υπερ των αμερικανικών μετοχών, υποβάθμιση της Ευρώπης – Ο τιμές στόχοι των δεικτών

    Beata Manthey, European Equity Strategist της Citi

    Beata Manthey, European Equity Strategist της Citi


    «Η πρόσφατη αστάθεια στον τραπεζικό τομέα μας υπενθύμισε τις συνέπειες της νομισματικής σύσφιξης», εξηγεί η Beata Manthey της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας στρατηγικής. «Ενώ οι επενδυτές θα αναρωτιούνται τι θα ‘σπάσει’ στη συνέχεια, πιστεύουμε ότι η προσοχή θα αρχίσει να μετατοπίζεται από τους κινδύνους των υψηλότερων επιτοκίων στους κινδύνους της μείωσης του ΑΕΠ και της επιδείνωσης των θεμελιωδών μεγεθών», συνεχίζει η Citi.

    «Αυτό θα πρέπει να προκαλέσει μια αλλαγή στην ηγεσία της αγοράς, με τους αμυντικούς και της υψηλής ποιότητας τομείς/περιοχές να συνεχίζουν να υπεραποδίδουν. Ως εκ τούτου, αναβαθμίζουμε τις ΗΠΑ σε Overweight μαζί με τον παγκόσμιο κλάδο τεχνολογίας. Υποβαθμίζουμε την Ευρώπη και τον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό τομέα σε ουδέτερο, δεδομένης της κυκλικής τους φύσης και περιμένουμε περαιτέρω υποβαθμίσεις στις προβλέψεις συναίνεσης για τα κέρδη ανά μετοχή. Οι παγκόσμιες μετοχές αναμένεται να παραμείνουν σε εύρος τιμών μέχρι το τέλος του έτους, με τη μεταβλητότητα να συνεχίζεται βραχυπρόθεσμα πριν από μια ενδεχόμενη ανάκαμψη στο δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους», εξηγεί η Manthey.

    Η συνεχιζόμενη κρίση εμπιστοσύνης θα μπορούσε να περιορίσει τη διάθεση των τραπεζών για ανάληψη κινδύνου και να μειώσει τη ροή πιστώσεων. Ακόμη και πριν από την πρόσφατη αναταραχή, οι συνθήκες δανεισμού γίνονταν ήδη αυστηρότερες και το πιθανότερο είναι ότι θα περιοριστούν περαιτέρω στο μέλλον.

    Πτωτικοί οι κίνδυνοι για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS), οι νέες αποτιμήσεις και οι τιμές-στόχοι

    Πιθανές καθοδικές πιέσεις στην ανάπτυξη του ΑΕΠ (μέσω της αυστηρότερης πίστωσης και του ασθενέστερου κλίματος) θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καθοδική πορεία της αύξησης των EPS. Η παγκόσμια συρρίκνωση των EPS θα είναι 5% το 2023 και αμετάβλητα έως ελαφρώς αυξημένα EPS το 2024, σύμφωνα με τις απόψεις των οικονομολόγων της Citi. Αυτό είναι πιο πτωτικό από την πρόβλεψη του consensus των αναλυτών για +1%.

    «Διατηρούμε την άποψή μας ότι οι παγκόσμιες μετοχές θα κυμανθούν σε ένα εύρος τιμών φέτος (MSCI AC World local index 680-780 μονάδες, επί του παρόντος 760 μονάδες), αφήνοντας τη στρατηγική μας για τις παγκόσμιες μετοχές να μεροληπτεί προς ένα μείγμα παραδοσιακών αμυντικών και ποιοτικών μετοχών ανάπτυξης. Η μεταβλητότητα πιθανότατα θα συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα, καθώς η αγορά αποτιμάει τον αντίκτυπο μιας αναμενόμενης ύφεσης στις ΗΠΑ το 2ο εξάμηνο φέτος. Θα αγοράζαμε τις πτώσεις, όπως μας συμβουλεύει η Λίστα Ελέγχου Αγοράς για Bear Market (5,5/18 κόκκινες σημαίες), αλλά δεν θα κυνηγούσαμε τα ράλι. Ο MSCI AC World διαπραγματεύεται τώρα με δείκτη P/E 16 φορές, και σε μεγάλο βαθμό κοντά με τους ιστορικούς μέσους όρους», εξηγεί η Citi.

    Οι τιμές στόχοι που προτείνει για τον δείκτη S&P 500 είναι 4.000 μονάδες για το τέλος του 2023 και οριακά αρνητικά περιθώρια μεταβολής, για τον δείκτη DJ Stoxx 600 επίσης ο στόχος των 445 μονάδων δεν δίνει περιθώριο ανόδου. Από τους τομείς προτιμά τις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, υγείας και τεχνολογίας ΙΤ. Παράλληλα, ουδέτερη σύσταση σε χρηματοοικονομικές, ενέργεια, βασικά καταναλωτικά αγαθά και υλικά. Αντίθετα, η σύσταση είναι αρνητική (underweight) για τις βιομηχανικές, τις εταιρείες κοινής ωφέλειας και των μη βασικών καταναλωτικών αγαθών.

    Διαβάστε επίσης:

    HSBC: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εκπλήσσει θετικά – Οι εκλογές δεν ανησυχούν την τράπεζα



    ΣΧΟΛΙΑ