Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Προς τη χαλάρωση του εποπτικού πλαισίου για τις τράπεζες προσανατολίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, επιδιώκοντας να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων έναντι των αμερικανικών και βρετανικών ομίλων.

Στο επίκεντρο των προτάσεων που εξετάζει η Κομισιόν βρίσκεται η πιθανή κατάργηση ενός πρόσθετου κεφαλαιακού «μαξιλαριού», του δείκτη μόχλευσης του Πυλώνα 2. Το μέτρο επιβάλλεται κατά περίπτωση από τις εποπτικές αρχές, όταν εκτιμούν ότι οι υπόλοιπες δικλίδες ασφαλείας δεν καλύπτουν επαρκώς τους κινδύνους μιας τράπεζας. Η κατάργησή του θα μπορούσε να απελευθερώσει δισεκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση της οικονομίας, περιορίζοντας, ωστόσο, τις δυνατότητες παρέμβασης των εποπτών.

1

Παράλληλα, οι Βρυξέλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο να περιορίσουν τον αριθμό των τραπεζών που υποχρεούνται να εφαρμόζουν πλήρως τους κανόνες της Βασιλείας. Σήμερα, η ΕΕ αποτελεί εξαίρεση, καθώς εφαρμόζει τα διεθνή πρότυπα στο σύνολο των πιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ στις ΗΠΑ και τη Βρετανία αυτά αφορούν κυρίως τις συστημικά σημαντικές τράπεζες.

Εφόσον προχωρήσει, θα πρόκειται για την πρώτη μεγάλη αναθεώρηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού πλαισίου μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που κινείται προς την κατεύθυνση της απορρύθμισης. Ο τραπεζικός κλάδος υποστηρίζει ότι η υπερβολικά συντηρητική προσέγγιση της ΕΕ απέναντι στον κίνδυνο περιορίζει την ανταγωνιστικότητά του.

Αντίθετα, οι επικριτές των αλλαγών, με τη Φινλανδία να πρωτοστατεί, εκτιμούν ότι η βασική αδυναμία των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι το μικρότερο μέγεθός τους και όχι η αυστηρή εποπτεία. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι το ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο προστάτευσε την Ευρωζώνη από τις αναταράξεις που προκάλεσαν η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και η κρίση στον ελβετικό τραπεζικό κλάδο.

Οι σχετικές νομοθετικές προτάσεις αναμένονται το επόμενο έτος, ενώ το υπό εξέταση προσχέδιο ενδέχεται να υποστεί αλλαγές.

Διαβάστε επίσης 

Morgan Stanley: Έσοδα και κέρδη ρεκόρ στα $5,58 δισ. το β’ τρίμηνο με «όχημα» τις συναλλαγές μετοχών

CNN: Πώς οι Άραβες ηγέτες οδήγησαν σε αναδίπλωση το σχέδιο Τραμπ για διόδια στα Στενά του Ορμούζ την τελευταία στιγμή

ΗΠΑ – Ιράν: Νέα αμερικανικά πλήγματα «για να σταματήσουν οι επιθέσεις στο Ορμούζ» – Η Τεχεράνη απειλεί να κλείσει και το Μπαμπ ελ Μαντέμπ