• Τράπεζες

    Χρήστος Μεγάλου (Tράπεζα Πειραιώς): Το 2023 ανοίγει ο δρόμος για διανομή μερίσματος

    Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς)

    Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς)


    Την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα μέσα στο έτος, εξέφρασε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου και ακόμα χαρακτήρισε το 2023 «χρονιά ορόσημο» για την τράπεζα που ανοίγει το δρόμο για διανομή μερίσματος το 2024.

    Συγκεκριμένα ο κ. Μεγάλου κατά την παρουσίαση των στόχων της Πειραιώς στους αναλυτές υπογράμμισε πως:

    -Φέτος αναμένει 1,7δις ευρώ καθαρή πιστωτική επέκταση, η οποία θα συνεχιστεί και το 2024 με τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης να είναι καθοριστικά για τις νέες χρηματοδοτήσεις. Βέβαια η πιστωτική επέκταση θα στηριχθεί κυρίως στα δάνεια προς τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις μικρομεσαίες, ενώ χαμηλή θα είναι η συμμετοχή της λιανικής τραπεζικής.

    – Η τράπεζα δεν αναμένει σημαντικά νέα NPEs για το 2023 και συνεχίζει την εξυγίανση του ισολογισμού της, εκτιμώντας ότι ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα υποχωρήσει στο 6%, με δείκτη κάλυψης 60%. Βέβαια η διοίκηση ανέφερε ότι η η πλέον ευάλωτη κατηγορία είναι τα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις και αναμένει για φέτος νέα «κόκκινα» δάνεια 600 εκατ ευρώ.

    -Για τα επιτόκια τα στλέχη της τράπεζας ανέφεραν πως: οι επιπτώσεις από την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων δεν θα είναι σημαντικές διότι μέσα στο έτος θα σταματήσει η άνοδος των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Ωστόσο θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη από την αύξηση των επιτοκίων που θα οδηγήσουν σε αύξηση 2% στο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο. Και ακόμα ανέφεραν πως μεγάλοι εταιρικοί πελάτες της τράπεζας ζητούν μείωση των spreads.

    -Για τη διανομή μερίσματος ο κ Μεγάλου ανέφερε πως στο τέλος του 2023 και σε συνεννόηση με τον επόπτη θα ληφθεί η απόφαση για διανομή μερίσματος από τα κέρδη της φετινής χρήσης. «Μέχρι το τέλος του 2023 θα είμαστε πάνω από τις εποπτικές απαιτήσεις. Λαμβάνοντας υπόψη και τις συνθήκες της οικονομίας εκτίμησή μας είναι πως ερχόμαστε πιο κοντά στις ημέρες διανομής μερίσματος» είπε χαρακτηριστικά.

    -Στόχος είναι ο δείκτης κόστους προς κύρια έσοδα να διαμορφωθεί κάτω του 42% και μείωση στα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα περίπου 2%, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις. Επίσης η τράπεζα σχεδιάζει και νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

    Ο σχεδιασμός του Ομίλου για το 2023 περιλαμβάνει τη στήριξη υγιών επιχειρήσεων και νοικοκυριών προκειμένου να αναπτυχθούν και καινοτομήσουν, τη διεκδίκηση ηγετικού τραπεζικού ρόλου στην αξιοποίηση των κεφαλαίων του RRF και την περαιτέρω ενίσχυση της πελατοκεντρικής του φιλοσοφίας. Η Πειραιώς ενισχύει επίσης την ψηφιακή της πλατφόρμα, εγκαινιάζοντας τη νέα ψηφιακή της τράπεζα εντός του 2023.

    Διαβάστε επίσης

    Χρήστος Μεγάλου: Η Tράπεζα Πειραιώς δημιουργεί την πρώτη αμιγώς ψηφιακή τράπεζα



    ΣΧΟΛΙΑ