• Τράπεζες

    ΧΑ: Απώλειες 7,57% για τις τράπεζες. Κερδισμένος της συνεδρίασης ο E. Grimaldi

    Emanuele Grimaldi, Επικεφαλης Grimaldi Group

    Emanuele Grimaldi, Επικεφαλης Grimaldi Group


    Το sell off στις τραπεζικές ιταλικές τραπεζικές μετοχές λόγω της ανησυχίας για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα επηρέασε τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο και κατ’ επέκταση και τον εγχώριο που κατέγραψε απώλειες 7,57%. Σύμφωνα με τους Financial Times, σε περίπτωση που ο Renzi χάσει το δημοψήφισμα δεν αποκλείεται να καταρρεύσουν οι οκτώ ιταλικές τράπεζες που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα.

    Την ίδια ώρα, το ελληνικό χρηματιστήριο τηρεί στάση αναμονής και για το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, με την προσδοκία να υπάρξει έστω μια αρχική συμφωνία, ώστε να δοθεί το σύνθημα ότι κλείνει η δεύτερη αξιολόγηση.

    Παρά τις ρευστοποιήσεις στις τράπεζες και τις πιέσεις που εκδηλώθηκαν και στις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μεγάλος νικητής της συνεδρίασης αναδείχθηκε ο Emanuele Grimaldi (Minoan Lines), καθώς με βάση  την ψηφιακή πλατφόρμα του mononews.gr, που παρουσιάζει καθημερινά πως διαμορφώνεται η περιουσία των μετόχων των εταιριών που είναι είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η αξία των μετοχών του αυξήθηκε κατά 3 εκατ. ευρώ. Η μετοχή της Minoan Lines έκλεισε με άνοδο 1,25%, στα 2,43 ευρώ, με όγκο 456 τεμάχια και συναλλαγές 1.105, 80 ευρώ.

    Η συνεδρίαση

    Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,09% στις 604,06 μονάδες, ενώ κατέγραψε χαμηλότερη τιμή στις 603,41 μονάδες (-3,30%). Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 45,19 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 3,45%, στις 1.624,94 μονάδες, ενώ πτώση 0,62% σημείωσε ο Mid Cap, στις 793,95 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 7,57% στις 730,25 μονάδες.

    Οι ρευστοποιήσεις επικεντρώθηκαν στον τραπεζικό κλάδο. Συγκεκριμένα η μετοχή της Πειραιώς υποχώρησε κατά 10,77%, η Εθνική κατέγραψε απώλειες 7,51% και η Alpha Bank έχασε ποσοστό 6,63%. Το ίδιο ποσοστό απωλειών σημείωσε και η Eurobank.

    Aπό τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE Large Cap, ο τίτλος των Ελληνικών Πετρελαίων υποχώρησε κατά 4,79%, η Βιοχάλκο έκλεισε με πτώση 4,48% ενώ απώλειες άνω του 3% κατέγραψαν οι μετοχές ΟΤΕ, ΔΕΗ και Σαράντης.

    Ο ΟΠΑΠ υποχώρησε κατά 2,39%, ο ΟΛΠ σημείωσε πτώση 2,23% και οι μετοχές Aegean, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΕΕ, ΜΕΤΚΑ και Lamda σημείωσαν ποσοστό απωλειών άνω του 1%. Λιγότερες ήταν οι απώλειες για τις Motor Oil, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Jumbo, Folli Follie και Τιτάν.

    Καμία μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν έκλεισε με κέρδη, ενώ οι Grivalia  και ο Μυτιληναίος παρέμειναν αμετάβλητες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σοκ και δέος από τους FT: Εάν ο Renzi χάσει θα καταρρεύσουν 8 τράπεζες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εθνική Τράπεζα : Εύσημα από Moody’s για τη μείωση του ELA



    ΣΧΟΛΙΑ