• Τράπεζες

    Candia Bank: Μία νέα τράπεζα γεννήθηκε, την είσοδο της στο ΧΑ προανήγγειλε ο Μιχάλης Σάλλας

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Μιχάλης Σάλλας - Candia Bank

    Μιχάλης Σάλλας, Tραπεζίτης


    Μία νέα τράπεζα, την Candia Bank, «κτίζει» ο Μιχάλης Σάλλας και προανήγγειλε την είσοδό της στο Χρηματιστήριο σε ένα χρόνο.

    Η Candia Bank, με έδρα την Αθήνα και δύο περιφερειακές διοικήσεις στο Ηράκλειο και τα Χανιά, έρχεται να ενισχύσει τον ρόλο αλλά τον λόγο της Κρήτης στο τραπεζικό γίγνεσθαι της επόμενης μέρας.

    Είναι η τράπεζα που θα γεννηθεί από την ένωση της Παγκρήτιας -στρατηγικός επενδυτής της οποίας είναι το Lyctos Group- με την Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, καθώς και με την απορρόφηση  του ελληνικού βραχίονα της HSBC.

    «Η Candia Bank θα είναι ο πυρήνας ενός νέου χρηματοοικονομικού κόμβου με προσανατολισμό την ΝοτιοΑντολική Μεσόγειο,  το Candia Financial Group που θα προσφέρει σύγχρονες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, προσαρμοσμένες στις ανάγκες των πελατών και θα καινοτομεί.  Σε συνεργασία μάλιστα με ιδιώτες επιχειρηματίες  και κινήσεις επενδυτικής συμμετοχής ο όμιλος θα μπορέσει να εισφέρει ακόμη περισσότερα στην ανάπτυξη της περιφέρειας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο οξυδερκής τραπεζίτης Μιχάλης Σάλλας, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της και  ενόψει της συγχώνευσης με την Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και της απορρόφησης των εργασιών της HSBC στην Ελλάδα.

    Βαθύς γνώστης του banking o κ. Σάλλας χαρακτήρισε κίνηση «win win» τη συνένωση των  δυνάμεων Παγκρήτιας και Χανίων καθώς η νέα τράπεζα θα έχει «το συντριπτικά μεγαλύτερο μερίδιο εργασιών στην Κρήτη», αλλά και παρουσία σε  μεγάλα αστικά κέντρα της επικράτειας. Γεννιεται λοιπόν ένα πιστωτικό ίδρυμα εξωστρεφές με έμφαση στη μικρομεσαία επιχείρηση.

    «Σήμερα  η Παγκρήτια Τράπεζα, ως ανώνυμη πια εταιρία  προχωρά σε μια σημαντική για τα δεδομένα της,  αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ. Και η  απορρόφηση της HSBC ενισχύει σημαντικά (κατά περίπου άλλα 100 εκατ. ευρώ) την κεφαλαιακή βάση της τράπεζας και προσφέρει  σημαντική περιουσία σε όλους τους μετόχους παλιούς νέους, στους μετόχους της Παγκρήτιας αλλά και σε εκείνους της Χανίων» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σάλλας.

    Όπως είναι γνωστό στις αρχές του 2017 το Lyctos Group εισήλθε ως στρατηγικός επενδυτής στην Συνεταιριστική -τότε- Παγκρήτια Τράπεζα.  Τρία χρόνια αργότερα, τον Ιούνιο του 2020 η  Παγκρήτια Τράπεζα μετασχηματίστηκε σε Ανώνυμη Εταιρία.

    Και σήμερα η Παγκρήτια Τράπεζα, η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και η HSBC δημιουργούν μία νέα τράπεζα, την Candia Bank.  Και το όνομα της έντονα σημειολογικό καθώς οι  Ενετοί,  την περίοδο που το νησί ήταν αποικία της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, αποκαλούσαν το Ηράκλειο –γενέτειρα του Μιχάλη Σάλλα- Candia και την Κρήτη Βασίλειο της Κάντιας (Regno di Candia).

    Η Candia Bank, είναι μια τράπεζα σωστά κεφαλαιοποιημένη, με 110.000 μετόχους -85.000 από την Παγκρήτια και 25.000 από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων-  με ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει δυνατή τεχνογνωσία και ένα ικανό δίκτυο 100 καταστημάτων για να επιτελέσει ένα καινοτόμο έργο, υπογράμμισε ο κ. Σάλλας, τονίζοντας πως:

    Ο στόχος  του νέου Ομίλου είναι να τοποθετήσει σε ένα καινούριο πλαίσιο παραδοσιακές τραπεζικές υπηρεσίες, εξυπηρετώντας στην πράξη και όχι μόνον λεκτικά, την μικρομεσαία επιχείρηση που θέλει να αναπτυχθεί, που θέλει να εξάγει, που θέλει να καινοτομήσει. Η νέα τράπεζα θα λειτουργήσει σε ένα πλήρως εκσυγχρονισμένο ψηφιακό περιβάλλον αναπτύσσοντας συγχρόνως με την ψηφιακή και τη φυσική εξυπηρέτηση των πελατών της.

    Σημειώνουμε ότι στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Παγκρήτιας Τράπεζας που έγινε πριν από ένα μήνα,  οι μέτοχοι  αποφάσισαν τη μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής, από 5 ευρώ σε 0,50 ευρώ, με αύξηση του αριθμού των μετοχών κατ’ αναλογία δέκα νέες μετοχές για κάθε μία υφιστάμενη και δεκαπλασιασμό του συνολικού αριθμού των μετοχών από 7.896.668 σε 78.966.680 (split). Κατά συνέπεια, κάθε μία παλαιά κοινή ονομαστική μετοχή, ονομαστικής αξίας 5 ευρώ εκάστη, θα αντικατασταθεί με δέκα νέες κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,50 ευρώ η κάθε μία.

    Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση αποφάσισε επίσης την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας με καταβολή μετρητών και έκδοση 78.966.680 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, μετά δικαιώματος ψήφου, παρέχοντας το δικαίωμα προτίμησης στους παλαιούς Μετόχους της Τράπεζας και με αναλογία μία νέα μετοχή για κάθε μία παλαιά.

    Και για τη συνένωση με την Τράπεζα Χανίων,  η σχέση ανταλλαγής -με βάση τα όσα έχουν προβλεφθεί και μετά το split και την αύξηση κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας-,  θα διαμορφωθεί ως εξής: Σε κάθε 1 μερίδιο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, θα αντιστοιχούν 6 μετοχές της Παγκρήτιας Τράπεζας.

    Διαβάστε επίσης

    Παγκρήτια Τράπεζα: Την είσοδο της Candia Bank στο Χρηματιστήριο ανακοίνωσε ο Μιχάλης Σάλλας



    ΣΧΟΛΙΑ