• Τράπεζες

    BofA: Το φάντασμα της ανακεφαλαιοποίησης καραδοκεί ακόμα για τις ελληνικές τράπεζες

    Χρηματιστήριο: Επιστροφή πάνω από τις 900 μονάδες χωρίς τζίρο, με ΕΤΕ, Eurobank, OTE και ΟΠΑΠ


    Σταθερή διατηρεί την σύστασή «underperform»  για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες η Bank of America  Merrill Lynch στην τελευταία της έκθεση, καθώς συνεχίζει να πιστεύει ότι υπάρχει κίνδυνος dilution.

    Η BofA λαμβάνει υπόψη της για την αποτίμηση τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, τα οποία υποχώρησαν και στη συνέχεια ανέβηκαν και πάλι κατά 100 μονάδες βάσης από τα τέλη Νοεμβρίου, αλλά και το κόστος των ιδίων κεφαλαίων, το οποίο ενώ έχει μειωθεί εξακολουθεί να διατηρείται υψηλά και συγκεκριμένα στο 13,1% κατά μέσο όρο.

    Πάντως οι Αμερικανοί αναλυτές ανεβάζουν, έστω και ελαφρώς, τις τιμές-στόχους για τις τέσσερις τράπεζες: Για την Alpha Bank ανεβάζει την τιμή-στόχο στα 1,36 ευρώ από 1,3 ευρώ, για την Εθνική στα 0,25 ευρώ από 0,21 ευρώ, για την Eurobank στα 0,65 ευρώ από 0,58 ευρώ και για την Πειραιώς στα 3,26 ευρώ από 2,31 ευρώ.

    Όπως ξεκαθαρίζει, το κλειδί για πιθανή ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της αποτελεί η δυναμική των αναδιαρθρώσεων και το εάν θα μπορέσει να βελτιωθεί το momentum περισσότερο από όσο η ίδια εκτιμά.

    Η πορεία των τραπεζών μέχρι τώρα και οι εκτιμήσεις για το 2018-19

    Όπως προσθέτει, το τέταρτο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς υπήρξαν σημαντικές διαγραφές (Εθνική) καθώς και σημαντικές πωλήσεις δανείων (Alpha Bank και Eurobank). Ωστόσο, αν οι πωλήσεις δανείων με εξασφαλίσεις ξεκινήσουν, με ουσιαστικό τρόπο, αυτό μπορεί να θέσει επιπλέον πτωτικό κίνδυνο για τα καθαρά έσοδα από τόκους.

    Τέλος, η BofA τονίζει ότι οι εκτιμήσεις της για τα καθαρά έσοδα για το 2018-2019 συνεχίζουν να παραμένουν κάτω από το μέσο όρο της αγοράς. Αυτό οφείλεται εν μέρει στις χαμηλότερες προσδοκίες που έχει για τα καθαρά έσοδα από τόκους.

    Συγκεκριμένα αναμένει ετήσια μείωση της τάξης του 3%-10% σε όλες τις ελληνικές τράπεζες το 2018 από τις αναδιαρθρώσεις καθώς και κάποιες κινήσεις προς την ομαλοποίηση των δομών χρηματοδότησης, όπως καλυμμένα ομόλογα και εργαλεία T2. Η μέση εκτίμηση της αγοράς, όπως προσθέτει, είναι ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους θα υποχωρήσουν μόνο 1%-2% το 2018.

    Ελλάδα

    Τα stress tests και ο κίνδυνος από την έξοδο από το μνημόνιο

    Η BofA παραδέχεται πως τα οι παραδοχές των stress tests δεν δείχνουν να είναι δύσκολες, με το κεφαλαιακό κενό που θα προκύψει που θα προκύψει δεν θα είναι μεγάλο.  Ωστόσο, ενόψει της ολοκλήρωσης του μνημονίου το καλοκαίρι του 2018, οι αναλυτές της τράπεζας επισημαίνουν πως στο «πακέτο εξόδου» ενδέχεται να προταθεί να υπάρξουν “πιο καθαρές τράπεζες” στην Ελλάδα, ώστε να είναι σε θέση να χειριστούν καλύτερα πιθανά εμπόδια που μπορεί να προκύψουν στο θέμα της μείωσης των κόκκινων δανείων.

    Έτσι, η BofA συνεχίζει να βλέπει σημαντικό κίνδυνο ανακεφαλαιοποίησης και την πιθανότητα άλλων λύσεων στα προβληματικά δάνεια, όπως η επιλογή της bad bank, αλλά και πιθανές περαιτέρω ενοποιήσεις.

    Η BofA εκτιμά ότι οι προοπτικές των διοικήσεων των τραπεζών για το IFRS9 και τα stress test θα καθορίσουν την πορεία των μετοχών τους κατά την περίοδο ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου του 2017. Η αμερικάνικη τράπεζα στις εκτιμήσεις της έχει εξαιρέσει τα IFRS9 μέχρι να υπάρξει περισσότερη ορατότητα των επιπτώσεων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Επιφυλακτικά αισιόδοξοι οι Έλληνες τραπεζίτες – Τι είπαν στη UBS 

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ψάρι, κρασί και stress test: To «εορταστικό» γεύμα των τραπεζιτών στον Γ. Στουρνάρα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: UBS: Τι προβλέπει για το ελληνικό χρηματιστήριο, γιατί είναι θετική για τα ομόλογα

     



    ΣΧΟΛΙΑ