• Business

    Έφοδος στα γραφεία της JPMorgan στη Φρανκφούρτη για το σκάνδαλο Cum-Ex

    • Bloomberg
    JPMorgan


    Έφοδος από εισαγγελείς της Κολωνίας πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της JPMorgan Chase & Co. στη Φρανκφούρτη στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας για το αμφιλεγόμενο σκάνδαλο Cum-Ex, το οποίο κόστισε δισεκατομμύρια ευρώ στους Γερμανούς φορολογούμενους.

    Η αμερικανική τράπεζα επιβεβαίωσε σε ανακοίνωσή της ότι την επισκέφθηκαν αξιωματούχοι και είπε ότι συνεχίζει «να συνεργάζεται με τις γερμανικές αρχές στην έρευνά τους που βρίσκεται σε εξέλιξη».

    Εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Κολωνίας δήλωσε την Τετάρτη ότι η έρευνα σε τράπεζα, την οποία δεν κατονόμασε, άρχισε την Τρίτη, ενώ διεξήχθη και στις κατοικίες τεσσάρων υπόπτων, καθώς και σε εταιρεία λογιστικών υπηρεσιών που δεν αποτελεί στόχο της έρευνας. Περισσότεροι από 50 αξιωματούχοι συμμετέχουν στην έρευνα, συμπεριλαμβανομένων ειδικών που αναζητούν στοιχεία σε κρυμμένα emails. Οι ερευνητές αναζητούν επίσης στοιχεία για συμφωνίες παρόμοιες με το Cum-Ex.

    Αν και χρονολογείται περισσότερο από μια δεκαετία, το σκάνδαλο Cum-Ex εξακολουθεί να προκαλεί αναταράξεις στον χρηματοπιστωτικό κλάδο – συμπεριλαμβανομένων ορισμένων εκ των μεγαλύτερων εταιρειών της Wall Street, αναφέρει το Bloomberg.

    Οι εισαγγελείς της Κολωνίας ερευνούν περισσότερους από 1.500 ανθρώπους και εντείνουν την πίεση στις διεθνείς τράπεζες. Έκαναν έφοδο στα γραφεία της Barclays στη Φρανκφούρτη τον Μάρτιο, μέρες μετά την έρευνα στις εγκαταστάσεις της Bank of America Merrill Lynch. Τα γραφεία της Morgan Stanley ερευνήθηκαν τον Μάιο.

    Το Cum-Ex ήταν μια στρατηγική trading, μέσω της οποίας υπεξαιρέθηκαν περισσότερα από 10 δισ. ευρώ κρατικών εσόδων.

    Ονομάστηκε από τον λατινικό όρο «With-Without», ενώ οι συγκεκριμένες συμφωνίες εκμεταλλεύτηκαν τα κενά στη γερμανική φορολογική νομοθεσία που επέτρεπαν σε πολλούς επενδυτές να διεκδικούν επιστροφές φόρου σε μερίσματα που καταβλήθηκαν μόνο μία φορά.

    Η Γερμανία κατήργησε τη συγκεκριμένη πρακτική το 2012.

    Το σκάνδαλο του φόρου μερισμάτων έχει χαρακτηριστεί το μεγαλύτερο καθεστώς φοροδιαφυγής στη γερμανική ιστορία και έχει κηρυχθεί επίσημα παράνομη πρακτική από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας. Στο απόγειο της πρακτικής πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, οι επενδυτές έκαναν γρήγορο trading σε μετοχές για να κερδίσουν διπλές επιστροφές στον φόρο μερισμάτων.

    Τέσσερις δίκες διεξάγονται αυτή τη στιγμή στη χώρα εναντίον τραπεζιτών και ενός δικηγόρου. Τέσσερις τραπεζίτες είχαν καταδικαστεί σε προηγούμενες υποθέσεις.

    Τον Ιούλιο, οι εισαγγελείς της Κολωνίας απήγγειλαν κατηγορίες στο πρώτο κορυφαίο οικονομικό στέλεχος, τον πρώην CEO της γερμανικής τράπεζας M.M. Warburg, Christian Olearius. Ο ίδιος έχει αρνηθεί τις κατηγορίες.

    Διαβάστε ακόμη:

    Δεν έγινε τίποτα, λέει ο Όλαφ Σολτς για το σκάνδαλο Cum-Ex

     



    ΣΧΟΛΙΑ