• Τράπεζες

    Bank of China: Ενδιαφέρον για συμμετοχή σε μεγάλα projects

    H πρόεδρος της BoC, για την Ευρώπη, Zhou Lihong


    Ενδιαφέρον να ρίξουν χρήμα στην ελληνική αγορά εξεδήλωσαν σε όλες τις συναντήσεις που είχαν με Έλληνες τραπεζίτες, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Ζαββό, οι επικεφαλής της Bank of China.

    Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε και εθιμοτυπική συνάντηση με τον CEO της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστο Μεγάλου, στην οποία κατέστη σαφές το ενδιαφέρον των Κινέζων να συμμετέχουν σε μεγάλα χρηματοοικονομικά projects.

    Πιο συγκεκριμένα, χθες το απόγευμα ο κ. Μεγάλου, μαζί με τον πρόεδρο της Πειραιώς κ. Γιώργο Χαντζηνικολάου, που είναι και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, αλλά και στελέχη της τράπεζας, συναντήθηκαν με τους επικεφαλής της Bank of China, τον κ. Liu Liange και την κυρία Zhou Lihong, στα γραφεία που έχει ανοίξει η κινεζική τράπεζα στη Λεωφόρο Μεσογείων.

    Οι Κινέζοι συναντήθηκαν με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς είναι σήμερα η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα και έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στις επιχειρηματικές χορηγήσεις, όπως και στις αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών δανείων.

    Η Bank of China, που από τις 4 Νοεμβρίου έχει φυσική παρουσία με υποκατάστημα στην Αθήνα, εξετάζει την ελληνική τραπεζική αγορά, αναζητώντας ευκαιρίες και δυνατότητες.

    Πριν από τη συνάντηση με τον κ. Μεγάλου, οι επικεφαλής της Bank of China είχαν συναντηθεί με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα και στη συνέχεια με τον υφυπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Ζαββό.

    Στη συνάντηση αυτή, που κράτησε μιάμιση ώρα συζητήθηκαν όλες οι νέες δυνατότητες που ανοίγονται για τον ελληνικό χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως και οι ευκαιρίες που «γεννά» το σχέδιο Ηρακλής, και μόνο αδιάφορους δεν αφήνει τους Κινέζους τραπεζίτες.

    Ζήτησαν λοιπόν να μάθουν πώς θα κινηθούν οι τράπεζες μετά τον Ηρακλή στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον που δημιουργείται, και σε ποιους τομείς θα δώσουν έμφαση με τα νέα business plan τους.

    Και επειδή η ροή των χρηματοδοτήσεων είναι ο κινητήριος μοχλός για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών σχεδίων, ζήτησαν να μάθουν με ποιον τρόπο θα ανταπεξέλθουν οι τράπεζες στην κάλυψη των αναγκών για κεφάλαια τόσο των ελληνικών όσο και των ξένων εταιρειών που σκοπεύουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.

    Ενώ συζήτηση έγινε και για της νέας γενιάς τραπεζικές υπηρεσίες, το κομμάτι δηλαδή του fintech και των συστημάτων πληρωμών, τομείς στους οποίους η Bank of China πρωτοστατεί.

    Ο κ. Ζαββός, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τους διαβεβαίωσε πως σκοπός είναι μεσοπρόθεσμα ο ελληνικός χρηματοπιστωτικός τομέας να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην παροχή ρευστότητας στην ελληνική οικονομία αλλά και να αποκτήσει ξανά ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια ως αρωγός των ελληνικών εταιρειών στη μετά την κρίση περίοδο.

    Και φυσικά οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία βάση ενός πιο συγκεκριμένου προγράμματος που θα αφορά τόσο τον τραπεζικό τομέα όσο και τις χρηματοδοτικές ανάγκες των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.



    ΣΧΟΛΙΑ