• Οικονομία

    Τι φέρνει η κινεζική απόβαση σε οικονομία και τράπεζες


    Νέα πνοή για επενδύσεις στον τουρισμό, έργα υποδομών, πράσινη ενέργεια, μεταφορές, logistics φέρνει η έλευση των δύο κινεζικών τραπεζικών κολοσσών στην Ελλάδα, της Bank of China και Industrial and Commercial Bank of China, όπως είχε γράψει το mononews.gr από τις αρχές Οκτωβρίου.

    Με μία πλούσια ατζέντα στο κομμάτι των επενδύσεων η κινεζική αντιπροσωπεία –με επικεφαλής τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ- πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην χώρα μας.

    Το διήμερο της επίσκεψης οι δύο πλευρές θα προχωρήσουν στην υπογραφή συμφωνιών και μνημονίων που θα διευκολύνουν και θα οδηγήσουν σε αύξηση των επενδύσεων.

    Εξάλλου οι Κινέζοι την τελευταία 10ετία έχουν ψηλά στην ατζέντα τους την Ελλάδα για θέματα επενδύσεων σε τομείς όπως είναι το εμπόριο, ο τουρισμός, τα έργα υποδομών και φυσικά οι τράπεζες.

    Η κινεζική αντιπροσωπεία αναμένεται να συναντηθεί και με το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα.

    Η συγκυρία είναι απολύτως ευνοϊκή μετά την αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από την S&P αλλά και σε συνδυασμό με το σχέδιο Ηρακλής που έχει περάσει στην τελική φάση υλοποίησης του και «καθαρίζει» τους ισολογισμούς των τραπεζών από μεγάλο μέρος των καθυστερούμενων δανείων.

    Όπως είναι γνωστό η Τράπεζα της Ελλάδος έχει δώσει το «πράσινο» φως για τη εγκαταστήσουν υποκαταστήματα στην χώρα οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας, Bank of China και Industrial and Commercial Bank of China.

    Ειδικότερα η Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της ΤτΕ από τιο τέλος Οκτωβρίου έχει με έγγραφο της ενημερώσει το Υπουργείο Ανάπτυξης για την εγκατάσταση στην Ελλάδα υποκαταστήματος της Bank of China (Europe) Luxembourg. Η ημερομηνία έναρξης εργασιών του υποκαταστήματος είναι η 1η Νοεμβρίου 2019 και η διεύθυνση εγκατάστασής του είναι Λεωφόρος Μεσογείων 2, στην Αθήνα.

    Επίσης, στις 25 Οκτωβρίου 2019 η Τράπεζα της Ελλάδος ενημέρωσε την Industrial and Commercial Bank of China (Europe) S.A., με έδρα το Λουξεμβούργο, ότι μπορεί να εγκατασταθεί στην Ελλάδα με Γραφείο Αντιπροσωπείας.



    ΣΧΟΛΙΑ