• Τράπεζες

    Αύριο το διοικητικό συμβούλιο της Praxia Bank αξιολογεί τις προσφορές

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Ο βασικός μέτοχος της PRAXIA Bob Diamond (αριστερά) και η CEO της τράπεζας Αναστασία Σακελλαρίου


    Αύριο αναμένεται το κρίσιμο διοικητικό συμβούλιο της Praxia Bank, το οποίο καλείται να αξιολογήσει την προσφορά που έχει υποβάλει η Viva Wallet για την εξαγορά της τράπεζας έναντι 20 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ενδιαφέρον φέρεται να έχει εκδηλώσει και το τσέχικο fund EMMA, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ασφαλείς πληροφορίες για το κατά πόσο το ενδιαφέρον συνοδεύεται με την υποβολή μη δεσμευτικής προσφοράς ούτε φυσικά το ακριβές ύψος των κεφαλαίων που προτίθεται να καταβάλει για την εξαγορά της τράπεζας.

    Η προσπάθεια εξεύρεσης επενδυτή εξελίσσεται με δεδομένο ότι ο αποκλειστικός μέτοχος της τράπεζας Μπομπ Ντάιμοντ μέσω του Atlas Merchant Capital, δεν προτίθεται να επενδύσει νέα κεφάλαια στην τράπεζα προκειμένου να στηρίξει την κεφαλαιακή επάρκεια της Praxia, η οποία κρέμεται σε μια κλωστή, καθώς εκπνέει η προθεσμία που έχει θέσει η ΤτΕ για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

    Το ενδιαφέρον της Viva Wallet συνίσταται ουσιαστικά στην εξαγορά της τραπεζικής άδειας που διαθέτει η Praxia, στοιχείο που σημαίνει ότι δεν περιλαμβάνει τα συστήματα που η τράπεζα έχει μέχρι σήμερα αναπτύξει και ούτε το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει και το οποίο φτάνει τα 230 άτομα.

    Το πλάνο της Viva για την επένδυσή του στην Praxia μπορεί να υποστηριχθεί από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 75 εκατ. ευρώ που έχει εγκριθεί από την ΤτΕ και βρίσκεται σε φάση υλοποίησης.

    Στόχος της Viva είναι η περαιτέρω ανάπτυξή της σε πλήρες τραπεζικό ίδρυμα, αναπτύσσοντας ωστόσο το δικό της business plan, το οποίο διαφοροποιείται από αυτό της Praxia, που μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να έχει αποδώσει.

    Η αδυναμία εντοπίζεται στο γεγονός ότι η τράπεζα δύο χρόνια μετά την αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος και την επένδυση των 90 εκατ. ευρώ συνολικά στην οποία προχώρησε το Atlas Merchant Capital, δεν έχει υλοποιήσει το αναπτυξιακό της σχέδιο για τη δημιουργία μιας εναλλακτικής τράπεζας και επιπλέον δεν έχει καταφέρει να αναπτύξει ένα αποτελεσματικό μοντέλο λειτουργίας, που θα φέρνει τραπεζικές εργασίες και έσοδα.

    Η εικόνα αυτή σε συνδυασμό με την αδυναμία του βασικού μετόχου να προσελκύσει νέα κεφάλαια από επενδυτές όπως είχε δεσμευτεί, καθιστούν την περαιτέρω λειτουργία της Praxia Bank ζημιογόνα, με ορατό τον κίνδυνο να εξαϋλωθούν πλήρως τα κεφάλαια που διαθέτει, θέτοντας σε αμφισβήτηση την κεφαλαιακή της επάρκεια και τη συνέχιση της λειτουργίας της.



    ΣΧΟΛΙΑ